Update articol:

Cristian Tudor Popescu: Prin apariţiile mele televizate, se crease un personaj pe care eu îl scăpam de sub control

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a afirmat vineri că prin apariţiile sale televizate de la începutul anilor 2000 se crease “o imagine”, “un personaj” pe care îl “scăpase de sub control”, de care s-a “scuturat” însă atunci când a realizat că acesta devenea mai puternic decât el şi începuse să îl “strivească”.

Popescu a participat la lansarea volumului “Identitatea virtuală”, de Mihnea Măruţă, organizată de Editura Humanitas la Scena Arca din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

“Mai a dracului este influenţa ficţiunii asupra realităţii. Şi aici iarăşi mi-a dat de gândit cartea lui Mihnea. Mi-am dat seama că am trăit ceea ce spune el aici. La începutul anilor 2000, prin apariţiile mele televizate de atunci se crease o imagine, un personaj pe care eu îl scăpam de sub control. Cum mă întâlneam cu cineva nu mi se spunea… pe stradă, era ceva… un fenomen… nu vi-l pot descrie… de masă. Zice: ‘Aţi fost prea moale aseară. Rupeţi-i gâtul! Daţi în ei! Mai tare!’ Deci, eu mă transformasem într-un soi de călău, de justiţiar din ăsta, să-i împing la sinucidere pe ăia cu care eram în talk show, să-i fac să aibă crize nervoase. Asta dorea lumea de la mine”, a mărturisit gazetarul la Bookfest.

El a arătat că s-a “scuturat” de imaginea creată prin intermediul televiziunii.

“M-am scuturat. ‘Stai, domn’e puţin. Eu nu sunt ăsta. Eu nu sunt ăsta, sunt altcineva’. Se ajunsese, însă, iată, imaginea virtuală, creată cu ‘bucăţi din mine’, pe care eu le-am livrat de bună voie şi nesilit de nimeni receptorilor, (…) această imagine devenea mai puternică decât mine şi începuse să mă strivească, să mă bage în patul ei procustian, în cofrajul ei, ca să nu mai pot ieşi de acolo. M-am scuturat şi din momentul ăla m-am zbătut ani de zile ca să ies din chingile, din ghearele imaginii virtuale”, a spus Popescu.

În opinia sa, fiecare dintre cei care postează pe reţelele de socializare suferă, de fapt, acelaşi fenomen, pe care Mihnea Măruţă îl descrie în paginile cărţii sale.

“Acea imagine virtuală, identitatea virtuală pe care o creează eul virtual, care pleacă de la eul real, începe apoi să stăpânească eul real. Tu, ca eu real, nu mai eşti în stare să trăieşti în viaţa reală. Nu mai poţi trăi decât prin intermediul acestui avatar. Şi când trăieşti, când te duci să-ţi faci o cafea, o faci într-un fel având în spatele minţii că vei pune o poză pe Instagram cu tine făcându-ţi cafeaua. Deci, faci un soi de dublare a propriei trăiri chiar în clipa în care trăieşti. Îţi gândeşti trăirea în clipa în care o trăieşti, pentru că o trăieşti cu perspectiva s-o foloseşti punând-o pe net”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

***
Subintitulată “Cum şi de ce ne transformă reţelele de socializare”, cartea “Identitatea virtuală”, de Mihnea Măruţă, conţine trimiteri multimedia şi 10 episoade podcast video cu autorul.

Potrivit eseistului şi filosofului Aurel Codoban, cu această carte, Mihnea Măruţă “scoate gândirea filozofică românească din rutina de a comenta lucrări străine şi, totodată, ridică discursul asupra lumii digitale de la texte descriptive la o teoretizare profundă şi radicală” . (Agerpres)

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (26/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA E & O 03/04.07.2023

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2023)

Constituirea Consiliului de Administratie ca organ de conducere in urma AGA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/05/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

MedLife S.A. (M) (26/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) aug 2022 - mar 2023