Update articol:

Cristina Prună: Procesul de liberalizare a pieței de energie electrică, aflat în competența ANRE, lasă de dorit; conducerea ANRE să dea explicații în Parlament

Cristina Pruna, deputat USR
Voi face toate demersurile pentru ca conducerea ANRE să ofere explicații în Parlament cu privire la situația actuală și perspectiva din primele 6 luni ale anului 2021.
Procesul de liberalizare a pieței de energie electrică, aflat în competența ANRE, lasă de dorit, iar în acest moment  aproximativ trei sferturi dintre consumatori nu cunosc beneficiile schimbării contractului de energie electrică, spune deputatul USR Cristina Prună, adăugând că acești viitori „consumatori captivi” din inerție sunt pe cale să plătească prețuri cu până la 26% mai mari decât cele de până acum, ca rezultat al creșterii prețurilor în fosta piață reglementată. 
De la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică din România va fi liberalizată, acest lucru ține de normalitatea oricărei economii deschise, declară deputatul USR Cristina Prună, precizând că o concurență liberă și cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor și serviciilor oferite, sau de prețuri.
Aceasta explică: “Liberalizarea completă a pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 constituie un moment al redresării sectorului energetic. Experimentul odios din ultimii ani ai pieței reglementate instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate, stabilite din pixul politicienilor și instituțiilor de stat. Revenirea la piața concurențială va fi benefică și industriei furnizorilor de energie, amorțită până acum de plafonarea artificială a prețului.
Din păcate, procesul de liberalizare aflat în competența ANRE lasă de dorit. La momentul actual aproximativ trei sferturi dintre consumatori nu cunosc beneficiile schimbării contractului de energie electrică. Mai rău, acești viitori „consumatori captivi” din inerție sunt pe cale să plătească prețuri cu până la 26% mai mari decât cele de până acum, ca rezultat al creșterii prețurilor în fosta piață reglementată. Nu este normal ca oamenii să achite prețuri absurde la energia electrică doar pentru că nu au fost bine informați de posibilitatea de a încheia un nou contract la preț competitiv. Trebuie spus că ”vina” nu este a liberalizării pieței, ci a insuficienței unei pregătiri și comunicări de către autorități.
ANRE a avut la dispoziție întregul an 2020 pentru a face cunoscută liberalizarea din viitorul apropiat, însă prima informare oficială a venit abia în 15 decembrie 2020. Pe parcursul anului ANRE nu a desfășurat nicio campanie de informare a clienților, deși diseminarea de informații complete realizată în timp util face parte din obligațiile autorității cu privire la liberalizarea pieței de energie, stabilite prin OUG 1/2020.
Consumatorii au fost informați mai degrabă de companii, decât de autorități.
Se impune o analiză în Parlamentul României față de situația actuală, care plasează marea majoritate a consumatorilor români într-o poziție nemeritată și dezavantajoasă. Voi face toate demersurile în acest sens pentru ca conducerea ANRE să ofere explicații în Parlament cu privire la situația actuală și perspectiva din primele 6 luni ale anului 2021.
Pentru cei care află acum despre liberalizarea pieței, aici puteți compara ofertele furnizorilor de energie și alege cea mai bună variantă pentru nevoile proprii: https://bit.ly/3hskcI0″

.

BVB | Știri BVB

DEUTSCHE BANK TURBO SHORT 0.10/12.4/11.9 (EBDBKTS25) (26/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (26/10/2021)

Schimbare structura actionariat Motoplus Paneuro

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF