Nu ne permitem să ratăm tranziția energetică, pentru ca vor avea de suferit consumatorii și economia României per ansamblu, a spus Cristina PRUNĂ, Deputat USR, Vicepreședintele Comisiei pentru industrii şi servicii, Camera Deputaților, la FORUMUL ENERGIEI, organizat de Financial Intelligence.
Ea a explicat: „Avem două pârghii prin care putem să facem lucrul acesta: în primul rând, să ne asigurăm că accesăm toate acele fonduri europene; am văzut că evaluările proiectelor prin PNRR sunt întârziate. Sperăm ca și ministerul să facă eforturi ca acei bani să ajungă in dezvoltarea proiectelor. Și sper să mai învățăm ceva din aceste întârzieri, și anume să avem o altă abordare pentru fondul de modernizare.
Pe de o parte, trebuie să multiplicăm banii aceia în economie, pe de cealaltă parte, poate ar trebui să ne uităm la instituții specializate care știu cum să facă să ajungă banii în piață mai repede. Banii aceia ar putea să meargă către proiecte prin bănci.”
Referitor la legislație, Cristina Prună a spus că, anul trecut, a existat o lipsă totală de predictibilitate, au fost ordonanțe peste ordonanțe, modificări ale acestora, au fost aproximativ la 8-10 modificări ale legislației: “Cert, era nevoie să luăm măsuri, dar acum trebuie să evaluăm și să vedem dacă acele măsuri au fost unele corecte. Am făcut un calcul si, până acum, ajutorul prin aceste scheme ne-a costat undeva la 2000 de lei pe gospodărie și avem și o piață reglementată până în anul 2025, fără niciun fel de mecanism de ajustare, desi vedem că prețurile, atât la energie electrică, dar mai ales la gazele naturale, au revenit la nivelul de dinainte de criză.
Cred că deja nu mai suntem într-o situație în care acele plafoane, chiar dacă ele sunt maxime, să fie unele reale. Mai ales că o piață reglementată nu crează concurență, or eu cred că concurența este în continuare cuvântul cheie pe care ar trebui să ne concentrăm, iar regulile pe care legiuitorul le face ar trebui să încurajeze această concurență.”
Deputata a vorbit și despre creșterea numărului de prosumatori și de legislația care a încurajat acest lucru: “A mai fost un element care a ajutat această explozie a prosumatorilor, anume o lege pe care am inițiat-o și care a fost susținută transpartinic, anume reducerea TVA la 5% pentru panouri fotovoltaice. Suntem printre puținele țări din Uniunea Europeană care avem în vigoare o astfel de lege.
Tot pe prosumatori, mai am o inițiativă legislativă, din păcate am văzut că a fost respinsă de Senat, si anume ca prosumatorii să nu mai plătească certificate verzi, pentru că, până la urmă, și ei produc energie verde. Cred că este injust ca prosumatorii să plătească certificate verzi. Per total, sper totuși, chiar dacă nu a existat susținerea din partea Guvernului, ca la Camera Deputaților să existe o susținere mai largă și o înțelegere mai ales despre rolul prosumatorilor din sistem.”
Cristina Prună s-a referit și la un alt proiect de lege, la care s-a lucrat transpartinic, proiectul care creează cadrul pentru investițiile în enegia eoliana offshore, jalon în PNRR: “Știu că s-a lucrat și la minister pe acest proiect de lege, cu o consultanță de la Banca Mondială, avem și noi un proiect de lege în Parlament, tot inițiat transpartinic, am avut foarte multe consultări, vizite de lucru din Marea Britanie, o colaborare foarte bună cu colegii de la toate partidele și am venit cu acest proiect de lege pe care l-am pus pe masă, care cu siguranță poate fi îmbunătățit. Eu sper ca ministerul nu doar să trimită legea în Parlament, până la finalul lunii iunie, eu sper să avem totuși dezbateri pe acest proiect și să creăm cadrul pentru eolianul offshore, pentru că există un potențial pe această zonă în Marea Neagră și interes. Am văzut că există companii care se uită către Marea Neagră pentru astfel de investiții, am putea să fim prima țară care să dezvolte astfel de proiecte în Marea Neagră, mai ales că potențialul total ar fi undeva la 70 GW, dar există studii care arată că până în 2030 am putea dezvolta undeva la la 3GW, chiar proiecte comune cu Bulgaria.
Mai multe țări din jurul mării Nordului au avut un acord și vor să dezvolte undeva la până la 300 de GW în energie eoliană offshore, asta este o cifră impresionantă, vorbim acolo și de producția de hidrogen. Cred că putem să ne uităm și noi la Marea Neagră și să avem aici o alternativă pentru zona de est. România poate să fie acea țară vârf de lance în dezvoltarea acestor proiecte. Cred că a venit momentul ca și noi să fim cei care setează trendul, nu doar să ne uităm la alte țări să vedem cum reușesc.”
Referitor la posibile alte modificări la legea offshore, deputata a declarat: ”Modificări au fost anul trecut cam pe vremea aceasta. Așteptăm cu toții luna iunie care s-a vehiculat pentru a vedea dacă acea decizie finală de investiție va fi luată (n.n. pentru proiectul Neputun Deep din Marea Neagra). Eu sper că totuși există un cadru care să permită ca decizia de investiție să fie luată, deja am întârziat nepermis de mult și
Stiți foarte bine că istoria poate s-ar fi scris altfel dacă în 2018 am fi avut o lege care să permită aceste investiții, nu care să blocheze piața și să avem acea situație în care unul dintre investitori a plecat din România. Așteptăm luna iunie și să vedem care va fi decizia celor două companii (n.n. Petrom si Romgaz).”