Update articol:

Cristina Prună, USR: Decizia Comisiei Europene de a introduce centralele nucleare și pe gaz pe lista investițiilor ”sustenabile” înseamnă, pe termen mediu și lung, costuri mai mici în facturile la energie

Cristina Prună Cristina Pruna, deputat USR
Decizia Comisiei Europene de a introduce centralele nucleare și pe gaz pe lista investițiilor ”sustenabile” înseamnă, pe termen mediu și lung, costuri mai mici în facturile la energie, a transmis, pe Facebook, deputatul USR Cristina Prună.
Ea a scris: “Comisia Europeană introduce centralele nucleare și pe gaz pe lista investițiilor ”sustenabile” către tranziția spre decarbonizarea sectorului energetic.
Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, investițiile în capacitățile de producție de energie electrică pe bază de gaz și nuclear vor putea fi deblocate și vor beneficia inclusiv de finanțare europeană.
În plină criză a facturilor la energie, o decizie contrară ar fi fost împotriva interesului europenilor și a românilor. Salut înțelepciunea reprezentanților europeni de a susține o tranziție echitabilă către energie verde, în pofida presiunilor care au venit de la diverși.
Revenind la România, această decizie înseamnă, pe termen mediu și lung, costuri mai mici în facturile la energie. De asemenea, nu mai există nicio scuză pentru a amâna decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, care înseamnă zeci de mii de noi locuri de muncă și bunăstare pentru România.
Mai urmează un hop în Parlamentul European. Sper că toți europarlamentarii români vor susține ca această decizie să fie luată în interesul României. În trecut, colegul meu europarlamentar Vlad Botoș s-a luptat pentru ca gazul și nuclearul să fie parte din investițiile sustenabile și a făcut numeroase demersuri.
Am scris în luna mai a anului trecut un articol privind mizele acestei decizii pentru România pe care îl găsiți aici: https://bit.ly/3IYidb7.”

Investiţiile în anumite centrale nucleare şi centrale pe gaze vor putea fi etichetate drept “sustenabile”, conform regulilor prezentate miercuri de Comisia Europeană, un proiect care a provocat diviziuni în rândul statelor membre şi investitorilor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, este nevoie de investiţii private masive. Scopul taxonomiei UE este de a ghida investiţiile private către activităţile care sunt necesare pentru atingerea neutralităţii climatice. Clasificarea utilizată în cadrul taxonomiei nu stabileşte dacă o anumită tehnologie va fi inclusă sau nu în mixul energetic al unui stat membru. Scopul său este de a accelera tranziţia, valorificând toate soluţiile disponibile care ne pot ajuta să ne atingem obiectivele climatice. În lumina recomandărilor ştiinţifice şi având în vedere progresele tehnologice înregistrate până în prezent, Comisia consideră că investiţiilor private în activităţile din sectorul gazelor naturale şi al energiei nucleare le revine un rol important în procesul de tranziţie.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022