Update articol:

Criza dintre Ucraina și Rusia determină țările să exploreze noi modalități de stabilire a prețului petrolului, spune Qatar

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani
  • Ministrul de externe al Qatar a declarat pentru CNBC că unele țări au în vedere un „sistem paralel” de stabilire a prețului petrolului, deoarece impactul economic al crizei din Ucraina a lovit puternic.

  • Anunţul vine după un raport al Wall Street Journal că Arabia Saudită este în discuții accelerate cu China pentru a accepta yuani în loc de dolari pentru petrolul pe care Beijingul îl cumpără.

  • Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a mai spus că Qatarul „intensifică” și poartă discuții cu țările europene despre creșterea livrărilor de gaze.

 

Ministrul de externe al Qatar a spus că conflictul din Ucraina și ramificațiile sale geopolitice împing unele țări să exploreze noi modalități de a stabili prețul petrolului, nu în dolari, potrivit CNBC.

Comentariile, făcute sâmbătă de Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, vin după un articol din Wall Street Journal că Arabia Saudită este în discuții accelerate cu China pentru a accepta yuani în loc de dolari pentru petrolul pe care Beijingul îl cumpără.

Vorbind cu Hadley Gamble la Forumul de la Doha, Al-Thani a spus că nu se așteaptă ca un astfel de sistem să fie introdus pe termen scurt, dar a subliniat că consecințele economice ale războiului din Ucraina lovesc puternic unele țări.

„Sincer vorbind, uită-te la ce se întâmplă și la dinamica din jurul nostru chiar acum. Sunt sigur că există multe alte țări care sunt nemulțumite de ceea ce s-a întâmplat și de consecințele crizei ucrainene-ruse, în special de consecințele economice”, a spus el.

„Și vor căuta și explora un sistem paralel [de stabilire a prețului petrolului]… care îi va proteja, cel puțin, din punct de vedere economic. Deci, pe măsură ce trăim o tranziție, această tranziție nu va fi doar o tranziție politică, ci este și o tranziție economică.”

Săptămâna trecută, Gal Luft, co-director al Institutului pentru Analiza Securității Globale, a declarat pentru CNBC că sancțiunile economice usturătoare ale SUA ar putea împinge țările să nu mai folosească dolarul – moneda în care este de obicei prețul petrolului.

Sancțiunile Occidentului includ înghețarea efectivă a rezervelor băncii centrale ale Rusiei și deconectarea Rusiei de la sistemul de mesagerie interbancar, SWIFT.

„Pe de o parte, sancționezi în dreapta și stânga. Pe de altă parte, doreşti ca țările să vă cumpere titluri de Trezorerie și să vă finanțeze datoria. Acesta nu este un scenariu durabil”, a spus Luft.

Diversificarea petrolului

Al-Thani din Qatar a spus, de asemenea, că țara „intensifică” și poartă discuții cu țările europene despre creșterea livrărilor de gaze.

„Ne intensificăm și ajutăm unii parteneri europeni care încep să sufere din cauza lipsei de gaze… cu cantitatea limitată pe care o avem”, a spus el, subliniind că majoritatea contractelor sale de gaze sunt pe termen lung și, prin urmare, nu pot fi schimbate.

Anunţul Qatar vine în timp ce țările europene încearcă să-și diversifice aprovizionarea cu energie în afara Rusiei – în special gaze. UE a importat 45% din gazul său din Rusia anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Vineri, SUA a declarat că vrea să colaboreze cu parteneri – care includ Qatar – pentru a furniza Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi în plus de gaz natural lichefiat în acest an, cantitatea urmând să crească în viitor.

Cu toate acestea, Al-Thani a spus că niciun furnizor de energie nu îl poate înlocui pe altul.

„Cred că cea mai bună cale de urmat este diversificarea sursei de aprovizionare”, a adăugat el. „Aceasta va fi singura cale de urmat. Suntem în discuții cu multe alte țări europene chiar acum pentru noi contracte pe termen lung. Și această discuție este în curs de desfășurare.”