Update articol:

Criza globală de semiconductori ar putea dura până în 2023

semiconductori chipuri

Penuria de semiconductori va mai dura ceva vreme, potrivit analiștilor care monitorizează industria, scrie CNBC.

Astăzi, chipurile sunt în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de remediere, ceea ce îi face pe unii să numească actuala criză „chipageddon”.

Glenn O’Donnell, vicepreședinte director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că penuria ar putea dura până în 2023.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și chiar până în 2023”, a scris el pe un blog.

O’Donnell se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se “înmoaie puțin” în anul următor, dar “nu foarte mult”.

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

„Cuplați acest lucru cu dorința de neoprit de a instrumenta totul, împreună cu o creștere continuă în cloud computing și minare de criptomonede și nu vedem la orizont altceva decât un boom pentru cererea de cipuri”, a spus O’Donell.

Între timp, Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC „Street Signs Europe” că apreciază că lipsa cipurilor va dura 18 luni. „Nu e vorba doar de autovehicule. Mai sunt telefoanele. Este internetul. Acum sunt atât de multe bunuri care au mai multe chipuri ca niciodată”, a spus el. „Toate au internet activat.”

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că apreciază că va fi capabil să acopere cererea pentru automobile până în iunie. Cu toate acestea, Armstrong crede că ținta este ambițioasă.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în capacitate și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

Pe de altă parte, Gartner a declarat miercuri că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, adăugând că deficitul afectează toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc.

Analistul Gartner, Alan Priestley, a declarat joi pentru CNBC că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni, dar că ar putea exista un „efect knock-on” în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult”, a spus el. „Industria pune la bătaie mai multă capacitate, dar este nevoie de timp.”

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri în Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marțea trecută că industria semiconductoarelor se află pe teritoriu neexplorat. Reinhard Ploss a declarat la CNBC „Street Signs Europe” că este „foarte clar că va dura” până când cererea și oferta vor fi reechilibrate.

„Cred că doi ani sunt prea mult timp, dar cu siguranță vom vedea că situația va persista până în 2022”, a spus el. „Cred că va veni o capacitate suplimentară … Mă aștept la o situație mai echilibrată în următorul an calendaristic.”

Wenzhe Zhao, director la Credit Suisse, a declarat într-o notă miercurea trecută că lipsa recentă a cipurilor a încurajat stocarea stocurilor de-a lungul lanțurilor de producție, lărgind decalajul dintre cererea în creștere și oferta stagnantă.

Zhao a declarat că noile capacități de producție a semiconductoarelor nu vor fi online până în 2022 sau mai târziu, adăugând că se poate face puțin pentru a rezolva lipsa de astăzi în afară de ajustarea comenzilor, a programelor de producție și a prețurilor.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie