Update articol:

Criza migranţilor: Lukaşenko recunoaşte că i-a cerut lui Putin ajutor pentru supravegherea aeriană a graniţelor

Lukaşenko Sursa foto: president.gov.by

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut joi că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să-l ajute la supravegherea frontierelor Belarusului cu UE, în apropierea cărora Moscova a trimis bombardiere strategice în contextul valului migrator orchestrat de liderul de la Minsk drept represalii pentru sancţiunile europene.

”Da, sunt bombardiere capabile să transporte arme nucleare. Dar nu avem altă soluţie. Trebuie să vedem ce fac ei dincolo de frontierele noastre”, a spus Lukaşenko în timpul unei şedinţe a guvernului de la Minsk, relatează agenţia EFE. ”Au trimis bombardiere strategice escortate de avioanele noastre de vânătoare. Trebuie să monitorizăm permanent situaţia la graniţă”, a motivat el, potrivit Agerpres.

Preşedintele belarus a precizat că aceste avioane vor survola frontierele ţării sale cu Polonia, Ucraina şi cu statele baltice. ”Este ceea ce am convenit cu ruşii. Cu noi nu merg glumele. Situaţia acolo este serioasă”, a mai spus Lukaşenko.

Ministerul Apărării rus a publicat joi imagini cu zborul efectuat de o pereche de două bombardiere Tu-160, care au parcurs peste trei mii de kilometri într-o misiune ce a durat 4 ore şi 36 de minute, precizând că această patrulă aeriană nu este îndreptată ”împotriva ţărilor terţe”.

Miercuri, alte două bombardiere ruseşti, de tipul Tu-22M3, au survolat teritoriul belarus, după care guvernul de la Minsk a anunţat că astfel de patrule aeriene vor fi de acum înainte regulate, ”în faţa situaţiei create atât în aer cât şi la sol”.

Rusia, care săptămâna aceasta a prelungit cu 25 de ani prezenţa trupelor sale în Belarus, sprijină Minskul în confruntarea cu Polonia şi cu UE creată de valul de migranţi ilegali orchestrat de Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.

Preşedintele belarus a cerut joi Ministerului Apărării, KGB-ului şi trupelor de grăniceri să asigure ”controlul asupra mişcărilor de trupe ale NATO şi ale Poloniei” despre care el afirmă că sunt observate în apropierea graniţei ţării sale. ”Se vede că acolo sunt deja 15.000 de militari, tancuri, vehicule blindate, elicoptere care zboară împreună cu avioane. Au fost desfăşurate la graniţă şi, în plus, fără a aviza pe nimeni deşi sunt obligaţi să o facă”, a susţinut Lukaşenko.

El a menţionat de asemenea că ţara sa trebuie să dispună de ”planuri de contraatac astfel încât să nu ni se creeze un mic război la frontieră şi să nu fim pregătiţi pentru el”. În faţa unor iminente noi sancţiuni europene, Lukaşenko a ameninţat şi cu sistarea fluxului de gaze ruseşti destinate UE care tranzitează Belarusul, precum şi a transporturilor comerciale.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza