Update articol:

Criză pe piața de energie electrică? Majoritatea consumatorilor de energie urmează să primească energie de Ultimă Instanță din 1 ianuarie 2021!

Procesul de liberalizarea pieței de energie electrică la 1 ianuarie 2021 este un eșec, susţine Dumitru Chisăliţă de la Asociaţia Energia Inteligentă.

Acesta susţine: “Liberalizarea a fost gândită de ANRE astfel încât să se schimbe totul (adică prețul să-l stabilească furnizorii), dar totul să rămână la fel (adică furnizorii să rămână cu clienții). Astfel, ANRE obligă furnizorii să transmită oferte către clienții actuali doar în vacața de iarnă, determinând de facto să se ajungă ca furnizorii să rămână cu aceiași clienți, dar să le stabilească unilateral prețul.

Oare merită furnizorii injuriile noastre?

De data aceasta, probabil că nu o merită!

ANRE a pregătit această liberalizare, ținând ascuns până și publicarea Ghidului de Liberalizare a Pieței de Energie Electrică, publicat ieri, cu 14 zile înainte de liberalizare, probabil doar la anumite presiuni.

Astăzi, ANRE vine și prezintă un proiect de Ordin prin care arată că piața se va liberaliza la data de 1 ianuarie 2021, dar de la această dată majoritatea consumatorilor vor intra în Furnizare de Ultimă Instanță.

Furnizarea de Ultimă Instanță așa cum îi spune și numele este o furnizare de energie electrică pentru anumite situații de criză. Dar dacă majoritatea consumatorilor sunt în situația de a primii energie electrică în Ultimă Instanță, poate duce la ideea că este o Criză pe Piața de Energie. Și este o criză pentru libertatea consumatorilor de energie electrică, creată de modul defectuos (poate chiar părtinitor) de gestionarea a acestei liberalizări a pieței de energie electrică.

Chiar dacă ideea de a acorda timp suficient clienților, să aibă posibilitatea să și aleagă furnizorii de energie electrică este una salutară, vinovații care au creat această Criză trebuie sancționați.

Poate ideea care circulă la negocierile actuale, de a transfera ANRE – ul la Secretariatul General al Guvernului, poate fi completată cu sancționarea nu doar a consumatorilor pentru toate greșelile făcute în piață”.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021