Update articol:

Criză politică în Republica Moldova: Curtea Constituţională a invalidat guvernul condus de Maia Sandu (vezi discurs Maia Sandu în fața Parlamentului)

Foto Facebook Foto Facebook

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat sâmbătă decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

În discursul de învestire a guvernului, Maia Sandu a spus: 

“Dictatorul a căzut!

Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție.

Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății!

Astăzi deputații s-au unit în ciuda tuturor diferențelor pentru a pune capăt unui regim odios și pentru a îndeplini dorința oamenilor care au ieșit la vot pe 24 februarie.

Astăzi începe procesul de curățare a Republicii Moldova, de construire a unui viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări. Prezentul program de guvernare este, în primul rând, o viziune despre cum scoatem țara din captivitate, cum deconstruim acest sistem infect, consolidat cu mare grijă de-a lungul anilor.

Nu va fi ușor. Dar noi nu am venit în politică pentru că e ușor, ci pentru că trebuie.

Am ajuns în acest moment după multe sacrificii, după decizii extrem de complicate pentru toți. În mod normal, nu ne-am fi asumat asemenea risc și o guvernare în condiții de incertitudine. Însă noi nu trăim în timpuri normale. Trăim poate cea mai dificilă perioadă pentru Republica Moldova.

Justiția capturată, corupția, clientelismul și conflictele de interese, tăinuirea informației, încălcarea flagrantă a drepturilor omului, subordonarea tuturor instituțiilor statului unui singur partid și, în mod special, voinței unui singur om, minciuna ridicată la nivel de politică de stat, manipularea, șantajul, intimidările, denigrările, coruperea – toate aceste instrumente ale actualului  regim au dus la degradarea și îndepărtarea de la principiile statului de drept și alunecarea vertiginoasă spre dictatură.

Oamenii au încetat să mai creadă în instituții, în legi și în puterea lor de a schimba lucrurile. Și au ales să plece. Cu sutele de mii. Avem o țară golită de cei mai activi cetățeni.

Dezbinarea a luat locul unității naționale. Încrederea reciprocă între oameni a fost distrusă de un regim corupt, care folosește cetățenii doar în scop electoral, divizându-i, determinându-i să lupte unul împotriva altuia. Regimul a alimentat ura și ne-a împărțit în categorii. Însă noi suntem cetățenii aceleiași țări, cu aceleași probleme și speranțe de viitor.

Astăzi punem punct acestui război împotriva propriilor oameni și unul împotriva altuia. Astăzi avem șansa unui nou început!

Astăzi se votează un guvern în circumstanțe fără precedent în istoria Republicii Moldova. Forțe politice cu viziuni diferite au votat pentru demontarea sistemului oligarhic care sufocă întreaga țară. Acest guvern înseamnă reedificarea unui stat de drept și crearea unor instituții ale statului democratice și funcționale.

Dar trebuie să fim sinceri cu cetățenii noștri, acest guvern va fi pus la grele încercări și  va guverna în regim de criză. Există divergențe între forțele politice din această sală și va fi greu să se implementeze plenar programele electorale ale acestora. Nu putem fi siguri nici de durata mandatului acestui guvern. Însă putem fi siguri de un lucru: echipa care își asumă această sarcină dificilă are suficient curaj, pricepere și dragoste de țară ca să înceapă schimbări profunde și necesare pentru cetățenii Republicii Moldova.

Da, acest guvern poate fi demis oricând. Dar avem încrederea că deputații actualului Parlament nu vor merge împotriva propriilor cetățeni, deoarece lucrurile pe care le vom face în guvern vor fi pentru binele fiecărui cetățean.

Programul de guvernare se bazează pe 3 priorități:

  1. Eliberarea statului din captivitate prin implementarea pachetului antioligarhic, curațarea tuturor instituțiilor statului de oameni corupți și vulnerabili și înlăturarea definitivă de la putere a oligarhilor.
  2. Scoaterea țării din izolare internațională și relansarea dezvoltării economice. Vom restabili încrederea partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova și, în special, în guvernare, vom readuce finanțarea externă, pentru ca să putem asigura investiții în toate domeniile economice și pentru a putea finanța proiecte sociale. Vom accelera reformele în domeniul asigurării unui domeniu de afaceri propice, vom elimina schemele, clientelismul, delapidările și gestiunea defectuoasă a banului și proprietății publice.
  3. Crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții tuturor oamenilor, prin luarea de măsuri urgente anti-sărăcie, prin îmbunătățirea serviciilor de educație, sănătate și prin eliminarea schemelor de corupție în aceste domenii.

Toate eforturile noastre se vor ghida, evident, de angajamentele semnate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Vom restabili relațiile cu partenerii internaționali și vom îndeplini toate condițiile pentru ca Republica Moldova să poată să obțină acces la surse ieftine pentru dezvoltare. Vom îndeplini toate condițiile stabilite în Acordul de Asistență Macrofinanciară, vom restabili Programul cu Fondul Monetar Internațional și vom asigura investiții, atât din surse locale, cât și din surse internaționale pentru ca să relansăm dezvoltarea economică. Vom implementa legile care țin de dezoligarhizarea statului. Vom implementa reforme autentice în domeniul justiției și statului de drept. Vom asigura funcționalitatea deplină a sistemului instituțiilor din domeniul integrității și prevenirii corupției. Vom curața organele de justiție de oameni corupți și vulnerabili. Vom propune o lege specială privind evaluarea extraordinară a integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor. Vom depune toate eforturile pentru ca drepturile omului să fie asigurate în Republica Moldova – libertatea exprimării, a asocierii, libertatea întrunirii, libertatea presei, accesul la informație vor redeveni valori importante în societatea noastră.

 

Ne vom asigura că banul public este cheltuit corect, transparent și eficient. Vom examina toate achizițiile publice suspecte și toate contractele pe care această guvernare le-a semnat în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova. Vom elimina economia din captivitate și vom depune toate eforturile pentru a demonopoliza economia. Vom implementa reforme în domeniul sănătății și în domeniul educației în vederea eliminării schemelor de corupție, schemelor de furt al banului public. Vom asigura echitatea și vom crește atractivitatea sistemului de salarizare în învățământ și în sistemul sănătății.

Dar cea mai importantă sarcină a acestui guvern va fi să redăm ÎNCREDEREA oamenilor că poate exista un viitor bun aici, acasă, pentru ei. Ceea ce-i face pe oameni să plece, mai mult decât sărăcia și lipsa locurilor de muncă, este lipsa de încredere în ziua de mâine. Anume această încredere în viitor dorim să o restabilim. Iar această încredere va veni cu restabilirea încrederii în instituțiile statului Republica Moldova.

Venim cu o echipă de profesioniști care este gata să muncească zi și noapte pentru ca Republica Moldova să poată fi văzută din nou ca un partener de încredere pentru oamenii de aici și pentru partenerii externi.

De acum înainte, fiecare trebuie să simtă că guvernarea este pentru oameni și a oamenilor:

  • Toți cetățenii trebuie să știe că drepturile și libertățile lor vor fi protejate, că toți judecătorii, toți procurorii, toți oamenii legii vor respecta legea și îi vor apăra pe oamenii cinstiți.
  • Toți angajații din sectorul public – medici, profesori, primari, funcționari din administrația publică – trebuie să știe că nimeni, niciodată, nu va avea dreptul să-i amenințe cu darea afară din funcție pentru că au o altă opțiune politică decât conducerea. Nimeni niciodată nu va mai putea să-i silească să fie membri ai unui partid politic, dacă ei nu-și doresc acest lucru.
  • Toți oamenii de afaceri trebuie să fie siguri că vor avea toate condițiile pentru a munci cinstit, că nimeni nu le va putea fura afacerile, nu-i va putea șantaja și sili să dea mită pentru lucrurile pe care statul trebuie să le asigure în mod firesc.
  • Toți oamenii acestei țări vor fi informați corect și echidistant de către o mass-media independentă și nu vor mai fi mințiți de televiziuni mincinoase.
  • Toți cei care sunt gata să ne sprijine trebuie să știe că ordinea, cinstea și dreptatea sunt din nou în capul mesei în această țară.

Noi nu vom face compromisuri în ceea ce privește interesul cetățenilor. Cei care au construit regimul terorii vor fi judecați drept și fără tăgadă. Celor care au suferit de pe urma regimului li se va face dreptate. Noi vom deschide o pagină nouă în istoria țării noastre. Așa încât, în sfârșit, să spunem cu mândrie: Aici e casa noastră! Aici vrem să trăim în pace și bunăstare.

Nu știm cât va dura mandatul acestui guvern, dar, indiferent de durată, ne vom da toată străduința ca la sfârșitul mandatului să putem spune că ne-am făcut bine datoria.

Știm că trezim niște speranțe și oamenii acestei țări sunt obosiți nu doar de sărăcie, dar și de incertitudini și nesiguranță. Acești oameni merită mai mult. Ei merită tot binele de care se bucură cetățenii în țările civilizate și prospere.

Astăzi avem o șansă să întoarcem o filă nouă a istoriei noastre. Este o filă curată și cum va arăta această filă depinde ce vom scrie în ea. Haideți să o scriem împreună – toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de opțiunile politice, apartenență etnică, convingeri religioase. Și să o scriem așa ca copiii și nepoții noștri să fie mândri de noi”.

Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Deputaţii au votat mai întâi – de asemenea neconstituţional, potrivit instanţei de resort – şi noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanîi ca preşedintă. 

Criză politică în Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon a numit-o premier pe Maia Sandu

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (19/05/2022)

Structura actionariat la data de 30 aprilie 2022

Erste Group Bank AG (EBS) (18/05/2022)

Rezultate vot - AGA Anuala din 18.05.2022

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2022)

Corectare erori materiale raport financiar Q1 2022

VRANCART SA (VNC) (18/05/2022)

Tranzactii parti afiliate conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)