-
Dacă criza Rusia-Ucraina escaladează, prețurile gazelor în Europa – care au crescut la maxim anul trecut – ar putea crește și mai mult, potrivit firmei de cercetare Capital Economics.
-
„Este o piață a gazelor foarte strânsă… și nu există nicio îndoială că acest sentiment de criză iminentă cu Rusia și Ucraina planează și peste piață, mai ales că Rusia furnizează aproximativ 35% din gazul european”, a declarat expertul în energie Dan Yergin.
-
O criză masivă a gazului în Europa anul trecut a dus la creșterea prețurilor la energie electrică la niveluri maxime
Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Ucraina duc la îngrijorare pe piețele energetice, iar incertitudinea ar putea însemna o perioadă prelungită de prețuri mari la gaze pentru Europa, spun analiștii, citaţi de CNBC.
„Este o piață a gazelor foarte strânsă… și nu există nicio îndoială că acest sentiment de criză iminentă cu Rusia și Ucraina planează și peste piață, mai ales că Rusia furnizează aproximativ 35% din gazul european”, a declarat expertul în energie Dan Yergin.
Dacă această criză escaladează, prețurile gazelor în Europa – care au crescut la maxim anul trecut – ar putea crește și mai mult, a avertizat firma de cercetare Capital Economics într-o notă în weekend. William Jackson, economist șef al piețelor emergente la Capital Economics, a subliniat că, pe lângă dependența Europei de Rusia pentru gaze, stocurile sunt, de asemenea, scăzute în acest moment.
„Dacă ar fi aplicate sancțiuni asupra exporturilor de energie ale Rusiei sau dacă Rusia ar folosi exporturile de gaze ca instrument de pârghie, prețurile gazelor naturale europene ar crește probabil”, a spus el.
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina s-au intensificat în ultimele luni pe fondul mai multor informaţii conform cărora trupele ruse s-au adunat la granița cu Ucraina. Evoluția a provocat speculații că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina și a stârnit temeri de o repetare a anexării și ocupării ilegale a Crimeei de către Moscova în 2014. Moscova a negat în mod repetat aceste acuzații.
Discuțiile menite să dezamorseze criza s-au încheiat săptămâna trecută fără nici un rezultat. Reprezentanții SUA și membrii NATO au ieșit din câteva zile de discuții cu mize mari cu oficiali ruși de vârf, fără nicio rezoluție – dar cu avertismente că situația de-a lungul graniței cu Ucraina se înrăutățește de fapt.
Criza iminentă a stârnit discuții despre faptul că SUA ar putea impune sancțiuni Rusiei pentru a împiedica Kremlinul să invadeze Ucraina. Dacă se va întâmpla asta, potrivit Capital Economics, prețurile gazelor europene vor depăși probabil vârful de 180 de lire sterline pe MWh observat la sfârșitul anului trecut.
„Și unele state care depind foarte mult de gazul rusesc, în special în Europa de Est, ar putea fi forțate să raționaleze energia”, a adăugat Jackson.
O criză masivă a gazului în Europa în al treilea trimestru a anului trecut a dus la creșterea prețurilor la energie electrică la niveluri maxime de mai mulți ani.
Importurile de gaze din Rusia în nord-vestul Europei din august până în decembrie au scăzut cu 38% față de aceeași perioadă din 2018, potrivit CNBC. Stocurile de gaze din Europa sunt, de asemenea, mai mici decât media – și au scăzut cu 21% începând cu 12 ianuarie, față de media pe cinci ani.
„Ne aşteptăm ca perioada de preţuri mari la gaze naturale să fie prelungită. Fluxurile de gaz din Rusia vor rămâne scăzute pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire 2021/22, cu stocuri record scăzute”, potrivit analiştilor citaţi de CNBC.