Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a invitat joi, la Havana, guvernul cubanez să “întărească” relaţiile cu Uniunea Europeană (UE), principalul partener economic al insulei, în faţa altor actori economici, precum China sau Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.
“Ştiu că, în prezent, Cuba se confruntă în special în ce priveşte energia, electricitatea, carburanţii, cu o situaţie foarte dificilă (…); pentru aceasta trebuie să se consolideze legăturile economice cu Uniunea Europeană”, a spus Borrell, care efectuează, până sâmbătă, o vizită în Cuba.
Şeful diplomaţiei europene a reamintit că UE este principalul partener comercial al insulei, reprezentând 32% din comerţul exterior al acesteia,”faţă de 8% China 8% cu Rusia”, şi că este, de asemenea, cel mai mare furnizor al său de asistenţă pentru dezvoltare.
UE este cel mai mare investitor în Cuba “în pofida tuturor limitărilor măsurilor restrictive ale embargoului american”, în vigoare din 1962, a adăugat şeful diplomaţiei europene.”Suntem mult mai importanţi decât alţi actori economici, precum Rusia şi China”, a continuat el, reafirmând disponibilitatea UE de a continua să susţină “reformele economice şi sociale” ale Cubei.
Declaraţiile vin la aproape o săptămână după ce Rusia şi Cuba au semnat acorduri în mai multe sectoare economice, iar preşedintele Miguel Diaz-Canel şi-a exprimat “sprijinul necondiţionat” al ţării sale pentru Rusia “în confruntarea sa cu Occidentul”.
Miercuri, Cuba a fost una dintre cele nouă ţări, alături de China, Coreea de Nord şi Belarus, care au votat la Geneva împotriva rezoluţiei Adunării Mondiale a Sănătăţii (executivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) care cere încetarea atacurilor Rusiei asupra sistemului de sănătate ucrainean, rezoluţie adoptată cu 80 de voturi.
Anterior, Cuba s-a abţinut de două ori de la voturi împotriva invadării Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU.
În discursul său, Josep Borrell a anunţat un ajutor de 14 milioane de euro pentru sectorul privat cubanez, exprimându-şi dorinţa, în acelaşi timp, ca relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite să “se îmbunătăţesc”.”Şi pentru ca ele să se îmbunătăţească, este necesar ca lumea să se confrunte cu cei care au atacat o ţară, Ucraina, fără niciun motiv, destabilizând economiile lumii întregi”, a adăugat el.
Vineri, Josep Borrell va participa alături de ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez la Consiliul mixt UE-Cuba, în cadrul Acordului politic şi de cooperare, semnat la Havana în 2016.