Update articol:

Cuc: Proiectul de Ordonanţă privind reglementarea activităţii platformelor de ridesharing va fi în primă lectură în şedinţa de Guvern de mâine (video declaraţie Cuc)

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea activităţii platformelor de ridesharing va fi în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi, 20 iunie, iar, după primirea avizului din partea Consiliului Economic şi Social (CES) de marţi, va intra pentru adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare, a anunţat, în această după amiază, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la sediul ministerului.

Declarația de presă sustinută de Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc la sediul ministerului.

Declarația de presă sustinută de Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc la sediul ministerului.

Publicată de Ministerul Transporturilor România pe Miercuri, 19 iunie 2019

 

Comisiile pentru transporturi şi tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor au amânat astăzi decizia referitoare la proiectul de lege privind transportul alternativ din lipsă de cvorum, a declarat preşedintele Comisiei pentru transporturi, Lucian Bode, acuzând reprezentanţii PSD că au ales “să fugă” de la dezbateri pentru că au primit ordin de la Guvern ca aceste reglementări să fie adoptate prin ordonanţă de urgenţă.

“Din păcate, am avut astăzi un moment foarte bun pentru legiferarea activităţii de transport alternativ în România. Am avut foarte multe discuţii în cadrul Comisiei pentru transporturi, comisie sesizată cu acest proiect de lege, după ce împreună cu colegii de la PSD am stabilit că astăzi discutăm acest proiect aşteptat de cei care sunt operatori pe aceste platforme, cât şi de cei peste 2,5 milioane de români beneficiari ai acestor servicii, iată că PSD a ales să fugă de la aceste dezbateri. Eu cred că, din păcate, (…) PSD nu a înţeles nimic din votul românilor din 26 mai, în continuare fug de responsabilitate, s-au comportat ca nişte laşi, ne-au lăsat fără cvorum de şedinţă, pentru că au primit ordin de la Guvern că vor adopta aceste reglementări din nou prin Ordonanţă de urgenţă, ceea ce nu este deloc productiv, nu este corect şi este şi neconstituţional, ţinând cont că noi avem în dezbatere proiecte de lege pe această temă”, a afirmat Bode, citat de Agerpres.

El a spus că “este total nepotrivit” să se intervină prin ordonanţă de urgenţă în ce priveşte reglementarea transportului public.

“Personal, nu agreez adoptarea ordonanţei de urgenţă, era momentul, era potrivit să intervenim pe textul ordonanţei aflate în dezbatere, de exemplu vechimea maşinilor, nu este normal ca la taximetria clasică să fie 10 ani, iar la cealaltă 15 ani. De asemenea, cred că este neconstituţional art. 37 din Ordonanţă, cel legat de faptul că se induce ideea că activitatea de transport alternativ este temporară pentru trei ani de zile. (…)Este total nepotrivit să se intervină brutal prin ordonanţă de urgenţă în tot ceea ce înseamnă reglementarea transportului public în România”, a adăugat Bode.

Preşedintele Comisiei de Tehnologia Informaţiei, Cătălin Drulă, a afirmat, la rândul său, că rolul Parlamentului este “tăiat”.

“Mi se pare sfidător faţă de mandatul dat de cetăţeni să lipseşti de la comisie (…) Atitudinea majorităţii nu este una de majoritate. Pe de o parte, folosesc instrumentul ordonanţelor de urgenţă, care trebuie folosite doar în situaţii de urgenţe. Au creat o problemă dând o ordonanţă de urgenţă, au promis că vine şi soluţia. Este complet tăiat rolul Parlamentului”, a spus Drulă.

Deputatul ALDE Alexandru Băişanu a afirmat că sectorul transportului alternativ trebuie reglementat cât mai repede.

“Vă asigur că ALDE este prezent, a susţinut şi susţine în continuare ca aceste propuneri să treacă în cadrul Parlamentului, prin comisii. Era mai bine dacă colegii de la PSD erau lăsaţi să rămână în sală pentru că se întâmpla în mod corect, normal. Sunt convins că toată această zonă are nevoie de o hotărâre cât mai rapidă din partea statului român. Vreau să vă spun că am trăit pe propria piele o chestiune care nu credeam că se întâmplă. Am venit la Bucureşti în gară şi erau nici mai mult, nici mai puţin 11 taxiuri înregistrate. Niciunul dintre taximetrişti nu a acceptat să mă primească şi să mă ducă acasă, toţi aşteptau curse externe. E un exemplu, nu e generalizat, dar există o mare problemă. Taximetriştii, nu toţi, unii dintre ei au un comportament grobian cu cel care, de fapt, plăteşte”, a spus Băişanu.

Prezent la şedinţa comisiilor, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat că va fi încălcată decizia CCR în cazul în care se va da ordonanţa de urgenţă pe tema transportului alternativ.

“Într-adevăr, avem probleme în această activitate, dar să ne punem întrebarea dacă nu sunt lăsaţi în mod intenţionat în Centrul Vechi şi la Gara de Nord pentru a crea aceste animozităţi împotriva taximetriştilor.(…) În acest moment, dacă mâine se va da ordonanţă de urgenţă se va încălca jurisprudenţa constituţională prin cele două decizii în care s-a specificat că atâta vreme cât un proiect este în dezbatere publică în comisiile de specialitate, nu se pot da ordonanţe de urgenţă, la fel ca în cazul legilor justiţiei”, a spus Vasile Ştefănescu.

După şedinţă, reprezentantul Coaliţiei pentru Economie Digitală, Cătălin Codreanu, a precizat că doreşte o reglementare cât mai rapidă, menţionând că situaţia trenează de multă vreme şi acest lucru se reflectă în buzunarul utilizatorilor.

“Noi ne dorim o reglementare cât mai rapidă, fie că este prin ordonanţă de urgenţă, fie că prin lege în Parlament. Situaţia trenează de foarte multă vreme, iar şoferii cu care noi lucrăm deja întâmpină probleme în trafic, ies din ce în ce mai puţin în trafic şi asta se reflectă în buzunarul utilizatorilor. Concret, sunt curse mai scumpe, sunt sub jumătate din numărul şoferilor pe cele trei aplicaţii care ies pe traseu, în condiţiile în care cererea rămâne la fel şi se duce automat la un preţ mai mare. Sunt aproape 250 de şoferi sancţionaţi, majoritatea sunt cu plăcuţele ridicate”, a afirmat Codreanu.

Taximetriştii au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de ordonanţă privind activitatea de ridesharing. Protestatarii au propus ca activitatea de transport alternativ cu un vehicul cu şofer ”VTS” să fie înscrisă în Legea 38 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, pentru a avea acelaşi reguli. 

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)