Update articol:
ANALIZĂ PRIME TRANSACTION:

Cum ajunge profitul companiilor în contul investitorilor?

Piața locală de capital este o piață a dividendelor, având printre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume, arată Prime Transaction, într-o prezentare a etapelor de la propunere și până la încasarea dividendului.

Aceasta arată: “În consecință, randamentul dividendului este principalul propulsor al pieței. Din acest motiv, primele estimări de dividende au apărut încă de acum trei luni, după publicarea rezultatelor financiare la finalul trimestrului 3. În momentul de față, s-a încheiat perioada în care companiile au publicat rezultatele financiare preliminare pe 2018. Odată cu publicarea acestor rezultate, unele Consilii de Administrație au și anunțat ce propunere de dividend vor face. În cazul celorlalte societăți, se așteaptă convocatoarele de AGA, deși în cazul companiilor unde Statul este acționar majoritar, calculul este destul de simplu în contextul în care și anul acesta vor fi obligate acorde 90% din profit sub formă de dividend. În consecință, doar eventualele dividende suplimentare pot aduce surprize. Așadar, piața evolueza în această perioada ghidată de randamentul dividendelor.

De la profitul înregistrat de o companie și până când acesta ajunge în contul investitorului sunt câțiva pași de urmat. În general, Consiliul de Administrație al unei societăți este primul care face o propunere în privința repartizării profitului din anul precedent. De principiu, sunt trei variante pe care le are la dispoziție o societate: păstrarea profitului în societate cu scopul de a face investiții, apoi o cale de mijloc ar fi majorarea capitalului social cu acordarea de acțiuni gratuite și nu în ultimul rând, cea mai dorită variantă de către investitori, acordarea de dividende. De obicei, companiile aleg un mix între cele trei posibilități. În general, investitorii de retail preferă o rată cât mai mare de alocare a profitului spre dividende, fără a lua în seama faptul că astfel compania se decapitalizează, iar pentru investiții este posibil să apeleze la împurmuturi, ceea ce implică costuri suplimentare. Așadar, cu cât dividendul este mai mare raportat la prețul acțiunii, cu atât mai mult interes prezintă respectiva companie pentru un investitor de retail. Dovada o avem în anii anteriori când companii care în general aveau o lichiditate slabă, au intrat în prim plan prin faptul că au acordat un dividend cu randament foarte mare, fără să mai conteze faptul că au fost situații când aceste dividende erau acordate dintr-un profit realizat ca urmare a vânzării unor active și nu din activitatea de bază a companiei.

Așadar, în tot acest context, perioada dintre raportările rezultatelor preliminare și data plății dividendelor este una foarte importantă pe piața locală. Regăsiți în imagine etapele de la convocarea AGA și până când o parte din profitul unei companii listate ajunge în contul investitorilor. Fiecare etapă este caracterizată de faptul că poate mișca prețul unei acțiuni. Astfel, pentru investitorii care au un caracter speculativ este o perioada bună de a încerca să își maximizeze randamentul portofoliului”.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent privind importanta votului prin corespondenta AGA 27.01.2021

BERMAS S.A. (BRM) (19/01/2021)

Calendar financiar an 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent cf. art. 234 litera i) din Reg. 5/2018

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (19/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014