Update articol:

Cum ar putea afecta lanțurile de aprovizionare o invazie rusă în Ucraina, „coșul de pâine al Europei”

kiev-ucraina https://pixabay.com/
  • Ucraina este considerată „coșul de pâine al Europei”, iar o invazie ar duce la „lovirea puternică” a lanțului de aprovizionare cu alimente”, a declarat Alan Holland, CEO și fondator al companiei de tehnologie de aprovizionare Keelvar.

  • Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume. Împreună cu Ucraina, ambele reprezintă aproximativ 29% din piața globală de export de grâu.

  • Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, mari furnizori de metale și alte mărfuri, au spus analiștii.

  • În timp ce Uniunea Europeană ar fi afectată de escaladarea crizei, Germania ar fi afectată în mod special.

 

Prețurile petrolului și gazelor vor crește în continuare, pe măsură ce criza Rusia-Ucraina escaladează, dar impactul asupra energiei nu va fi singura problemă, scrie CNBC.

De la grâu la orz, de la cupru la nichel, analiștii spun pentru CNBC că lanțurile de aprovizionare vor fi întrerupte pe măsură ce criza se înrăutățește.

Ucraina este considerată „coșul de pâine al Europei”, iar o invazie ar duce la „lovirea puternică” a lanțului de aprovizionare cu alimente”, a declarat Alan Holland, CEO și fondator al companiei de tehnologie de aprovizionare Keelvar.

Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, mari furnizori de metale și alte mărfuri, au spus analiștii.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins apogeul în ultimele zile, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor Kremlinului să intre în două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Decizia a venit după ce Rusia a anunţat că va recunoaște oficial independența Donețkului și Luganskului.

Președintele american Joe Biden a descris marți acțiunile Rusiei drept începutul „invaziei” în Ucraina.

Iată care sunt riscurile lanţului de aprovizionare.

Siguranţa alimentară

Ucraina produce grâu, orz și secară pe care se bazează o mare parte din Europa, au spus analiștii. Este, de asemenea, un mare producător de porumb.

„Chiar dacă sezonul de recoltare este peste câteva luni, un conflict prelungit ar crea penurie de pâine [și ar crește prețurile de consum] în această toamnă”, a spus Holland.

De fapt, nu doar Uniunea Europeană va fi lovită – multe națiuni din Orientul Mijlociu și Africa se bazează, de asemenea, pe grâul și porumbul ucrainean, iar întreruperile acestei aprovizionări ar putea afecta securitatea alimentară în acele regiuni, a declarat Dawn Tiura, președinte la Sourcing Industry Group.

„China este, de asemenea, un mare beneficiar al porumbului ucrainean – de fapt, Ucraina a înlocuit SUA ca principal furnizor de porumb al Chinei în 2021”, a mai spus ea.

Prețurile grâului și porumbului sunt deja în creștere. Contractele futures pe grâu tranzacționate în Chicago au crescut cu aproximativ 12% de la începutul acestui an, în timp ce contractele futures pe porumb au crescut cu 14,5% în aceeași perioadă.

Inflația alimentară a crescut și s-ar putea agrava dacă izbucnește un conflict armat.

„Creșterea prețurilor la alimente va fi exacerbată cu șocuri suplimentare ale prețurilor, mai ales dacă zonele agricole centrale din Ucraina sunt ocupate de loialiștii ruși”, a declarat Per Hong, partener principal la firma de consultanță Kearney.

El a subliniat că Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume. Împreună cu Ucraina, ambele reprezintă aproximativ 29% din piața globală de export de grâu.

În plus, orice întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale va afecta, la rândul său, producția de produse consumatoare de energie, cum ar fi îngrășămintele – și asta va afecta în continuare agricultura, a spus Holland. Îngrășămintele erau deja insuficiente anul trecut, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor de gaze naturale și petrol pentru Uniunea Europeană.

Metale și materii prime

Ucraina și-a crescut constant exporturile de-a lungul anilor și este acum un „furnizor uriaș” de materii prime, produse chimice și chiar mașini precum echipamentele de transport, potrivit Tiura. Este, de asemenea, un furnizor major de minerale și alte mărfuri, au spus analiștii.

„Moneda Ucrainei a început să scadă în valoare de când trupele ruse au început să se adune la graniță. Acest lucru va crește costul exporturilor lor”, a adăugat Tiura.

Rusia controlează, de asemenea, aproximativ 10% din rezervele globale de cupru și este un mare producător de nichel și platină, potrivit lui Hong.

Nichelul este o materie primă cheie folosită în bateriile de vehicule electrice, iar cuprul  este utilizat pe scară largă în fabricarea de electronice și construcția de case.

„Industria cipurilor din SUA se bazează în mare măsură pe neonul provenit din Ucraina, iar Rusia exportă, de asemenea, o serie de elemente esențiale pentru producția de semiconductori, motoare cu reacție, automobile și medicamente”, a spus Hong.

Impact asupra Germaniei

În timp ce cea mai mare parte a Uniunii Europene ar fi afectată de escaladarea crizei, Germania ar fi deosebit de grav afectată.

Germania își obține cea mai mare parte a necesarului de energie pentru producție și electricitate din gazul natural pe care îl primește din Rusia, a declarat , președinte și CEO al companiei de informații privind riscurile pentru lanțul de aprovizionare Supply Wisdom.

„Dacă tensiunile continuă să crească și vedem o creștere a perturbărilor din cauza unui potențial război sau a sancțiunilor, aceasta va opri producția în Germania. Fabricile vor trebui să reducă producția, care va duce la probleme şi în alte ţări, în cascadă”, a mai spus Atul Vashistha.

Exporturile de top din Germania includ mașini și piese auto, alte echipamente de transport, electronice, metale și materiale plastice.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/03/2025)

Informare pierdere contabila

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (24/03/2025)

Convocare AGA Anuala 29(30) aprilie 2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (24/03/2025)

Estimare Buget de Venituri si Cheltuieli 2025