Update articol:

Cum era Dracula cu adevărat? Apare un indiciu vechi de 550 de ani despre viața lui Vlad Țepeș – The Guardian

O scrisoare scrisă de Vlad Dracula în 1475 către sibieni prin care îi anunță că se va stabili în orașul lor. Fotografie: Gleb Zilberstein O scrisoare scrisă de Vlad Dracula în 1475 către sibieni prin care îi anunță că se va stabili în orașul lor. Fotografie: Gleb Zilberstein
  • Oamenii de știință speră că „biomoleculele istorice” dintr-o scrisoare din secolul al XV-lea scrisă de Vlad Dracula, domnitorul care l-a inspirat pe Bram Stoker, vor dezvălui mai multe despre el.

 

Într-o noapte întunecată și furtunoasă din luna mai a acestui an, exact la 125 de ani de când  Bram Stoker a publicat romanul despre vampiri Dracula, două persoane  cercetau cu atenție un document vechi de peste 500 de ani într-o cameră din Transilvania – semnat chiar de Dracula, scrie The Guardian.

Misiunea lui Gleb și Svetlana Zilberstein? Să extragă material genetic din scrisorile scrise de Vlad Dracula – inspirația istorică a romanului vampiric al lui Stoker – lăsat acolo de transpirația, amprentele și saliva lui.

Și din ce au extras de pe documente, perechea formată din cei doi cercetători, care a fost supranumiţi „detectivi ai proteinelor” – deși preferă „chimiștii istorici” – își poate construi o imagine nu numai asupra machiajului fizic al lordului războinic din Valahia, care a devenit cunoscut sub numele de Vlad Țepeș pentru practica sa de a-şi trage duşmanii în ţeapă,  dar și condițiile de mediu în care trăia.

„A fost o experienţă mistică faptul că extrageam moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani”, a spus Gleb Zilberstein. „Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. Era într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească.”

Simțul teatral al lui Zilberstein contrazice știința de pionierat în ceea el şi Svetlana lucrează. El spune: „Datoria noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de o persoană istorică. Când se găsim „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Adică,  determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteine și metaboliți. Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut moleculele istorice”.

Soții Zilberstein s-au născut în Kazahstan și în ultimii 26 de ani au trăit și au lucrat în Tel Aviv, Israel. Împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, ei au dezvoltat analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din articolele atinse sau purtate de oameni morți de mult. Primul lor experiment a fost pe manuscrisul original al romanului Maestrul și Margareta, scris de scriitorul sovietic Mihail Bulgakov.

Gleb Zilberstein a spus: „Am găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile manuscrisului, dovedind că l-a scris în timp ce se afla sub influența medicamentelor pe care le folosea pentru a calma durerea acută la rinichi.

După Bulgakov, l-am luat pe Anton Cehov. Am analizat cămașa în care a murit și ultima lui scrisoare. Cehov a suferit de tuberculoză și a folosit diverse substanțe ca analgezice, dar a murit în urma unui accident vascular cerebral. După Cehov, am început să investigăm scrisoarea lui George Orwell către Moscova și am găsit urme de tuberculoză, pe care a contractat-o în Spania.”

Zilberstein a spus că analiza oferă o imagine instantanee a stilului de viață al acelei persoane și a factorilor din mediul înconjurător.

În cazul lui Vlad Dracula, Zilberstein analizează o scrisoare pe care a scris-o sibienilor, care se află în România actuală, la 4 august 1475, prin care îi anunța că în curând își va stabili reședința în orașul lor.

Zilberstein a spus: „Prin analiza noastră, ne așteptăm să primim un instantaneu al unui portret molecular al lui Vlad Dracula atunci când a scris sau a semnat aceste scrisori – adică sănătatea lui, ce a mâncat și cum era atmosfera în jurul lui”.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023