Update articol:

Cunliffe (Bank of England): Criptomonedele nu reprezintă încă o amenințare la adresa stabilității financiare

bitcoin jack dorsery https://pixabay.com/
  • „Boomul speculativ al criptomonedelor este foarte vizibil, dar nu cred că a trecut granița în ceea ce privește riscul stabilității financiare”, a declarat pentru CNBC adjunctul guvernator al Băncii Angliei, Jon Cunliffe.

  • Bitcoin și alte monede digitale au crescut în valoare la începutul anului, dar de atunci au scăzut brusc.

  • Autoritățile de reglementare au dat din ce în ce mai des alarma cu privire la piaţa criptomonedelor.

 

Criptomonedele nu sunt încă suficient de mari pentru a prezenta un risc sistemic pentru stabilitatea financiară, a declarat miercuri viceguvernatorul băncii Angliei, Jon Cunliffe.

“Boomul speculativ al criptomonedelor este foarte vizibil, dar nu cred că a trecut granița către riscul de stabilitate financiară”, a declarat Cunliffe de la CNBC într-un interviu exclusiv.

Bitcoin și alte monede digitale au crescut în valoare la începutul anului, devenind  o piață pe termen scurt de circa 2,5 trilioane de dolari. Susținătorii bitcoin au spus că ar putea oferi un mijloc de depozitare a averii alternativ, deoarece economisitorii se luptă să găsească randament din cauza ratelor dobânzilor foarte mici.

Cu toate acestea, criptomonedele sunt extrem de volatile, iar piața a pierdut mai mult de 1 trilion de dolari în valoare din luna mai. Bitcoin a scăzut de la un nivel record de aproape 65.000 de dolari, atins în aprilie, la aproximativ 32.500 de dolari de miercuri.

Autoritățile de reglementare au dat din ce în ce mai des alarma cu privire la piaţa criptomondelor. China, în special, a căutat să facă represiuni asupra industriei, printr-o serie de măsuri care au influențat sentimentul investitorilor în ultimele săptămâni.

Între timp, Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a fost interzisă să opereze în Marea Britanie, luna trecută, de către Autoritatea de Conduită Financiară. Binance a fost una din numeroasele burse care nu au reușit să se înregistreze la autoritatea de reglementare din cauza neîndeplinirii cerințelor împotriva spălării banilor.

Cunliffe a declarat că speculațiile criptografice se limitează în principal la investitorii mici pentru moment, reiterând poziția băncii centrale conform căreia oamenii care investesc în active digitale ar trebui să fie pregătiți să-și piardă toți banii.

„Există probleme de protecție a investitorilor aici. Acestea sunt active extrem de speculative ”, a spus el. „Dar nu sunt de dimensiunea care ar provoca un risc de stabilitate financiară și nu sunt conectate profund la sistemul financiar tradiţional”.

Oficialul Băncii Angliei a adăugat că ar trebui făcută o distincție între activele criptografice speculative precum bitcoin și așa-numitele „stablecoins”, care sunt susținute de active financiare existente.

Tether, de exemplu, este cea mai mare “stablecoin” din lume, cu monede  în circulație în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Este susținut 1: 1 de dolari SUA pentru a menține o valoare stabilă. Totuși, moneda a ridicat controverse din cauza îngrijorărilor că nu are suficiente rezerve.

Cunliffe crede că monedele stabile ar trebui să fie sub supraveghere de reglementare.

„Cred că comunitatea internațională trebuie să dezvolte cel puțin standarde pentru a putea distinge efectiv, dar și pentru a avea standarde de reglementare pentru acest tip de produs”, a spus el.

Mai multe bănci centrale din întreaga lume – inclusiv Banca Angliei – explorează monedele digitale proprii, ca răspuns la scăderea consumului de numerar și la creșterea interesului pentru cripto.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie