Update articol:

Curtea de Apel respinge definitiv cererea BCR de înscriere la masa credală a Harinvest; dosarul penal legat de furtul de acțiuni, trimis în judecată după șase ani

sursa Pixabay

Curtea de Apel Pitești a respins definitiv cererea BCR de înscriere la masa credală a Harinvest, aflată în insolvență, după o sentință similară a Tribunalului Vâlcea, în luna iunie.

Solicitarea BCR a venit după ce, în noiembrie 2018, Curtea de Apel Pitești a decis anularea unei serii de tranzacţii “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară.

Deciziile instanțelor venit în contextul în care, în noiembrie 2013, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. În prezent, clienții păgubiți încearcă să își recupereze, pe cât posibil, pierderile.

Suma cerută de la BCR nu poate fi distribuită păgubiților, în dosarul de insolvență, întrucât, în luna mai, DIICOT Vâlcea a dispus poprirea asiguratorie a sumelor pe care BCR a fost obligată, în instanță, să le plătească Harinvest, în dosarul în care mai mulți clienți ai casei de brokeraj vâlcene s–au trezut fără acțiuni și bani în conturi.

BCR ceruse înscrierea la masa credală cu suma de 19,7 milioane lei, dar și ca instanța să constate că a avut deja loc compensarea, însă și această cerere a fost respinsă.

Dosarul penal legat de furtul de acțiuni a fost trimis în judecată, în septembrie,  după șase ani de la începerea anchetei, inculpate fiind doar Maria Voinea, broker, și Florica Boghițoi, conducător în cadrul SSIF Harinvest.

Avocatul Diana Odină ne-a spus, acum câteva luni, multe fapte s-au prescris deja, pentru că erau infracțiuni cu pedepse mai mici de cinci ani.

Contrapărți pentru Harinvest la vânzările forțate au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013. Sancțiuni au fost acordate și Depozitarului Central.

ASF a sesizat organele de cercetare competente, după ce a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital, în cazul Harinvest.