Update articol:

Curtea de Conturi Europeană: Testele de stres derulate în rândul băncilor europene nu sunt destul de severe

Testele de stres derulate anul trecut de băncile mari din  Uniunea Europeană nu au reflectat  în mod corespunzător riscurile sistemice, o deficienţă care poate să fi produs rezultate înşelătoare pentru unii creditori, în special pentru cei din statele mai slabe, a anunţat Curtea de Conturi Europeană, transmite Reuters.

 

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) susţine că toate cele 48 de bănci testate anul trecut au reuşit să menţină un nivel minim al fondurilor proprii în cel mai negativ scenariu, ceea ce a fost considerat un rezultat pozitiv pentru sistemul bancar al UE, care se află în continuare într-o criză financiară de zece ani.

Curtea de Conturi Europeană, responsabilă de evaluarea politicilor UE, a declarat, miercuri, într-un raport, că EBA a fost mult prea indulgentă în evaluarea sănătăţii băncilor, ceea ce ridică semne de îngrijorare asupra modului în care riscurile la adresa băncilor sunt monitorizate de organismele europene de supervizare.

În opinia auditorilor, testele derulate anul trecut au fost bazate pe scenarii mai puţin grave decât criza financiară din 2008 şi de asemenea au fost mai indulgente pentru ţările cu economii fragile. “Testele de stres din 2018 au impus scenarii negative mai puţin severe în ţările cu economii mai slabe şi sistemelor financiare mai vulnerabile. Din acest motiv, impactul slab asupra anumitor bănci ar putea dă nu se datoreze stării lor de sănătate mai bună ci mai degrabă nivelului de stres mai redus care a fost aplicat”, consideră Curtea de Conturi Europeană, potrivit Agerpres. 

Auditorii subliniază printre altele că numărul băncilor examinate cu ocazia testelor de stres din 2018, cea de-a patra rundă de teste efectuate de EBA, a fost redus la jumătate comparativ cu primele teste derulate în 2011, când au fost examinate 90 de bănci. În aceste condiţii, este posibil ca unele bănci vulnerabile să fi scăpat vigilenţei EBA. Curtea de Conturi Europeană precizează că multe bănci mici nu au fost incluse în testele de stres din 2018 şi în plus băncile testate au provenit doar din 15 din cele 28 de state membre ale UE.

În replică la concluziile Curţii de Conturi Europene, Autoritatea Bancară Europeană şi-a apărat metodele de evaluare dar a precizat că va reflecta la criteriile de selecţie a băncilor, în special la cel geografic, pentru următoarea rundă de teste care sunt preconizate să se deruleze în 2020. EBA subliniază de asemenea că testele sale “nu pot acoperi toate riscurile sistemice ci se concentrează asupra celor mai importante”.

În raportul Curţii de Conturi Europene se trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la dependenţa excesivă a EBA de autorităţile naţionale de supervizare, dar se recunoaşte că această dependenţă este cauzată, în principal, de numărul limitat de personal al EBA. 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER