Update articol:

Curtea Supremă din Spania: Debitorii şi nu băncile trebuie să plătească taxa de timbru pentru creditele ipotecare

Sursa foto: https://elpais.com/elpais/2018/11/05/inenglish/1541430712_665951.html Sursa foto: https://elpais.com/elpais/2018/11/05/inenglish/1541430712_665951.html

Curtea Supremă din Spania a anunţat,  marţi, că debitorii şi nu băncile vor trebui să plătească taxa de timbru pentru creditele ipotecare de acum înainte, decizie contrară unei  hotărâri emise la mijlocul lunii octombrie, când Curtea Supremă din Spania a  decis că băncile, şi nu clienţii, sunt responsabile din punct de vedere legal pentru plata taxei de timbru.

Anunţul de marţi scuteşte băncile de rambursarea unei sume de mai multe miliarde de euro debitorilor, care timp de mai mulţi ani au plătit această taxă de timbru, potrivit Reuters.

Hotărârea din octombrie a pus sub semnul întrebării o lege din urmă cu două decenii, care spunea că debitorii  trebuie să plătească taxa de timbru.

Chiar dacă decizia din octombrie era considerată definitivă, o comisie specială a Curţii Supreme a deliberat în ultimele două zile dacă trebuie să se revină asupra deciziei. 28 de magistraţi de la Curtea Supremă au decis marţi, cu 15 voturi pentru şi 13 contra, că aceia care trebuie să plătească taxa de timbru pentru creditele ipotecare sunt clienţii băncilor.

Ministrul muncii, Magadalena Valerio, a declarat că guvernul va respecta rezoluția judecătorească, iar Asociația bancară spaniolă AEB a salutat decizia de marți, declarând că este conformă cu cadrul legal din alte țări europene. Organizația de consumatori OCU a declarat că hotărârea este “jenantă” și a pus sub semnul întrebării independența sistemului judiciar.

Un alt organism al consumatorilor, Adicae, a spus că va căuta contesta decizia. “Vom face apel la decizia de astăzi (n.r. ieri) în fața autorităților judiciare spaniole sau europene și vom da drumul altor acţiuni colective”, a spus Manuel Pardos, directorul Adicae, menționând că judecătorii Curții Supreme au fost împărțiți în această chestiune, doar 15 voturi în favoarea hotărârea și 13 împotrivă.

Chiar în timp ce magistraţii deliberau, au fost organizate demonstraţii în faţa Curţii Supreme iar faptul că până la urmă curtea a decis să revină asupra deciziei precedente i-a făcut pe protestatari să spună că justiţia este vulnerabilă la presiunile venite din partea sectorului financiar.

Taxa de timbru pentru creditele ipotecare variază între 0,5% şi 1,5% din valoarea creditului, în funcţie de regiunea din Spania unde este colectată.

Acțiunile băncilor spaniole au scăzut drastic după decizia din octombrie a instanței, analiștii și agențiile de rating declarând că băncile ar putea plăti  pentru costurile de compensare între 600 de milioane de euro și peste 15 miliarde de euro.

 

BVB | Știri BVB