Update articol:

Cutremure Turcia: Secretarul de stat Blinken oferă sprijinul SUA omologului turc Cavusoglu

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: president.gov.ua

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane a vorbit la telefon cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în urma cutremurului soldat cu 2.379 de morţi şi 14.483, conform celui mai recent bilanţ oficial.

“A fost foarte important ca secretarul (de stat) să vorbească cu omologul său, ministrul de externe Cavusoglu, în primă instanţă pentru a transmite condoleanţe şi pentru a clarifica… că orice am putea furniza Turciei, de care are nevoie, ar trebui să folosească telefonul şi să ne anunţe”, a spus Price.

Antony Blinken a cerut luni dimineaţa conducerii Departamentului de Stat să identifice ce fonduri ar putea fi disponibile pentru a ajuta Turcia şi ONG-urile care lucrează pe teren în Siria, a spus Price.

Washingtonul a desfăşurat o echipă de asistenţă în caz de dezastre şi este în proces de desfăşurare a două echipe de căutare şi salvare urbană din Virginia şi California, care ar urma să aibă, fiecare, 79 de membri, a declarat Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

De asemenea, consulatul SUA din oraşul Adana, situat în sudul Turciei, va găzdui alte persoane care lucrează la eforturile de salvare, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

BVB | Știri BVB