Update articol:

Dan C. Turmacu: Prețul aurului va atinge noi maxime istorice în perioada următoare

pixabay.com pixabay.com

Autor: Dan C. Turmacu, CFTe

Indiferent dacă credeți că aurul are merit ca depozitar de valoare, ca un refugiu sigur sau fără nici un motiv anume, nu se poate nega că aurul a înregistrat un randament mult mai mare decât acțiunile până acum în 2025.

Indicele S&P 500 este acum în scădere cu 4,1% de la începutul anului, în timp ce Nasdaq 100 a scăzut cu 6,2%. Între timp, acțiunile SPDR Gold (ETF pe Gold) au crescut cu încă 13,7% în 2025, după un 2024 excepțional de puternic.

Prețul aurului a atins pragul istoric de 3.000 dolari per uncie vineri, 14 martie 2025, pe măsură ce aversiunea la risc a investitorilor din pieţele de acţiuni s-a intensificat. Aurul găsește cumpărători la prețuri mai mari.

Războiul comercial al tarifelor a alimentat fuga către siguranță, președintele american Trump amenințănd cu un tarif de 200% la vin și alte băuturi alcoolice din UE, după ce UE a impus o taxă de 50% asupra exporturilor de whisky american.

Tensiunile geopolitice au cântărit pe sentimentul investitorilor, deoarece Rusia și-a semnalat refuzul pentru încetarea focului de 30 de zile acceptată de Ucraina și susținută de US.

Între timp, indicii de inflație din US au arătat că presiunea prețurilor s-a diminuat în februarie 2025, oferind Fed mai mult spațiu pentru a reduce dobânzile și stimulând atractivitatea pentru aur ca activ de refugiu sigur.

Să privim astăzi graficele ce arată evoluția prețului aurului.

SPDR Gold Shares (ETF pe Gold) este listat pe bursa americană NYSE Arca, sub simbolul bursier GLD. Cu cel puţin doi factori de risc (războiul tarifelor și riscul geopolitic), aurul a închis săptămâna trecută uşor sub 3.000$ pe măsură ce investitorii digeră o perspectivă economică mai sumbră și faptul că Fed ar putea reduce rata dobânzii directoare sporind atractivitatea aurului, dar cu peste 60% mai sus față de minimul de la începutul lui octombrie 2023.

Perspectivă pe termen mediu și lung

 

De la minimele de la începutul lui oct. 2023, prețul ETF-ului pe aur a crescut de la un nivel de suport situat la marginea inferioară norul Ichimoku, la circa 168$. El a reușit să iasă definitiv deasupra norului în a doua parte a lunii oct. 2023. Prețul se află de atunci într-un raliu deasupra norului Ichimoku, ceea ce este ”bullish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte s-a schimbat și s-a colorat în verde.

Indicatorul ROC – Rate of Change (linia violet) ce arată modificarea procentuală a prețurilor a fost pozitiv. Din oct. 2023, linia ROC s-a mișcat în cea mai mare parte între nivelul zero și un nivel supra-cumpărat (nivelul 20) în funcție de evoluția prețului, fapt ce indică o presiune la cumpărare. De la minimele de la începutul lui ian. 2025 de la nivelul zero, linia ROC are din nou o mișcare ascendentă, fapt ce indică o presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumpărare la începutul lunii feb. 2025, cum s-a intersectat și a trecut deasupra semnalului său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă cu minime mai înalte și încearcă să depășească din nou un nivel supra-cumpărat (nivelul 10), fapt ce a indicat o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, ETF-ului pe aur are un trend puternic ascendent de la minimele de la începutul lui oct. 2023. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

Pe graficul zilnic, prețul ETF-ului pe aur are un trend ascendent cu minime mai înalte de la minimul de la începutul lui oct. 2023 și a trecut la începutul lui mar. 2024 de un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare, de la circa 190$ (linia violet). În mijlocul lunii ian. 2025, prețurile au deschis o nouă bulă ascendentă dar care s-a închis la sfarşitul lui feb. 2025. Probabil o sa vedem deschisă o nouă bulă cum prețurile  depăşesc acum, la mijlocul lui mar. 2025, maximele anterioare din feb. 2025. Să remarcăm faptul că media mobila pe 50 zile a trecut peste cea pe 200 zile în luna oct. 2023. Prețurile se tranzacționează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 zile, ceea ce este ”bullish”.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului ETF-ului pe aur (a se vedea panoul din mijloc). Indicatorii direcționali au trimis ultimul semnal la mijlocul lui ian. 2025, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Ultimul raliu al prețului aurului s-a terminat cum linia ADX a căzut sub nivelul 20. Un nou semnal probabil apare acum la mijlocul lui mar. 2025 cum +DI s-a intersectat și a trecut din nou deasupra. Semnalul trebuie confirmat de linia ADX.

Preferința investitorilor pentru aur este reflectată în linia puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index (a se vedea panoul de jos). Când linia RS este în urcare, aurul supraperformează în raport cu indicele de acțiuni. Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la un nivel de suport (minimele din noi.-dec. 2024), confirmând raliul prețului aurului ca activ de refugiu. Linia a trecut de un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare la începutul lui mar. 2025 (linia roșie). Dacă prețul aurului își va continua trendul ascendent, atunci linia RS ar trebui să-şi continue mișcarea.

Concluzie:

Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent al prețului aurului și atingerea unor noi maxime istorice dacă factorii de risc vor persista. În plus, cererea puternică a ETF-lui pe aur și cumpărarea susținută de către Băncile Centrale sprijină preţul metalului prețios.

Notă. Articolul de mai sus este scris cu scop educaţional. El nu reprezintă o recomandare de investiţii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025