Update articol:

Dan Suciu, Purtătorul de cuvânt al BNR, reacţie după ce economistul-şef al BNR a vorbit de tăierea salariilor bugetarilor şi creşterea impozitelor: Valentin Lazea nu are competenţe decizionale în domeniul fiscal, declaraţiile sale rămânând doar simple opinii

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, nu are competenţe decizionale în domeniul fiscal, declaraţiile sale rămânând doar simple opinii, până se găseşte un decident care să le pună în  practică, a declarat în această seară Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale de României (BNR), la Antena 3, după ce economistul-șef BNR Valentin Lazea a propus tăierea salariilor bugetarilor cu 20% anul viitor şi creşteri de impozite.

 

Suciu a spus la Antena 3: “Nu există o propunere a BNR, ci o discuţie de reducere a deficitului bugetar, de la 9% la 3% din PIB în 2024, pentru care este nevoie de un set întreg de decizii, pe care nu BNR le ia şi nici economistul-şef al BNR. Funcţia de economist-şef al BNR înseamnă că, indiferent ce spune pe teme fiscale, nu se aplică decât dacă există decidenţi care consideră că se pot pune în aplicare aceste opinii. Sunt multe decizii ce pot fi luate în calcul. Una este aceasta, altele ţin de taxe. Discuţia e este la început şi nu presupune o poziţie fermă a BNR într-o direcţie sau alta pe probleme de politică fiscală. În calitate de economist-şef, poate vorbi pe o serie întreagă de probleme economice, dar nu poate decide pe nicio problemă de politică fiscală”.
Potrivit lui Suciu, chestiunile de politică fiscală nu intră în analiza Băncii Naţionale, ca instituţie.

 

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, consideră că va fi necesară şi “o anumită creştere a ratelor de impozitare”, în condiţiile în care, de exemplu, impozitul pe proprietate, în România, este printre cele mai mici din Europa, potrivit Agerpres.

“De ce, totuşi, cred că va fi necesară şi o anumită creştere a ratelor de impozitare? De exemplu, în ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, este printre cele mai mici din Europa, în România. Totodată, în România, factorul lipsă, factorul care este cel mai rar este capitalul, capitalul intern. Forţă de muncă avem, productivitate slavă Domnului încă mai avem, capitalul intern lipseşte dar, şi atât cât este, capital intern, 80% din el se duce în bunuri imobiliare. De ce se duce? Nimeni nu a făcut o analiză foarte atentă: pentru că tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere, să nu-i reinvestească şi să-i bage în imobiliare”, a menţionat economistul-şef al BNR, în cadrul conferinţei online “Bugete naţionale în vremuri de pandemie”.

“Vă dau trei exemple: nr. 1 – taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mică decât pe celelalte forme de câştig de capital, te invită să scoţi bani din firmă şi, în loc să îi reinvesteşti în firmă şi în activităţi productive, să îi duci acasă. Punctul 2: Fiind foarte slab impozitate proprietăţile, e tot ca un fel de invitaţie de a nu te duce cu banii în acţiuni la Bursă sau în fonduri de pensii sau în asigurări sau chiar în investiţii productive şi, cel mai uşor, din punct de vedere fiscal este să investeşti în imobiliare – pentru că acolo vei fi taxat cel mai puţin şi, culmea, la asta se mai adaugă şi Punctul 3. Dacă vrei să faci tranzacţii imobiliare, odată ce ai investit în ele, iarăşi eşti ajutat fiscal, pentru că primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul în înţelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vândute, sunt taxate cu TVA de numai 5%”, a precizat economistul-şef al BNR.

Potrivit acestuia, este normal ca economiştii să pună problema creşterii acestor taxe.

“Pai cum să nu fii împins, în loc să investeşti în producţie, în titluri de stat, în titluri cotate în pensii şi în fonduri de investiţii, cum să nu fii tentat să scoţi bani din întreprindere, să investeşti în imobiliare, să faci tranzacţii cu imobiliare? Tot sistemul este croit în aşa fel. Şi atunci vin eu şi vă întreb: Nu este normal ca economişti să punem problema creşterii acestor taxe?”, a mai spus Lazea.