Update articol:

Dan Vîlceanu: SAF-T va deveni operaţional de la 1 ianuarie pentru marii contribuabili; SPV obligatoriu pentru persoane fizice din martie

Sistemul SAF-T – Standard Audit File for Tax va deveni operaţional de la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili, iar din martie 2022 înrolarea în Spaţiul Privat Virtual devine obligatorie pentru persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu.
Acesta a spus: “În prima conferință de presă la Ministerul Finanțelor am prezentat câteva măsuri care privesc digitalizarea administrației publice și decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri.
▶️ Implementarea conceptului SAF-T, un fișier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil la organul fiscal, într-un format standardizat de date. Este o formă de control simplificată, un schimb de date cu ANAF, prin care eficientizăm această activitate și va reduce costul conformării. Totodată, asigură transparență și crește gradul de încredere între organul fiscal și contribuabil. Acest proiect va intra în testare începând cu 1 septembrie 2021 și va fi operațional sistemul pentru marii contribuabili începând cu 1 ianuarie 2022.
▶️ Obligativitatea înrolării autorităților publice, instituțiilor publice sau de interes public din administrația publică centrală și locală, în Sistemul Public Informatic al Ministrului Finanțelor și ANAF, numit PatrimVen. În acest sistem vor lucra toate instituțiile publice și Ministerul de Finanțe și reprezintă un avantaj net pentru contribuabili, deoarece elimină drumuri inutile ale românilor. Astfel, dacă un contribuabil are nevoie, de exemplu, de o adeverință de la ANAF, pentru primărie, odată cu acest sistem cele două instituții comunică între ele și își livrează datele de care contribuabilul e nevoie. Măsura se aplică începând cu data de 1 martie 2022 și contribuie la accelerarea digitalizării.
▶️ Obligativitatea înrolării în Sistemul de Comunicare Electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor ANAF, respectiv Spațiul Privat Virtual a persoanelor juridice, asocierilor și alte entități fără personalitate juridică, precum și a persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent. Înrolarea în SPV asigură o comunicare și un mod de lucru 24/7 cu administrația fiscală. Reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetățeanul interacționează cu organul fiscal. Dacă ai o activitate independentă, e de ajuns să descarci declarația și s-o postezi în Spațiul Privat Virtual, vei primi decizia de impunere și-ți vei plăti taxele conform deciziei, fără să te mai prezinți la organul fiscal și să stai la coadă. Această măsură se aplică de la 1 martie 2022″.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie