Update articol:
Paul Stănescu - preşedinte executiv al PSD

Dăncilă: “Eu nu am furat niciodată. De ce să fim judecați toți? Cei care au probleme să și le rezolve”

Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat a decis ca funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii să fie preluată de Paul Stănescu, a anunţat, marţi, preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

De asemenea, conducerea social-democraţilor a decis ca BPN să se întrunească în fiecare zi de luni a săptămânii, iar Comitetul Executiv să se reunească în fiecare lună, şedinţele urmând să se desfăşoare în teritoriu.

“Este important să avem o viaţă de partid în care să luăm hotărârile, să avem o echipă sudată şi toate hotărârile importante pentru PSD să le luăm în cadrul partidului”, a precizat Dăncilă.

Liderul social-democrat a arătat că miniştrii vor participa la şedinţele CExN, “pentru a avea o coerenţă şi o bună comunicare între măsurile luate de Guvern şi PSD”. 

Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut  că discuțiile pe Justiție au  decredibilizat partidul: “Am discutat cu membrii PSD de la Camera și de la Senat. Toți vor să mergem mai departe să trecem peste această problemă dificilă, să ne apropiem de cetățeni pentru a vedea care sunt soluțiile din punct de vedere economic și social. Am discutat, au fost multe luări de cuvânt și consider că acesta este modul în care trebuie să procedăm. Da, mulți consideră și eu consider că au fost foarte multe discuții legate de justiție. S-a realizat 73% din programul de Guvernare, dar mereu atenția a fost pe justiție și asta a nemulțumit electoratul. De asta cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe programul de guvernare. Eu cred că trebuie să ne asumăm toți vina. Aveam posibilitatea să ne spunem părerea, nu am făcut-o”.

Aceasta a respins ideea că PSD este singurul partid care a fost marcat în ultimii 30 de ani de probleme cu justiţia, susținând că fiecare persoană trebuie să îşi rezolve problemele cu justiţia, nefiind corect ca întregul partid să deconteze: “Nu aș vrea să lipiți această etichetă doar PSD. Dacă ne uităm, și la celelate partide sunt destui oameni care au probleme, care au dosare în curs, care trebuie să dea explicații. Tocmai această idee care a fost inoculată în ultima perioadă, că problemele din justiție au fost doar la PSD, a fost complet incorectă. Eu pot să afirm cu certitudine că aceste probleme trebuie să le deconteze persoana care are probleme cu justiția, nu trebuie să le decontăm toți. Am văzut etichete de hoți. Eu nu am furat niciodată. De ce să fim judecați toți? Cei care au probleme să și le rezolve”.

Întrebată de ce nu a făcut aceste precizări înainte de condamnarea lui Liviu Dragnea, Dăncilă a răspuns: “Există prezumţia de nevinovăţie. Până justiţia nu îşi spune cuvântul, nu putem să spunem despre cineva că este vinovat sau nu.”

Despre violenţele de la mitingul din 10 august, Dăncilă a spus: ”Las justiția să își spună cuvântul. Nu cred că un om politic trebuie să își spună punctul de vedere”.
Despre colaborarea cu Victor Ponta, premierul Viorica Dăncilă a precizat: “Nu am vorbit cu Victor Ponta. Nu am vorbit cu Pro România. Am discutat cu domnul Tăriceanu. Vom discuta și cu UDMR. Suntem deschiși, dar nu am avut nicio discuție cu Pro România. Nu știu dacă vom discuta în seara asta. Poate luni”.
Referitor la candidatul PSD la prezidenţiale, Viorica Dăncilă a anunțat că totul se va decide în CEX-ul partidului: ”Nu vreau ca decizia să o ia președintele partidului, decizia se ia în CEX. Nu am discutat, în BPN, despre candidatul la prezidențiale”.
 

PSD se pregătește să propună noi nume de miniștri la cele 3 portofolii vacante, plus unul de vicepremier. Klaus Iohannis le va afla după ședința CEX a PSD, când va fi sunat de Dăncilă. ”Vom intra cu propunerile de miniștri, pentru că expiră interimatul. Trebuie să trimitem la Cotroceni propunerile. Le voi cere colegilor să vină cu propuneri. Trebuie să facem o nominalizare și pentru postul de vicepremier. Voi discuta propunerile cu colegii mei. Rezultatul final va fi dat de vot, de majoritate. Când o să văd propunerile pentru cele 4 portofolii, îl voi suna pe președintele Iohannis, pentru că așa e constituțional. Eu am avut întotdeauna o deschidere către echilibru și dialog cu președintele. Instituțional, trebuie să existe dialog.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Vicepremierul Viorel Ștefan urmează să vacanteze funcția pe care o deține în Guvern de la 1 iulie, în contextul în care de la acea dată ar urma să fie membru al Curții de Conturi a UE.

Propunerile de remaniere refuzate de președintele Klaus Iohannis au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb, şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

În prezent, sunt conduse interimar ministerele de Ana Birchall la Justiţie, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene şi Ștefan Radu Oprea la Românii de Pretutindeni.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie