Update articol:

Danemarca: Şeful serviciului de informaţii militare şi predecesorul său, desemnat ambasador în Germania, suspendaţi pentru că au întreprins acţiuni care contraveneau legii

Un scandal declanşat în Danemarca în legătură cu supravegherea desfăşurată de serviciul de informaţii militare a dus la suspendarea şefului agenţiei şi a predecesorului său, cu numai o săptămână înainte ca acesta din urmă să-şi preia postul de ambasador în Germania, transmite marţi dpa, potrivit Agerpres.

Thomas Ahrenkiel a fost suspendat luni seară, a informat agenţia daneză de presă Ritzau, citând Ministerul de Externe de la Copenhaga.

Ahrenkiel urma să-şi preia postul diplomatic în Germania la 1 septembrie.

Suspendarea sa a survenit la câteva ore după apariţia unor dezvăluiri potrivit cărora serviciul de informaţii militare, pe care Ahrenkiel l-a condus între 2010 şi 2015, a încălcat legea, transmiţând informaţii despre cetăţeni danezi. Ahrenkiel a lucrat ulterior la Ministerul Apărării.

Comisia pentru supravegherea serviciilor de informaţii daneze, un organism independent, a raportat luni că serviciul de informaţii militare a întreprins acţiuni care contraveneau legii, inclusiv prin culegerea şi transmiterea de informaţii personale despre cetăţeni danezi.

Comisia a mai acuzat serviciul că i-a furnizat informaţii false, a ascuns alte fapte în perioada 2014-2020 şi nu a investigat posibile cazuri de spionaj în interiorul Ministerului Apărării.

Guvernul i-a suspendat pe şeful serviciului şi alţi doi oficiali ca răspuns la acuzaţii.

Comisia de supraveghere a lansat ancheta în urma îngrijorărilor formulate de unul sau mai mulţi avertizori de integritate.

Ministrul apărării, Trine Bramsen, a declarat că tratează cu seriozitate acest caz şi va investiga acuzaţiile.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023