Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2025

Daniel Apostol, FPE: “Nu putem discuta de o revitalizare a economiei românești, fără o revitalizare a sectorului industrial şi fără o legătură strânsă cu dezvoltarea de unități de producție de energie” – video

Este evident că nu putem discuta de o revitalizare a economiei românești, fără o revitalizare a sectorului industrial şi fără o legătură strânsă cu dezvoltarea de unități de producție de energie, a declarat Daniel APOSTOL, Director General FPE – Federația Patronală a Energiei, la cea de-a şaptea ediţie a Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence. 

Domnia sa a explicat: “România a reușit să promoveze instituțional, la sfârșitul anului trecut, Strategia Energetică, ceea ce este un câștig. Instituţional vorbind, există un document programatic care definește cum stă sectorul energetic și ce își propune, pentru că o Strategie enunță obiective și mijloacele pentru a le atinge. Cred că această iniţiativă trebuie continuată cu Strategia de dezvoltare a industriei. E adevărat că producem energie pentru cetăţeni, pentru consumul casnic, dar dacă vorbim de dezvoltare economică, de creștere economică, eu văd o ecuație pe care nu o putem ocoli. Dezvoltarea economică a României este strâns legată de dezvoltarea industrială. Trebuie să vedem care va fi gândirea cu privire la modul în care industria românească va fi cea care să consume energia pe care dorim să o producem”.

Potrivit lui Daniel Apostol, dezvoltarea industriei este echivalentă cu dezvoltarea producției de energie, iar dezvoltarea producției de energie este echivalentă cu necesarul de investiții, cu investițiile în sector, cu proiecte care au fost începute, care sunt blueprint acum sau cu proiecte viitoare de investiții.

“Este evident că nu putem discuta de o revitalizare a economiei românești, fără o revitalizare a sectorului industrial, implicit fără o legătură strânsă cu dezvoltarea de unități de producție de energie – și nu intru în detaliu dacă e regenerabilă, dacă e cea bazată pe resursele naturale de care dispunem, cum folosim gazul, o resursă care ne plasează ca producător de gaze naturale pe prima poziție la nivel european. Trebuie să folosim gazele naturale produse în România ca să aibă valoare adăugată în industria și în economia românească. Ne trebuie această gândire!”, este de părere Directorul General FPE – Federația Patronală a Energiei.

Daniel Apostol a mai spus: “Recent, am primit o sugestie din presă prin care noi, cei din industrie, să facem Strategia de Dezvoltare Industrială a României. Este interesantă ideea şi este o provocare. Dar dacă toate industriile se strâng şi redactează un document de guvernare, atunci ce mai face guvernul? Cine vrea să conducă țara vine și dă direcţiile spre ce să ne îndreptăm, iar, ulterior, mediul privat vine și spune cum participă la efortul de creştere, dincolo de taxe, impozite, redevențe și active. Deocamdată vedem doar efortul real al sectorului privat”.

  • O  investiţie de un miliard de euro în explorarea şi producţia de petrol şi gaze onshore ar genera, în următorii circa 10 ani, o creştere de 5,8 miliarde euro în produsul intern brut (PIB)

Aşadar, dezvoltarea țării este echivalentă cu dezvoltarea industriei, care este echivalentă cu dezvoltarea sectorului energetic, care este echivalentă cu nevoia de investiții masive, serioase, mai spune Daniel Apostol.

Potrivit acestuia, un  raport elaborat de Deloitte Consultanţă SRL, la solicitarea Federaţiei Patronale a Energiei (FPE), arată că o investiţie de un miliard de euro în explorarea şi producţia de petrol şi gaze onshore ar genera, în următorii circa 10 ani, o creştere de 5,8 miliarde euro în produsul intern brut (PIB), aproximativ 43.500 locuri de muncă menţinute şi/sau nou create şi o creştere de 3,1 miliarde euro a veniturilor la bugetul de stat din plata taxelor şi a impozitelor: “Din date pe care le-am calculat, împreună cu colegii noștri de la Federație, am constatat că prezența noastră în economia națională înseamnă o cifră de afaceri agregată  între 13 și 14 miliarde de euro, un impact în forța de muncă națională, cumulativ joburi directe, indirecte, induse, la peste 150.000 de angajați, familii care depind, muncesc şi contribuie la creșterea economică a țării în acest sector sau în sectoare adiacente, conexe, partenere acestui sector. Companiile care sunt membre în Federație reprezintă undeva la 98% din întregul spectru al producătorilor din România, înseamnă, pe lanţ, între alte șapte și zece mii de firme care furnizează produse sau servicii care sunt strâns conectate în lanțul economic. Asta înseamnă cascadarea unei investiții, impactul economic de care avem nevoie.

Dar, dacă dorim să avem investiții care să se regăsească în economia națională cu un factor de multiplicare de 1 la 9 sau de 1 la 10 şi care să contribuie deopotrivă la dezvoltarea țării și la finanțarea bugetelor publice, atunci trebuie să ridicăm barierele și să nu mai penalizăm investiţiile în principal prin regimul fiscal. Sectorul pe care îl reprezint în energie este supraimpozitat, deci vorbim de o penalizare a investiţiilor.

Prin eliminarea penalizării investițiilor, definesc ELIMINAREA ÎNTREGULUI PACHET de reglementare și fiscal care are menirea să pună bariere unui proiect de investiții.  O taxă pe investiții, un impozit pe investiții, o supraimpozitare a unei sector pe care tu îl consideri a fi strict necesar pentru dezvoltarea industrială şi a economiei nu-și are sensul. Şi atunci ne întoarcem la startul poveștii – trebuie să avem viziunea cu privire la dezvoltarea industrială în care să se descarce tot efortul sectorului energetic național cu ridicarea barierelor. Să se descarce tot acest efort național pentru că este cel mai bun exemplu de implicare pe orizontală și pe verticală în creșterea economiei naționale”.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (22/04/2025)

Solicitare convocare AGAOE

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/04/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 14.04.2025 - 18.04.2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/04/2025)

Electrica lanseaza aplicatia mobila Electrica IR pentru votul online in AGA

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (22/04/2025)

Disponibilitate vot online in AGOA din data de 29.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (22/04/2025)

Functionare CNE Cernavoda la putere nominala