Update articol:
Conferința „Standarde Nzeb – Eficiență Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a"

Daniel Karrais: România și Germania, prin landul Baden-Württemberg, ar putea deveni parteneri valoroși în domeniul hidrogenului

România și Germania, prin landul Baden-Württemberg, ar putea deveni parteneri valoroși în domeniul hidrogenului, a declarat Daniel Karrais, Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg, la cea de-a treia ediție a conferinței „Standarde Nzeb – Eficiență Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a”. În opinia domniei sale, este necesară construirea unei economii a hidrogenului pentru a gestiona furnizarea de energie atât pentru energie electrică, cât și pentru căldură în viitor.

Daniel Karrais a spus: “Hidrogenul poate fi adăugat în conductele de gaz deja existente până la 20% din volum fără a fi nevoie de investiții mari. Cu investiții suplimentare, este posibilă schimbarea conductelor de gaz cu hidrogen, care poate fi folosit în industrii și centrale electrice ca înlocuitor pentru gazul natural. Hidrogenul verde oferă șanse uriașe de stocare a surplusurilor de energie regenerabilă și oferă oportunități economice țărilor cu capacități puternice de energie regenerabilă. Baden-Württemberg își vede rolul în partea consumatoare a acestei noi piețe și în rolul de producător de tehnologii și instalații pentru producerea hidrogenului. Landul nostru este foarte interesat de cooperări cu orice alte regiuni sau țări care doresc să participe la această piață. Cred că România și Baden-Württemberg ar putea deveni parteneri valoroși în domeniul hidrogenului”.

Deputatul PNL Oana Ozmen, care a organizat Conferința, a salutat prezența fizică la eveniment a domnului Daniel Karrais, spunând că este o dovadă că dialogul parlamentar este important: “Îmi exprim convingerea că vom colabora, având în vedere că țintele propuse prin REPOWE-EU ne privesc pe toți, unicul scop fiind decarbonarea  spațiului europen până în 2050”.

În discursul său, domnul Karrais a spus: “Vă mulțumesc pentru că m-ați invitat la cea de-a treia ediție a conferinței nZEB și pentru oportunitatea de a vorbi. Pentru mine este o onoare să țin un discurs în cadrul acestei dezbateri. În numele Președintei Parlamentului landului Baden-Württemberg, doamna Muhterem Aras, vă transmit cele mai călduroase salutări din partea Landului meu și a Parlamentului nostru, Landtag-ul Baden-Württemberg.

Sunt foarte fericit că putem continua schimbul nostru de idei politice pe tema aprovizionării cu energie, eficienței energetice și soluțiilor gestionabile pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea cu energie și finanțarea acesteia, pe care l-am început în martie la Stuttgart (n.r. o delegație a Comisiei de Industrii din Parlamentul României a vizitat Landul în martie).

(…) Împreună, putem contribui la transformarea societății europene într-una mai ecologică și mai puțin consumatoare de energie.

În special, când vine vorba de întrebarea cum putem gestiona această transformare economică bazată pe nevoia de a schimba aprovizionarea cu energie, cel mai important este să nu rămânem la nivel național sau chiar subnațional. Sunt convins că nu putem face față acestei mari provocări decât atunci când fiecare țară și fiecare regiune se concentrează pe punctele sale forte individuale. Trebuie să gândim la nivel “mare”.

În cele ce urmează, aș dori să vă împărtășesc câteva experiențe pe care le-am avut în ceea ce privește furnizarea de energie și eficiența energetică.

În calitate de președinte al Comisiei pentru mediu, protecția climei și energie, trebuie să spun că ideea de concentrare asupra punctelor forte nu este tot timpul urmată de politicile elaborate de Baden-Württemberg. Statul nostru este unul dintre cele mai progresiste din Germania în ceea ce privește legile de protecție a climei și măsurile de construire a mai multor centrale electrice cu energie regenerabilă. Eforturile landului nostru se concentrează pe lansarea de centrale eoliene și solare. Două procente din suprafața terenului vor fi utilizate pentru centrale solare și eoliene. Guvernul și-a stabilit obiectivul de a construi încă 1.000 de centrale eoliene până în 2026. Dar, în ultimii cinci ani, au fost construite doar aproximativ 30 de centrale eoliene. Motivul pentru aceasta este faptul că Baden-Württemberg este landul cu cel mai puțin vânt în toată Germania.

Deci, combinat cu efectele secundare ale sistemului de subvenții, a fost extrem de neprofitabil pentru firmele energetice să investească în Baden-Württemberg.

În partea de nord a Germaniei, unde vântul este mult mai puternic, este posibil să se producă energie eoliană regenerabilă cu până la două treimi din costul pe kilowat-oră, comparativ cu Baden-Württemberg. Deci, în ceea ce privește eficiența economică a energiei eoliene în statul nostru, a fost mai bine să promovăm investițiile în alte regiuni. Pe de altă parte, ne luptăm cu fizica. Deoarece majoritatea energiilor regenerabile sunt produse în nord, este foarte greu să gestionăm transportul prin rețelele electrice către sudul mai consumator de energie. Construirea de noi rețele electrice necesită miliarde de euro. Nu am avea nevoie de ele dacă ne-am producem propria energie regenerabilă în statul nostru. Dar, așa cum am menționat anterior, costurile pe kilowat-oră, în special pentru energia eoliană, sunt mult mai mari. Deci o lecție învățată – este important să avem în vedere costul total al construirii surselor regenerabile. Aceasta trebuie să devină parte a pieței energiei și a sistemului de subvenții pentru surse regenerabile pentru a ajunge la o transformare eficientă a aprovizionării cu energie. În caz contrar, statul industrial puternic Baden-Württemberg se va lupta pentru a furniza industriilor energie verde la prețuri accesibile.

Baden-Württemberg are o nevoie puternică de energie. Până acum, doar aproximativ 60 la sută din consumul de energie electrică este produsă în landul nostru. Pe lângă construirea de noi centrale electrice din surse regenerabile, care este destul de dificilă, mai avem nevoie de surse de energie fosilă. Înainte de începerea războiului din Ucraina, planul era să înlocuim toate centralele nucleare și pe cărbune cu un amestec de surse regenerabile și centrale pe gaz nou construite, având capacitatea de a arde hidrogen în loc de gaz natural. Acest plan trebuie pus în discuție acum, deoarece nu mai avem aprovizionare cu gaz ieftin din Rusia.

Cu toate acestea, confruntându-se cu probleme legate de rezistența și stabilitatea rețelelor electrice, centralele pe gaz sunt încă o opțiune pentru viitoarea aprovizionare cu energie. După cum puteți vedea, sarcina de a atinge obiectivul nostru climatic de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2040 a devenit mult mai dificilă.

Prin urmare, eficiența energetică a devenit mai importantă în discuțiile politice. Guvernul nostru finanțează parțial înlocuirea gazelor naturale în industriile de producție a betonului, precum și în industriile chimice, cu hidrogen verde. Ideea este de a reduce consumul de energie și emisiile de carbon transformând cele câteva companii cele mai consumatoare de energie. Aceste proiecte sunt finanțate cu aproximativ două miliarde de euro.

A doua cea mai bună pârghie pentru creșterea eficienței energetice este gestionarea furnizării de căldură. Furnizarea de căldură în locuințe și industrii poate fi considerată responsabilă pentru aproximativ 55% din furnizarea totală de energie primară. Ținând cont de asta, furnizarea de căldură este pe ordinea de zi. Deoarece Baden-Württemberg are zone rurale extinse, cu o densitate medie de așezări, majoritatea caselor au sisteme de încălzire centrală alimentate cu petrol sau gaz. Acest lucru este extrem de ineficient și a fost accesibil doar din cauza prețurilor scăzute la petrol și gaze. Prin urmare, un scop central al landului nostru este implementarea sistemelor de termoficare sau efectuarea unui schimb  de combustibil a încălzirii cu petrol și gaz la lemn sau biogaz.

Pentru a atinge acest obiectiv, municipalitățile au obligația de a crea un plan de căldură pentru orașele lor. Aceste planuri de căldură includ un program de timp în care sistemele de încălzire descentralizată trebuie să fie înlocuite fie cu termoficare, pompe de căldură sau încălzire pe biomasă. În plus, ideea este că căldura reziduală provenită din procesele industriale poate fi folosită mai des pentru a alimenta încălzirea centralizată sau pentru a combina interesele companiilor vecine. Această lege este destul de nouă, așa că nu putem spune dacă va funcționa sau nu. Dar, cred că este o modalitate bună de a forța municipalitățile să se gândească la măsuri de creștere a eficienței infrastructurii și la planificarea optimizată a eficienței energetice a noilor zone urbane. Planurile de căldură sunt măsuri low cost pentru a face vizibile posibilele sinergii.

Pe lângă planurile de căldură, Baden-Württemberg are o lege a căldurii regenerabile. Această lege, introdusă pentru prima dată în 2010, impune tuturor proprietarilor de case obligația de a trece la încălziri cu cel puțin 25% mai eficiente, atunci când încălzirile vechi trebuie înlocuite din motive tehnice. Proprietarii de case care trebuie să-și înlocuiască încălzirea primesc subvenții și credite cu rate mici atunci când implică un consultant energetic.

Există o dispută dacă această lege este în vigoare sau nu. Mulți proprietari de case decid să repare încă o dată încălzirea veche stricată pentru a evita măsurile costisitoare de înlocuire. Astfel, durata de viață a sistemelor de încălzire vechi și ineficiente este prelungită în unele cazuri. O comparație a vechimii și tipului de încălzire între statul nostru vecin, Bavaria, care nu are o astfel de lege, și Baden-Württemberg, a arătat că rata de înlocuire este aproape aceeași în ambele țări. Cu toate acestea, este destul de greu să faci o astfel de comparație.

În mai 2022 a intrat în vigoare o nouă lege privind protecția climei. De la 1 mai, toate clădirile noi trebuie să fie alimentate cu un dispozitiv de energie solară pe acoperiș. Dacă s-a făcut o renovare a acoperișului, trebuie instalate și panouri solare. Motivul legii este că până acum mulți proprietari de clădiri, mai ales din industrii, au evitat să monteze panouri solare, din cauza costului suplimentar sau doar pentru că este destul de greu să găsești meșteri. Un alt motiv pentru a nu folosi PV a fost rentabilitatea scăzută recentă, cauzată în principal de subvențiile prea mici pentru energia solară de la nivel federal.

Legea și costurile puternic crescute ale energiei au dus la o penurie a furnizorilor de panouri solare și a meșteșugarilor. Până acum, nu există nicio șansă de a pune o nouă instalație solară pe acoperiș până în primăvara viitoare. Aceasta arată două chestiuni: În primul rând: eficiența energetică vine în minte atunci când prețurile la energie sunt mari. În al doilea rând: Obligațiile duc la o penurie a meșterilor și fac instalația de șapte ori mai scumpă decât înainte din cauza efectelor pieței. Astfel de obligații trebuie implementate mai ușor.

O măsură foarte concentrată care va veni în curând este registrul de măsurători climatice. Acest registru va defini ce sector al industriilor și al serviciilor publice trebuie să reducă consumul de energie electrică, cu ce cantitate și până când.

(…)

Vreau să-mi închei discursul cu o discuție foarte recentă și încă în desfășurare la nivel european, referitoare la ambele țări. Decizia celor două comisii din Parlamentul European cu privire la propunerea de a include gazul și energia nucleară în regulamentul de taxonomie al UE are, în opinia mea, consecințe foarte nefaste pentru eforturile noastre viitoare de a gestiona o aprovizionare eficientă cu energie regenerabilă, care este accesibilă și funcțională. Germania și România trebuie să fie împreună în Parlamentul European și în Consiliul European pentru a evita ca gazele și energia nucleară să nu conteze drept investiții verzi. Vă rugăm, dragi colegi din Parlamentul României, folosiți legăturile voastre cu politicienii europeni pentru a explica faptul că o decizie finală în acest sens va produce pagube mari economiilor noastre.

Având în vedere relațiile excelente dintre cele două țări îmi exprim încrederea că vom conlucra pentru îmbunătățirea legislației în domeniul eficienței energetice a clădirilor”.

Eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European au votat recent împotriva planurilor de a introduce gazul şi energia nucleară pe lista energiilor sustenabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, aşa-numita “taxonomie verde” a UE.

Comisia Europeană a propus ca investiţiile în proiectele pe bază de gaz şi energie nucleară să fie etichetate drept sustenabile, atrăgându-şi critici din partea grupurilor de mediu, sectorului privat şi a experţilor consultaţi în întocmirea legislaţiei.

Aceste reguli privind investiţiile au drept scop să orienteze investiţiile private în aşa fel încât Uniunea Europeană să-şi realizeze obiectivul pentru 2050, de emisii zero de gaze cu efect de seră, prin reforma sectorului energetic.

Deşi propunerea a fost acuzată de “greenwashing”, apărătorii săi au afirmat că aceasta stabileşte condiţii stricte pentru investiţii.

Viitorul pas cheie pentru legislaţia propusă va fi când Parlamentul European se va reuni pentru sesiunea viitoare din iulie. Dacă este respinsă de eurodeputaţi în plen propunerea nu va intra în vigoare, ceea ce înseamnă că executivul UE va trebui să o retragă sau să o amendeze.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/11/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/11/2023)

Finalizarea etapei a treia si inchiderea Programului 8 de rascumparare actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/11/2023)

Raport curent cf. art. 234 alin. 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/11/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 27.11.2023 - 28.11.2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/11/2023)

Contract Retehnologizare Unitatea 1