Update articol:

Daniel Zamfir: Mi-am depus candidatura pentru şefia ASF, dar momentan savurez, împreună cu colegii de la PSD, victoria privind votarea celor două legi: darea în plată şi plafonarea dobânzilor

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

Mi-am depus candidatura pentru şefia ASF, dar momentan savurez, împreună cu colegii de la PSD, victoria privind votarea celor două legi în Parlament, respectiv darea în plată şi plafonarea dobânzilor, ne-a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir. 

Acesta ne-a spus: “La începutul anului, înainte de începerea sesiunii parlamentare, conducerea PSD a avut o întâlnire cu toate grupurile parlamentare si acolo s-a anunţat că cine vrea poate să îşi depună candidaturile pentru ASF şi ANRE (vor fi vacante trei locuri), cu menţiunea că au prioritate parlamentari. Aceasta a fost şedinţa la care am participat si eu. În săptămânile următoare mi-am despus candidatura pentru şefia ASF. Înţeleg că ulterior s-a şi discutat în CEx, urmând ca în săptămânile următoare să se ia o decizie pe cine susţine partidul. Din ce ştiu, sunt singurul înscris pentru ASF în cursa internă a PSD”.

Surse politice susţin că, la conducerea ASF, unii pesedişti l-ar vrea pe Ionuţ Mişa, fost ministru de finanţe. Un alt nume vehiculat, dar din partea PNL, este Nicu Marcu de la Curtea de Conturi.          

Daniel Zamfir ne-a spus: “Probabil că unii nu doresc în fruntea ASF o persoană pro-consumator, aşa cum sunt eu, Nu mă îndoiesc că vor încerca unii si altii, prin orice mijloace, să oprească lucrul asta; eu îmi văd de proiectele mele în continuare,  sper să îi conving pe colegii din partid că mă duc acolo ca să fac  lucruri în primul rând în favoarea oamenilor şi să elimin  abuzurile din piaţa de capital şi din piaţa asigurărilor. ASF, de ceva vreme, este o bombă cu ceas. E un conflict imens între asigurători şi COTAR, care a şi izbucnit public, mai e un mare scaldal şi pe piaţa de capital – sunt acuzaţii etrem de grave acolo. Chiar preşedintele SIF Trasilvania ne-a transmis la Comisie o scrisoare, cerând să ne implicăm, reclamând multe nereguli la ASF”. 

Selecția unui nou președinte ASF se poate transforma chiar într-o selecție pentru întreaga conducere ASF, în condițiile în care trece un proiect aflat acum în Senat.
În decembrie 2019, deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu a depus un proiect de lege care impune Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) obligativitatea de a prezenta anual un raport Parlamentului, iar, în cazul în care acesta este respins, conducerea instituţiei este demisă. Proiectul a trecut de Camera Deputaților și se află acum pentru rapoarte la Comisiile de specialitate din Senat, camera decizională.
Totodată, conform proiectului, membrii Consiliului A.S.F. trebuie să aibă superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență în domeniul financiar.
Ultimul termen prevăzut pentru raport este la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, pe 12/05/2020.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative