Update articol:
VIDEO INTERVIU

Daniela Șerban, ARIR: Companiile listate vor primi o notă la comunicarea cu investitorii, inclusiv pentru transparența politicii de remunerare

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) derulează un proiect de evaluarea a companiilor listate din punctul de vedere al comunicării cu investitorii. Daniela Șerban, președinte ARIR, ne-a vorbit despre acesta, dar și despre așteptările investitorilor și reglementările viitoare, într-un interviu video, acordat în cadrul Forumului Pieței de Capital, organizat pe 13 septembrie, de Financialintelligence.ro.

 

Citește principalele declarații:

“ARIR a realizat două studii de percepție, în rândul investitorilor individuali și instituționali, pentru a vedea cum stau la capitolul relația cu investitorii. S-a confirmat faptul că transparența și comunicarea companiilor sunt sub nivelul așteptărilor investitorilor. În acest sens, ne-am propus să contribuim, alături de companiile listate și în curs de listare care ni s-au alăturat, să creștem nivelul de transparență, de raportare și de accesibilitate a informațiilor despre companiile listate, pe de o parte, și să comunicăm mai bine cu investitorii – aici vorbim de evenimente cu investitorii, conferințe telefonice, dar și de o prezență mai bună pe siteurile companiilor listate.”

“În acest moment, ARIR derulează un nou proiect, care a fost preluat de la Bursa de Valori București, cu numele anterior Carta Albă a Comunicării Companiilor. Suntem în proces de rebranding al acestui proiect. Am setat niște criterii și o nouă metodologie de evaluare.

Din 2020, toate companiile listate pe piata reglementata, pe pagina proprie vor avea nota în ce privește comunicarea.”

“La o primă evaluare, vorbim de o notă de 5-6 din maxim de 10. Dar companiile mai au 3 luni, până la final de an să se conformeze acestor criterii. Mă refer la criteriile legate de relația strictă cu investitorii: o persoană dedicată comunicarii cu investitorii, conferinte telefonice, disponibilitatea publicării acestora pe site, rezultatele financiare și în xls, mai multe informatii despre CA.

Unul din criterii este o politică de remunerare.”

“Companiile se confruntă cu un grad ridicat de birocrație. Reglementările se vor complica și mai mult. Investitorii așteaptă o comunicare mai mare.”

“Din 2020, companiile vor fi obligate, pe lângă raporul anual, să publice un nou raport în format special. Cel mai probabil în următoarele luni, vom avea un nou proiect de lege trecut prin Parlament, care să transpună directiva privind încurajarea implicării pe termen lung a acționarilor, ne referim la o politica de remunerare, raport de remunerare, o mai mare transparență în ce privește identificarea acționarilor, dar și o nouă supraveghere a tranzactiilor cu afiliații.”

“Am propus un singur set de raportări către ASF și BVB. Există finanțare europeană pentru acest proiect, dar ASF e singura în măsură să solicite aceste fonduri și să demareze acest proces.”

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii