Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Daniela Șerban: ARIR s-a triplat în 3 ani de la înființare – VIDEO 

La 3 ani de la înființarea Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România – ARIR, cu obiectivul adoptării de către companiile listate la BVB a celor mai bune practici de comunicare cu investitorii, numărul membrilor a crescut de 3 ori, anunță Daniela Șerban, inițiator, co-fondatoare și Președintă ARIR, co-moderatoare în cadrul Forumului Pieței de Capital din 21 septembrie, organizat de Financial Intelligence.

Cu 34 membri, printre cele mai mari companii românești, majoritatea listate la bursă, fonduri de investiții și consultanți, comunitatea devine cea mai activă din piața de capital. 

Începând cu 2018, au fost puse în practică idei ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea comunicării companiile listate cu acționarii. Unul dintre cele mai vizibile proiecte este indicatorul ”VEKTOR’’, care evaluează comunicarea companiilor cu investitorii, disponibil pe pagina fiecărui emitent de la www.bvb.ro . În al treilea an de evaluare, ARIR estimează că peste 20 dintre companiile de pe piața reglementată vor avea punctaj peste 9 (din 10) îndeplinind obiectivul stabilit inițial. Aceste rezultate determină revizuirea metodologiei de evaluare, întrucât rolul proiectului nu este doar de a premia, ci de a crește în mod colectiv nivelul transparenței. 

 

Adrian Tănase, Director General al Bursei de Valori București prezent în cadrul Forumului Pieței de Capital subliniază că proiectul ARIR este unul de succes datorită faptului că a reușit să crească rata de conștientizare a importanței comunicării cu investitorii în rândul emitenților. În plus, scorul VEKTOR, preluat din curtea BVB și reinventat în cadrul ARIR, are rolul de a motiva dezvoltarea calității de comunicare a emitenților, ceea ce reconfirmă că proiectul ARIR livrează, având indicatorul VEKTOR în centrul acestui demers.

Mai mult, prin eforturile ARIR, s-a reușit introducerea a două noi specializări în Clasificatorul Ocupațiilor din România, cea de “Director în relația cu investitorii” și cea de “Specialist în relația cu investitorii”, care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial spre utilizare. Cele două vor încuraja formarea profesioniștilor și dezvoltarea unei cariere în domeniu, similar piețelor internaționale. Rolul de profesionist în Relația cu Investitorii este de a asigura interfața companiei în dialogul cu acționarii și potențiali investitori, de a dialoga cu aceștia, precum și de a coagula eforturile interne de la departamentele Juridic, Financiar, Comunicare, Strategie, etc.

ARIR, în cadrul unui grup de lucru, a redactat un ghid pentru elaborarea politicii și raportului de remunerare, iar în octombrie urmează să se lanseze un al doilea ghid privind afacerile sustenabile. Nu în ultimul rând, Forumul și Gala, organizate anual, sunt elementele care punctează și recunosc performanța în acest domeniu. 

În 2021, ARIR a devenit membru al EuropeanIssuers, organizația europeană a companiilor listate și asociațiilor de profil, ceea ce a completat nevoia dialogului cu instituțiile locale și europene de reglementare. De la Bruxelles urmează o serie de modificări, de exemplu guvernanța corporativă, care va atrage din ce în ce mai mult accentul pe ”verde”, precum și digitalizarea, uniformizarea raportărilor. Din perspectiva locală, ARIR a susținut în dialog cu ASF și BVB necesitatea unificării punctului de raportare, astfel încât emitenții să nu dubleze efortul și rapoartele transmise către două insituții distince, utilizând două platforme diferite, ci să utilizeze un singur punct.

BVB | Știri BVB

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 25 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 24 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

Erste Group Bank AG (EBS) (25/10/2021)

Notificare - detineri > 4%

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021