Update articol:

Daniela Shah, coproprietar Eturia: În această vară, Eturia pariază pe noile destinații deschise în Asia, extrem de populare înainte de 2020, precum Indonezia, Singapore și Malaezia

Daniela Shah, Coproprietar Eturia Daniela Shah, Coproprietar Eturia

Interviu cu Daniela Shah, Coproprietar Eturia

Cum arată călătoriile în 2022?

Daniela Shah: Din fericire, călătoriile sunt pline de speranță anul acesta, iar turiștii sunt și mai dornici să călătorească! Se întâmplă ceea ce deja așteptăm de câteva luni: destinațiile se redeschid rând pe rând, iar românii pleacă în locații din ce in ce mai îndepărtate, ca și înainte de 2020. Eu prevăd că, până la finalul anului, aproape toate țările lumii, ce erau căutate în trecut, vor fi gata să primească turiști, poate cu 1-2 excepții.

Compania noastră înregistrează o creștere a vânzărilor de aproape 50% comparativ cu anul 2019, ceea ce ne bucură pentru ca ne demonstrează încă o dată valoarea brandului Eturia și încrederea turiștilor în serviciile oferite de noi. 

Tocmai v-ați întors dintr-o vacanță mai lungă. Unde ați călătorit și cum vi s-a părut călătoria post-pandemie. Cum ați găsit oamenii, locurile, serviciile? S-a schimbat ceva în abordare acestora după 2 ani de lockdown?

Daniela Shah: Da, am călătorit împreună cu familia mea într-un circuit minunat, de aproape o lună, pe un traseu nu foarte frecventat de către turiștii români. Dacă în 2021 am călătorit în Panama și Costa Rica, de data aceasta, am ales alte trei țări din America Centrală: El Salvador, Honduras și Nicaragua. Această călătorie recunosc că m-a surprins: oamenii sunt bucuroși și totodată mirați să revadă turiști din colțuri atât de îndepărtate ale lumii, că nici nu știu exact unde se află pe hartă, dar nu am putut să nu remarc reticența lor în interacțiunea cu ceilalți, fiind încă timorați de pandemie. Iată ca efectele a doi ani de lockdown au săpat urme adânci în mintea localnicilor și am resimțit aproape fizic, angoasa și grija lor excesivă pentru respectarea măsurilor impuse, chiar dacă sunt aproape toți triplu vaccinați.

Din fericire, oamenii din turism au rămas la fel de joviali și prietenoși cum îi știam, iar locurile vizitate si experiențele au fost extraordinare. Am participat la ceremonii religioase cu ocazia Paștelui Catolic, am vizitat situri maiașe înscrise in patrimoniul universal UNESCO, am înotat în Marea Caraibilor si în Oceanul Pacific, dar și în ape termale la 50⁰C și în izvoare reci vulcanice, am experimentat mai multe tiroliene și am făcut sandboarding pe un vulcan activ, am pregătit ciocolată din boabe proaspete de cacao și ne-am delectat admirând în negura înserării lava incandescentă a unui vulcan activ.

Sigur, mai sunt mici lucruri de îmbunătățit, căci după doi ani în care au stat goale, unele locații de cazare ar mai trebui înviorate, în plus există un deficit de personal, mulți lucrători din turism au fost nevoiți să se reprofileze pentru a-și putea întreține familiile – deci, și așteptările turistului trebuie să fie setate corespunzător în această perioadă. Dar acest aspect este compensat de serviciile excelente, pe care le poți găsi in America Centrală, de bunăvoința și energia colorată specifică oamenilor locului. 

Care este pariul Eturia pentru destinațiile din vara lui 2022?

Daniela Shah: Eturia pariază pe noile destinații deschise în Asia, extrem de populare înainte de 2020, precum Indonezia, Singapore și Malaezia. Totodată, vedem cum revin în top destinații mult îndrăgite de turiștii noștri, ca Peru, Kenya, Mauritius și Madeira – unde am creat pachete speciale nu doar pentru a ne diferenția în piață, ci și pentru a oferi experiențe autentice clienților noștri.

În luna iunie aniversăm 15 ani de existență și am pregătit oferte speciale în top 15 destinații cele mai vândute până în prezent. 

Se tem românii de războiul de la graniță?

Daniela Shah: La începutul acestui conflict, solicitările venite de la turiști au scăzut pentru o perioadă, fiind un moment de cumpănă pentru multe dintre agențiile din România. Dar, bineînțeles, această situație a generat reacții diferite din partea pieței, căci am avut și turiști care au dorit pachete de vacanță cu bilete de avion one way și sejur de 1 lună în destinații din Oceanul Indian și Caraibe. După aproximativ o lună, activitatea a revenit la normal, orice ar însemna aceasta, căci trăim vremuri interesante, ce creează un context destul de dificil pentru turism.

Probabil contextul geo-politic și economic la nivel mondial reprezintă astăzi cea mai mare provocare pentru noi. Din fericire, ultimii doi ani ne-au crescut anduranța la condițiile în permanentă schimbare ale mediului extern, astfel că, dorințele de călătorie ale turiștilor români nu sunt afectate, decât într-o mică măsură, oamenii rezervând inclusiv vacanțe cu plecare în martie și aprilie 2023.

Cum credeți ca va evolua domeniul până la sfârșitul anului?

Daniela Shah: Aici sunt de punctat mai multe aspecte. În primul rând, după cum spuneam și mai devreme, așteptăm redeschiderea tuturor destinațiilor turistice, dar, aș atrage atenția că turismul s-a schimbat mult în această perioadă, standardele au crescut, la fel și nevoia de siguranță și confort, deci călătoriile nu se vor relua în condițiile de dinainte de 2020, căci oamenii vor fi mult mai atenți unde merg în vacanță, unde se cazează, ce servicii sunt incluse și vor fi mai chibzuiți cu bugetul personal.

Apoi, vedem trendul scumpirilor dictate de contextul economic mondial, pachetele turistice fiind deja cu 10-20% mai mari și probabil vor continua sa crească pana la sfârșitul anului, spre 25-30%.

Luând în calcul aviditatea de călătorie a turiștilor la nivel mondial și reducerea numărului de unități de cazare prin închiderea unora dintre acestea, probabil ne vom confrunta cu o lipsa de disponibilități, astfel ca noi vom face din ce in ce mai multe rezervări anticipate cu blocarea camerelor și a zborurilor, cu mai bine de un an în avans și le recomand turiștilor să procedeze la fel: să își rezerve din timp vacanța, mai ales daca preferă o anumită cazare, locație sau activitate. 

Dăcă ați face 3 recomandări de destinații, ce ați recomanda și de ce?

Daniela Shah: Mi-e foarte greu să aleg doar trei destinații, pentru că în fiecare loc în care am călătorit am găsit ceva special și, cumva, m-am legat emoțional de oameni, locuri și experiențe. Așa că permite-mi să fac recomandări pentru trei tipuri de turism.

Pentru plajă, voi recomanda mereu apele turcoaz din Maldive si Seychelles, dar și Mauritius, o insulă exotică atât de bogată în activități.

Pentru partea de cultură, voi recomanda trei țări extrem de dragi sufletului meu: Peru – visul meu de o viață, țara care mi-a deschis ușa sufletului spre descoperirea pasiunii de a călători, India – o țară mistică, învăluită în aroma mirodeniilor, un tărâm colorat și zgomotos, unde vei găsi câte ceva din toate culturile lumii, și Mexic – cu o bogata istorie si trecut colonial, o tară complexă, plină de farmec, ce te întoarce la originea lucrurilor.

Și nu în ultimul rând, iubitorilor de natură le recomand Uganda și Tanzania, iar, dacă își doresc ceva inedit, voi dezvălui un loc special: în India, în Parcul Național Sanctuar al Vieții Sălbatice Gir, poți vedea ultimele exemplare de lei asiatici. 

Eturia face 15 ani de activitate. Ce ați învățat în acești ani fiind coproprietarului unui business în turism?

Daniela Shah: În cei 30 de ani de carieră, am evoluat mult pe plan profesional, de la management la leadership, am învățat că dezvoltarea ta personală e strâns legată de cea a oamenilor cu care lucrezi, și cât de important este să acorzi și să știi să primești un feedback și un feedforward, dar mai ales să găsești soluții clare la problemele apărute, pentru a crește oameni, pe care să-i motivezi și să-i fidelizezi.

Am aflat cât de mare e satisfacția de a realiza un program de călătorie cât mai complex pentru bucuria altcuiva – și despre asta este vorba în Eturia, dincolo de business, de faptul că ne pasă de clienți, dar si de angajați si de parteneri.

Am „colecționat” câteva lecții prețioase și la nivel personal: am învățat că oamenii pot fi fericiți cu foarte puțin și cât de important e să îi încurajezi pe cei din jur să meargă mai departe no matter what.

Am descoperit că dacă transformi un hobby într-un job, pe care sa îl faci cu plăcere și pasiune pură, de fapt nu vei munci nici o zi din viață și contează să îți setezi cât mai realist așteptările, astfel încât să ai cât mai puține dezamăgiri.

Am ajuns la o vârstă înțeleaptă, zic eu, la care realizez ca oamenii sunt distincți pentru că au percepții diferite asupra realității din jur, si că nu poți schimba niciodată pe cel din fața ta, poți doar să schimbi modul în care tu te raportezi la ceilalți, să accepți că greșeala e omenească, să fii tolerant și să oferi iubire necondiționată. Și, cel mai important, în fiecare aspect al vieții dă tot ce poți, astfel încât să concurezi doar cu tine, să fii cea mai buna variantă a ta în fiecare zi, iar când pui suflet în ceea ce faci, vei atinge negreșit fericirea!

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022