Schema de compensare-plafonare se finanţează, în momentul de faţă, din banii pe care operatorii îi iau de la bănci şi nu înţelegem că aceste costuri nu se vor evapora, ci se vor reflecta ulterior în costul final al consumatorilor, a declarat, marţi, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Daniela Dărăban.
“Această preocupare, vizavi de preţul final la consumator, şi acest efort colectiv în zona decizională de a-l ţine sub control prin astfel de măsuri, prin care de fapt şi de drept stopezi investiţiile, este o soluţie temporară, care nu reduce costul, ci ne va costa mult mai mult, ulterior. Această schemă de plafonare ascunde nişte costuri de un an şi jumătate. Noi suntem într-o schemă care nu reuşeşte să asigure lichiditatea necesară pe piaţă. Această schemă de plafonare se finanţează, în momentul de faţă, prin banii pe care operatorii îi iau de la bănci şi nu înţelegem că aceste costuri nu se vor evapora, ci se vor reflecta ulterior în costul final la consumator”, a menţionat Dărăban, la dezbaterea “Rolul sectorului energetic în dezvoltarea economiei”, organizată de Financial Intelligence și ACUE.
Potrivit sursei citate, la capitolul solicitărilor de decontare, procedura de validare a cifrelor este la nivelul ianuarie-februarie 2024, “în cele mai fericite situaţii”.
“Ne împiedicăm, auzim, că sunt probleme birocratice. Toţi operatorii care au dus această criză şi au salvat cumva situaţia, niciunul nu mai ştie cum să completeze o platformă de încărcare la ANRE, dar absolut niciunul şi toată piaţa este blocată, pentru că nu completăm corect. Foarte onest suntem cu încărcarea datelor la august sau decembrie 2024, iar cu validarea cifrelor, solicitărilor de decontare la ianuarie-februarie 2024, în cele mai fericite situaţii. Deci, cum putem să vorbim de o extindere a acestei scheme? Cum putem să vorbim foarte relaxaţi că totul este bine? Este în momentul de faţă o situaţie cumva mascată printr-un efort pe care, îmi pare rău să o spun, ponderea cea mai mare este pe sectorul privat. Trebuie să înţelegem că toate aceste exerciţii de creativitate în zona decizională nu fac decât să completeze lista de costuri şi de riscuri pentru această ţară şi pentru acest sector”, a subliniat reprezentanta ACUE, conform Agerpres.
Financial Intelligence şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE a organizat, marţi, dezbaterea cu tema “Rolul sectorului energetic în dezvoltarea economiei”.