Update articol:
Valcov: "Persoanele solicitate de Parlament și care nu se prezintă ar trebui să nu mai poată ocupa funcții publice o perioadă limitată sau nelimitată"

Darius Vâlcov la Antena 3: “Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”

*”Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc” *  Despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR, Darius Vâlcov a spus: ”Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”

 

Ordonanța 114 a făcut o corecție, iar ROBOR probabil va ajunge în curând unde trebuie să fie, sub 2%, a declarat, în această seară, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, creierul din spatele programului de guvernare al PSD, la ”Sinteza Zilei” de la Antena3.

Acesta a explicat: “Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință. Să vedem concret. Când intră mai puțin euro în țară, valoarea lui crește şi cursul de depreciază. Noi suntem în situație inversă. Investițiile străine au fost mai mari în 2018, cu 500 milioane de euro mai mari decât în 2017, deci au intrat în țară mai mulți euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene, în 2018. Ieșirile au fost mai puține ca în 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferență în aceste luni față de altele, media a fost aceeași. De nicăieri vine această criză a euro… Ce poate Guvernul să garanteze este că e o problemă de scurtă durată. Anul acesta ea se va regla”. 

Potrivit lui Darius Vâlcov, conform legii, BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei să apere acest produs. 

Întrebat dacă această creştere a cursului poate fi o formă de presiune a BNR şi a băncilor din cauza OUG 114, Darius Vâlcov a spus: “Dar 30 de ani românii nu au fost nervoşi şi stresați când luau împrumuturi cu 7% şi 10% dobândă și la depozite aveau 1%, când în alte ţări vecine diferenţa era de 1-2 sau 1-4?  Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România. Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc mai mult decât trebuie. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată (…) Va dau un alt exemplu: Consiliul Fiscal, făcut de Băsescu, în 2010. S-au gândit să pună pe cineva acolo pe nouă ani. Pe cine au pus? Pe economistul şef al Raiffeisen din Austria. Doar nu puteau să pună de la CEC să râdă toată lumea. Şi ne dă lecţii  în fiecare zi şi ne-a spus că nu avizează rectificarea bugetară că nu facem veniturile. E vorba de Ionuţ Dumitru. 

De fiecare dată când acest Consiliu Fiscal iese și spune că România nu face veniturile – el a fost de acord doar atunci când s-au tăiat pensiile și salariile -, piețele externe reacționează. (…) Mare atenție, însă,  că România a făcut veniturile. Dar așa spune mereu Consiliul Fiscal când vine PSD la guvernare, că nu face veniturile. Şi le-a făcut. Când a fost Cioloș, n-a zis nimic şi, hop, veniturile au scăzut cu 10 miliarde. Deci Consiliul Fiscal este condus de economistul şef al austriecilor. 

Alt exemplu – Consiliul Concurenței. Cine punea președintele? Steven van Groningen, şeful Raiffeisen, era în Consiliul care punea preşedintele Consiliului Concurenţei. Şi economistul şef al Raiffeisen face politica fiscală. (…) Oare nu putea să pună de la BCR președintele? Am dat un exemplu. Alt exemplu – Nestle au zis: hai să plecăm. Au zis să dăm 2080 de lei salariul minim la români? Nu, poate găsim mai jos în Republica Moldova sau în Africa. (…) 

Un tratament fair înseamnă și la bine și la greu. Din păcate noi am făcut exces de fair-play, în dauna capitalului autohton (…) Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR (…) Ar trebui să nu se mai gândească la alegerile Consiliului de Administraţie al BNR din acest an. Expiră mandatul tuturor membrilor CA al BNR. AR trebui să se uite în jur, să vadă ce fac băncile centrale ale Ungariei, Poloniei, Cehiei. De exemplu, Banca Naţională a Poloniei şi Ungariei nu au modificat, sub nici o formă, de patru ani de zile, politica monetară. Datorită acestui lucru, vedem o apreciere a monedelor lor faţă de euro, în ianuarie. Trendul este total invers în Europa, faţă de ce se întâmplă în România. Deci există o presiune a cuiva, pe acest curs, artificial. O presiune care, din păcate, sperie pe români şi pe bună dreptate. Dar, în ciuda acestor presiuni, noi nu dăm înapoi de la taxa pe lăcomie. Pe 25 aprilie, ar trebui ca băncile să o plătească prima dată. Şi dacă se încăpăţânează băncile în promisiunile care le-au fost făcute – şi auzim că le-au fost făcute că această OUG va pica în Parlament – greşesc enorm.  

Acest nivel al ROBOR, când există lichiditate, trebuie să coboare. Au existat astfel de momente și în această lună, dar din întâmplare a venit cineva și le-a luat pe toți și ROBOR nu a scăzut. BNR a venit și i-a luat şi le plăteşte şi dobândă. De ce a simțit nevoia să intervină? (…) Soluția există și a fost introdusă în ultima OUG. Le-a scăpat marilor artiști. Există o obligație acolo. Faimosul Consiliu al Concurenței să nu mai tărăgăneze anchete. OUG spune așa: în trei luni trebuie să dai primele indicii și în șase rezultatul final. Și cum se publică Ordonanţa ministrul Finanțelor este pregătit să ceară pentru ROBOR şi pentru euro intervenția Consiliului Concurenței, să vedem dacă există vreo înțelegere între diferiţi actori ai pieţei. Domnul Zamfir a fost aici și a arătat cum în 2008 au dat-o pe față această tendință. Acum vor fi obligați să prezinte în șase luni raportul final”. 

Potrivit lui Darius Vâlcov, persoanele solicitate de Parlament și care nu se prezintă ar trebui să nu mai poată ocupa funcții publice, o perioadă limitată sau nelimitată, este de părere”. “Ar trebui să fim mai exigenți”, este de părere Darius Vâlcov. 

Despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR, Darius Vâlcov a spus: ”Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”.

 

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

COMPA S. A. (CMP) (27/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE 12-13.11.2020 - versiunea in engleza

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020