Update articol:
Zerohedge.com:

Datoriile reprezintă problema ascunsă în alegerile europene

sursa zerohedge.com

Alegerile europarlamentare de săptămâna aceasta evidențiază starea generală de exasperare față de politicile actuale, notează o analiză Zerohedge.com.

Partidele conservatoare și cele extremiste vor crește, reflectând scepticismul pe scară largă în ceea ce privește evoluția economică a UE și lipsa de beneficii pentru cetățenii de rând. Partidele de stânga, din păcate, neglijează aceste probleme și vor plăti prețul, notează analiștii.

„Datoriile publice și private sunt mecanisme cruciale pentru transferul continuu al bogăției și al puterii de la săraci la cei bogați, de la cei slabi la cei puternici, de la mulți la puțini. Discuțiile publice au neglijat până acum această problemă, chiar dacă potențialul exploziv al exproprierii financiare este bine cunoscut pentru cei din interior și partidele principale”, arata articolul citat.

Conform acestuia, datoria publică în Uniunea Europeană este astăzi de 13 trilioane de euro, ajungând la 80% din PIB: „Această medie ascunde variații enorme între periferia europeană și nucleu. De exemplu, Grecia are 335 miliarde euro sau 181% din PIB, Italia 2,3 miliarde (132%) și Portugalia 225 miliarde (122%). Pe de altă parte, datoria publică germană, la 2 trilioane, este de 61% din PIB, iar cea de 12 miliarde din Luxemburg este de numai 21%.

Datoria publică este o alegere politică, nu o lege a naturii. În Europa de astăzi este folosită pentru subvenționarea corporațiilor. În loc să-și acopere nevoile prin impozitarea bogaților, statele se îndatorează la aceștia și le plătesc dobânzi imense. Căzând mai mult în capcana datoriei, statele transferă resurse uriașe de la periferie la centru și de la sărac la bogat. ”

Criza datoriilor nu este insolubilă în sine, mai noteaza zerohedge.com: „Statele au întotdeauna dreptul suveran de a elimina datoria, așa cum a făcut recent Islanda. Acest lucru nu dăunează economiei, ci îi dă un impuls.”

Analistii consideră că cetățenii europeni ar trebui să verifice politicile partidelor privind datoriile: ”Partidele care nu au o politică clară în această privință fie nu recunosc gravitatea ei, fie se aliază pur și simplu cu oligarhia financiară. ”