Update articol:
Ghidul Prosumatorului, o inițiativă energiaTa realizată cu sprijinul ENGIE Romania

De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice (vezi video)

Ghidul Prosumatorului, o inițiativă energiaTa realizată cu sprijinul ENGIE Romania, este acum disponibil online, punând la dispoziția tuturor celor interesați informații utile despre cum poți deveni prosumator (producător și consumator de energie) pe site-urile energiaTa și engie.ro.

 

Lansarea Ghidului Prosumatorului energiaTa, cu susținerea ENGIE România

Lansarea Ghidului Prosumatorului energiaTa, cu susținerea ENGIE România

Publicată de EnergiaTa pe Vineri, 24 mai 2019

De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de  soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice. Acesta transformă energia produsă de soare în energie electrică necesară acoperirii consumului propriu, iar excedentul de energie produs poate fi vândut unuia dintre furnizorii de energie electrică acreditați, la un preț de 0,223 lei / kWh.  

“Răspunsurile la criza privind securitatea energetică, schimbările climatice și inechitatea socială, vor veni de la revoluția tehnologică și revoluția digitală. […] Prosumerii sunt o necesitate în această tranziție către energie electrică din surse regenerabile”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.  

“La momentul acesta, există […] circa 70 de prosumatori racordați cu tot atâtea contracte de vânzare-cumpărare”, a declarat Gabriela Munteanu – Șef Serviciu Reglementări Tehnice, ANRE

Potrivit oficialilor energiaTa, avantajele producției de energie solară sunt multiple, atât prin prisma impactului nepoluant asupra mediului înconjurător, cât și a economiilor la factura de energie electrică: “Astfel, pe durata amortizării investiției inițiale, estimată la aproximativ 7 ani, economiile la factura de energie electrică sunt importante, iar la finalul acestei perioade  costurile cu producția de energie sunt eliminate, prosumatorul regăsindu-se chiar în situația de a încasa bani pentru excedentul de energie electrică produs și injectat în rețea. In plus, montarea de panouri fotovoltaice contribuie și la creșterea valorii de piață   a imobilului unde ele au fost montate. Energia solară reprezintă o soluție foarte bună și pentru conectarea rapidă a imobilelor izolate”.

Pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice, în perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) va acorda facilități de finanțare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei și respectiv de 25.000 de lei în cazul locuințelor izolate. Cheltuielile eligibile pentru a beneficia de finanțare sunt achiziția de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului și tabloul de curent electric, modul de comunicație și contorul inteligent.

Pentru a putea accesa finanțare de la AFM, solicitanții pot apela la serviciile unui instalator autorizat din județul de proveniență, iar comisia de analiză din cadrul instituției publică lista proiectelor aprobate. Solicitanții au la dispoziție 90 de zile pentru a obține autorizația de construire și pot implementa proiectul într-un termen de 8 luni.

Lansarea Ghidului Prosumatorului a fost realizată în cadrul unui eveniment public, vineri, 24 mai 2019, cu participarea 100 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități. Demersul face parte din programul “energiaTa”,  un proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani, cu obiectivul de a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România. EnergiaTa numără în prezent peste 5.000 membri din toată țara.

“După 3 ani de eforturi cu energiaTa, de la 1 Ianuarie 2019, românii pot in sfârșit vinde energia solară în rețea, iar misiunea noastră inițială a fost îndeplinită. Scopul nostru acum este primul milion de prosumatori, iar pentru a accelerara tranziția către o economie bazată pe energie curată, am elaborat Ghidul Prosumatorului care vine în ajutorul românilor explicându-le ce este energia solară, ce fac panourile solare, care este procedura pentru a deveni prosumator, la ce trebuie să fie atenți înainte de achiziționare, dar și după, în perioada de operare. Cei interesați îl găsesc pe site-ul energiaTa.org’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa și Coordonator Ghid. 

“Un lucru este cert: modul în care producem și consumăm energia este într-o continuă schimbare. Tot mai mulți consumatori vor alege autonomia energetică şi astfel vor deveni, și ei, producători. ENGIE a integrat această direcție în strategia sa. Astfel, ne bucurăm să susținem demersurile de conștientizare a avantajelor multiple, economice și de mediu, pe care le oferă soluțiile verzi de producere a energiei”,  a declarat Eric Stab, Președinte Director General ENGIE Romania.

„Pot spune că sunt circa 270 de instalatori la nivel național care pot implementa programul de panouri fotovoltaice. Luni o să prezentăm lista instalatorilor respinși, apoi va urma perioada de contestații. Mai urmează o procedură internă între AFM și Ministerul Dezvoltării nefinalizată. Săptămâna viitoare o vom avea, apoi vom putea contura și termenele pentru demararea programului, vom putea prezenta un calendar. La acest moment nu pot da termene exacte. Pot spune că în scurt timp”, a declarat astăzi Cornel Brezuică, președintele AFM.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021