Categories: Fără categorie

Debitorii despre proiectul de lege privind amânarea ratelor la bancă : “Absolut dezamăgitor. Și, așa cum anticipam, avem de a face cu noi beneficii pentru bănci”; “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie”

  • Beatrice Aldea,  un alt reprezentant Credere, susţine:  “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie

 

Reprezentanţii Credere susţin că informaţiile din proiectul de lege privind amânarea ratelor la bancă, publicat acum câteva ore în presă şi care va intra în şedinţa de guvern de azi, nu coincid cu cele expuse public de către președintele Iohannis  și/sau de către ministrul finanțelor publice Florin Cîţu. 

Proiectul OUG pentru suspendarea ratelor bancare a fost publicat de economica.net .
Sursele noastre ne-au spus că fusese propusă o altă formă a proiectului, însă astăzi se pare că Autoritatea Europeană Bancară a venit cu precizări şi, în consecinţă, modificări. 

Iată câteva probleme identificate de Credere:
1️⃣ Cei care înregistrau întârzieri la plata ratelor anterior pandemiei de coronavirus NU sunt eligibili pentru suspendarea ratelor. Deci un om care avea dificultăți la plata ratelor și care va avea dificultăți și mai mari în contextul #covid19, nu poate apela la această măsura. Nonsens!
2️⃣ Nu există măsuri pentru cei executați siliți. Popririle și vânzarea imobilelor la licitație publică vor continua.
3️⃣ Statul va garanta pentru bănci dobânzile din perioada în care operează suspendarea ratelor.
4️⃣ Ar reieși cumva faptul că împrumutatul depune o cerere privind suspendarea ratelor, dar aceasta va fi verificată de către bancă și abia ulterior aprobată. Deci nu ar opera automat măsura. Cum vor analiza băncile atat de multe cereri?

Dorin Tănase, oficial Credere a scris: “Absolut dezamăgitor. Și, așa cum anticipam, avem de a face cu noi beneficii pentru bănci. Mult mai mari decât cele acordate populației”.

Beatrice Aldea,  un alt reprezentant Credere, susţine:  “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie. Nu credeam să zic asta vreodată dar varianta de “salvare” a debitorilor oferită de stat este mai proastă decât variantele oferite benevol de BT și Raiffeisen, singurele bănci care au venit cu oferte decente.
Decât 9 luni pe varianta statului, mai bine 3 luni pe varianta celor 2 bănci.
OUG-ul care se conturează nu face altceva decât să ajute băncile și să îndatoreze și mai mult debitorii.
Nu de restructurări au acum oamenii nevoie ci de amânări.
Restructurările, dobânda la dobândă, au adus oamenii în pragul falimentului. Așa au ajuns ca după 10 ani de plată să aibă soldul mai mare decât la început credit.

(…)

  • Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.
  • Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.
  • În cazul debitorilor pentru care ar fi depășită limita de vârstă, creditorii trebuie să facă restructurare cu încadrare în limita de vârstă.
  • De prevederi beneficiază debitorii care au credite în derulare, nu au restanțe de dinainte de declanșarea stării de urgență și pentru care nu se declanșaseră scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a legii – adică nu se aplică celor aflați în procedurile de executare silită.
  •  Dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! Acest lucru înseamnă că debitorii vor plăti ulterior dobândă și la dobânzile restante, nu doar la capitalul restant – o rată este compusă din dobânzi și capital, iar dobânzile formează cea mai mare parte din rată în perioada de început a creditului.

Ordonanța asta nu e ajutor, e bătaie de joc, mai scrie Beatrice Aldea, explicând: 

Cei mai mulți debitori (împrumutați) nu au cunoștințe nici economico-financiare și nici juridice. Așadar împrumutații nu știu să interpreteze această ordonanță. Ei nu înțeleg ce înseamnă: capitalizarea dobândă sau garanții de la stat.
Oameni buni, capitalizarea dobânzii înseamnă că dobânda restantă, ce pe care voi o veți amâna, se va aduna la soldul creditului și veți plăti de la momentul reînceperii creditului dobândă la dobândă.
Garanții acordate de stat înseamnă că dacă veți întârzia, datoria garantată va deveni de natură fiscală cu dobânzi de întârziere și penalități la nivelul obligațiilor datorate către stat. (0.01% și 0.02% per fiecare zi de întârziere).
Decât cadouri otrăvite, mai bine fără!”

View Comments

  • SUPER GUVERN , TRAIASCA PRESEDINTELE. In veci nu mai votez liberali. Pacalici si mincinosi. MIZERABILI.

  • Observ o imensă timditate de exprimare la specialiștii cu aere de cunoscători din guvern, TV sau scris, când vine vorba de sintagma miraculoasă ”venituri afectate indirect”, condiție nouă de selecție naturală, dar omisă cu nerușinare din rândul termenilor explicați la începutul textului OUG cu pricina. Adică inventatorul Cîțu încă mai are de învățat înțelesul propriilor termeni și nu a fost pregătit să-i prezinte în toată splendoarea goliciunii lor. S-ar înțelege că niciun pensionar cu credit și cu aceeași pensie nu se califică pentru suspendarea ratelor, fiindcă venitul a rămas neafectat, nici direct și nici indirect. Încerc să-mi imaginez cum arată venitul afectat măcar indirect, fără să conteze în ce stare se află persoana deținătoare a venitului respectiv. Banca poate să decidă că în solicitarea online sau telefonică (de suspendare de forță minoră) nu vede nicio afecțiune la capătul firului, nici dacă pensionarul s-a trezit izolat, din moment ce venitul a rămas întreag pe cuponul de pensie. Pentru inventatorul Cîțu nici nu are relevanță cum se va trimite prin telefon dovada afecțiunii indirecte, odată ce așa ceva nu există.
    Toți băgăcioșii în discuție, de la Muscalii DIGI24 până la economiștii de renume național, o scaldă - fără nicio exprimare curajoasă pe subiect - afirmînd că ”vom vedea” în normele metodologice ce-a vrut să spună Cîțu prin venituri afectate indirect în mîinile persoanelor fără afecțiuni doveditoare.
    Indirect, venitul întreg este neafectat direct, dar, mai direct spus, odată ce nu scade, ba chiar se promite creșterea lui de prin septembrie, înseamnă că avem de-a face cu un venit intangibil și etern până la proba contrarie. Cinci milioane de pensionari neafectați nici n-au motive să se mai întrebe ce se întâmplă cu dobânda ratelor necalificate pentru ”suspendare” (termen care în capul lui Cîțu nici nu permite să se reia totul de unde s-ar striga inițialul ”stop!”, așa cum prevede sensul juridic). Mai corect ar fi să beneficieze de termenul de grație oricare debitor bun platnic, cu posibilitatea opțiunii pentru plata lunară doar a dobânzii pe durata de grație. Majoritatea împrumutaților are credite de rambursat cu rata mult mai mare decât dobânda lunară, iar prin suspendarea ratei și-ar ușura considerabil suportarea ”afecțiunii indirecte” și nu s-ar mai pune problema anatocismului (dobânda la dobândă) despre care Cîțu încă nu știe că este interzis de legea civilă românească. Dacă vrei să te înscrii la scutirea provizorie, câteva luni poți să plătești numai dobînda lunară la același sold - rămas ”neafectat” - iar după expirarea perioadei de grație totul se reia din același punct- ca și cum nimeni și nimic nu ar suferi vreo ”afecțiune”, nici măcar ”indirectă”. Cine nu vrea nu se bagă la amânare sau poate alege altă modalitate de revenire la cursul obișnuit. Se mai poate suspenda simultan plata ratelor și a dobînzii, dar dobânda neplătită să se contabilizeze separat de sold, ca o sumă fixă - de rambursat în cote lunare alături de ratele prevăzute în scadențarul inițial. In ambele variante, banca nu pierde dibânda ci doar dobânda la dobândă Un pic de rușine cu putere de sacrificiu minor nu strică!

  • Sunt pensionar si chiar daca pensia , de alfel aproape jenant de mica nu scade in aceasta perioada grea crestere preturilor la unele alimente si nu numai ma afecteaza direct nu indirect cum apare in OUG . I n discursurile presedintelui , premierului si al ministrului finantelor sa spus clar ca nimeni nu va fi discriminat dar raspunsul banci la solicitarea de amanare a cazut sec , nu va incadrati deoarece nu aveti venitul afectat , oare faptul ca nu mai imi pot permite sa cumpar toate produsele alimentare si de igiena de care aam nevoie nu inseamna ca sunt afectat direct .?

Articole recente

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

39 de minute ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

53 de minute ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

o oră ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

2 ore ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More