Update articol:

Debitorii despre proiectul de lege privind amânarea ratelor la bancă : “Absolut dezamăgitor. Și, așa cum anticipam, avem de a face cu noi beneficii pentru bănci”; “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie”

  • Beatrice Aldea,  un alt reprezentant Credere, susţine:  “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie

 

Reprezentanţii Credere susţin că informaţiile din proiectul de lege privind amânarea ratelor la bancă, publicat acum câteva ore în presă şi care va intra în şedinţa de guvern de azi, nu coincid cu cele expuse public de către președintele Iohannis  și/sau de către ministrul finanțelor publice Florin Cîţu. 

Proiectul OUG pentru suspendarea ratelor bancare a fost publicat de economica.net .
Sursele noastre ne-au spus că fusese propusă o altă formă a proiectului, însă astăzi se pare că Autoritatea Europeană Bancară a venit cu precizări şi, în consecinţă, modificări. 

Iată câteva probleme identificate de Credere:
1️⃣ Cei care înregistrau întârzieri la plata ratelor anterior pandemiei de coronavirus NU sunt eligibili pentru suspendarea ratelor. Deci un om care avea dificultăți la plata ratelor și care va avea dificultăți și mai mari în contextul #covid19, nu poate apela la această măsura. Nonsens!
2️⃣ Nu există măsuri pentru cei executați siliți. Popririle și vânzarea imobilelor la licitație publică vor continua.
3️⃣ Statul va garanta pentru bănci dobânzile din perioada în care operează suspendarea ratelor.
4️⃣ Ar reieși cumva faptul că împrumutatul depune o cerere privind suspendarea ratelor, dar aceasta va fi verificată de către bancă și abia ulterior aprobată. Deci nu ar opera automat măsura. Cum vor analiza băncile atat de multe cereri?

Dorin Tănase, oficial Credere a scris: “Absolut dezamăgitor. Și, așa cum anticipam, avem de a face cu noi beneficii pentru bănci. Mult mai mari decât cele acordate populației”.

Beatrice Aldea,  un alt reprezentant Credere, susţine:  “Mult așteptata OUG de amânare a ratelor este o mizerie. Nu credeam să zic asta vreodată dar varianta de “salvare” a debitorilor oferită de stat este mai proastă decât variantele oferite benevol de BT și Raiffeisen, singurele bănci care au venit cu oferte decente.
Decât 9 luni pe varianta statului, mai bine 3 luni pe varianta celor 2 bănci.
OUG-ul care se conturează nu face altceva decât să ajute băncile și să îndatoreze și mai mult debitorii.
Nu de restructurări au acum oamenii nevoie ci de amânări.
Restructurările, dobânda la dobândă, au adus oamenii în pragul falimentului. Așa au ajuns ca după 10 ani de plată să aibă soldul mai mare decât la început credit.

(…)

  • Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.
  • Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.
  • În cazul debitorilor pentru care ar fi depășită limita de vârstă, creditorii trebuie să facă restructurare cu încadrare în limita de vârstă.
  • De prevederi beneficiază debitorii care au credite în derulare, nu au restanțe de dinainte de declanșarea stării de urgență și pentru care nu se declanșaseră scadența anticipată înainte de intrarea în vigoare a legii – adică nu se aplică celor aflați în procedurile de executare silită.
  •  Dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! Acest lucru înseamnă că debitorii vor plăti ulterior dobândă și la dobânzile restante, nu doar la capitalul restant – o rată este compusă din dobânzi și capital, iar dobânzile formează cea mai mare parte din rată în perioada de început a creditului.

Ordonanța asta nu e ajutor, e bătaie de joc, mai scrie Beatrice Aldea, explicând: 

Cei mai mulți debitori (împrumutați) nu au cunoștințe nici economico-financiare și nici juridice. Așadar împrumutații nu știu să interpreteze această ordonanță. Ei nu înțeleg ce înseamnă: capitalizarea dobândă sau garanții de la stat.
Oameni buni, capitalizarea dobânzii înseamnă că dobânda restantă, ce pe care voi o veți amâna, se va aduna la soldul creditului și veți plăti de la momentul reînceperii creditului dobândă la dobândă.
Garanții acordate de stat înseamnă că dacă veți întârzia, datoria garantată va deveni de natură fiscală cu dobânzi de întârziere și penalități la nivelul obligațiilor datorate către stat. (0.01% și 0.02% per fiecare zi de întârziere).
Decât cadouri otrăvite, mai bine fără!”

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni