Update articol:

Deputații din Comisia de Industrii și Servicii elimină autorizația de construcție pentru panourile fotovoltaice

Sursa Facebook

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților  a votat, astăzi, reintroducerea exceptării de la obținerea autorizației de construire a panourilor fotovoltaice, scoasă de Comisia de administrație acum o lună.

Astfel, deputații din Comisia de Industrii au introdus un nou amendament: „Montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde de către prosumatori, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a structurii și a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.”

Recent, Organizaţia de mediu Greenpeace a solicitat Guvernului şi Parlamentului să găsească soluţii rapide pentru a elimina din legislaţie obligaţia prosumatorilor de a obţine autorizaţie de construire.

Reprezentanţii ONG-ului aminteau că prosumatorii au fost exceptaţi de la obligaţia obţinerii acestei autorizaţii în iunie 2019, iar, printr-o modificare recentă a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii), Camera Deputaţilor a eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obţinerea autorizaţiei de construire.

Practic, acest lucru constituia o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori. Aproape 26.000 cetăţeni sunt interesaţi să devină prosumatori şi au solicitat deja finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu, susţin oficialii Greenpeace.