Update articol:

Deputații din Comisia de Industrii și Servicii elimină autorizația de construcție pentru panourile fotovoltaice

prosumator fotovoltaice Sursa Facebook

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților  a votat, astăzi, reintroducerea exceptării de la obținerea autorizației de construire a panourilor fotovoltaice, scoasă de Comisia de administrație acum o lună.

Astfel, deputații din Comisia de Industrii au introdus un nou amendament: “Montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde de către prosumatori, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a structurii și a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.”

Recent, Organizaţia de mediu Greenpeace a solicitat Guvernului şi Parlamentului să găsească soluţii rapide pentru a elimina din legislaţie obligaţia prosumatorilor de a obţine autorizaţie de construire.

Reprezentanţii ONG-ului aminteau că prosumatorii au fost exceptaţi de la obligaţia obţinerii acestei autorizaţii în iunie 2019, iar, printr-o modificare recentă a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii), Camera Deputaţilor a eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obţinerea autorizaţiei de construire.

Practic, acest lucru constituia o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori. Aproape 26.000 cetăţeni sunt interesaţi să devină prosumatori şi au solicitat deja finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu, susţin oficialii Greenpeace.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022