Update articol:

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: “În cazul retragerii Exxon din Marea Neagră, participaţia de 50% să fie preluată în administrare de către statul român, ca să nu fie vândută Lukoil”  

Posibila vânzare de către americanii de la Exxon a participaţiei de 50% din exploatarea zăcământului de gaz din platoul continental al Mării Negre către rușii de la Lukoil reprezintă o problemă de siguranță națională, consideră deputatul PNL Daniel Gheorghe. 

Acesta explică: “Ani de zile ni s-au tot aruncat în față povești de adormit copiii cu «investitori strategici» care au venit acum să ne ajute din marea lor generozitate și care vor asigura securitatea energetică a României. Când vorbim de resurse strategice de petrol si gaze nu există piață liberă; cine crede că exploatarea resurselor energetice ține de tot felul de «mâini nevăzute» este fie cel puțin naiv ori de-a dreptul mincinos; aici există interese majore cu implicații geopolitice.

Iar pentru România interesul vital este ca Federația Rusă să nu pună mâna pe un zăcământ de gaze naturale de pe teritoriul României care poate contribui substanțial la asigurarea independenței energetice a țării noastre. Guvernul României are toate argumentele constituţionale şi legale pentru a exercita dreptul suveran scris în legea fundamentală și să intervină preventiv pentru ca, în cazul retragerii Exxon din Marea Neagră, participaţiunea de 50% să fie preluată în administrare de către statul român. Altfel ne putem trezi cum, nu departe de malul românesc al Mării Negre, austriecii de la OMV și rușii de la Lukoil își împart frățește resursele naturale ale României, exportă te miri cum și la ce prețuri vor ei gazul pe unde vezi cu ochii, iar noi rămânem cu niște redevente de râs și cu sumele minore rezultate din impozitarea indirectă a proprietății legitime a statului român! Gazul din Marea Neagră aparține de drept României și trebuie să asigure siguranța energetică a României iar nu să devină monedă de schimb geopolitică intre est si vest ori sa asigure consolidarea blaturilor pe care unele țări din Europa centrală le întrețin cu Rusia!”

“Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a susţinut şi Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, într-o postare pe Facebook.  Acesta a scris: „Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru”.

Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, marţi seara, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, transmite Reuters.

La începutul acestei săptămâni, premierul României, Ludovic Orban, a spus că Romgaz ar fi interesat să se alăture consorţiului format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul offshore Neptun. A treia companie este compania poloneză  PGNiG.

Ludovic Orban a adăugat că grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare. “În cazul în care Exxon va decide să vândă, vrem un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participaţia”, a declarat, luni seara, la Digi 24, Ludovic Orban, adăugând însă că “există şi alte oferte”.

 
 

Cîţu: Decizia Exxon de a pleca din România nu ne bucură; acest Guvern a venit prea târziu pentru interesele Exxon

Guvernul PNL a venit prea târziu pentru interesele ExxonMobil, care erau deja pe punct de plecare, iar decizia acestora de apleca din România nu ne bucură, a declarat marţi seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Întrebat despre negocierile dintre ExxonMobil şi Lukoil privind vânzarea participaţiei în blocul Neptun Deep din Marea Neagră, Cîţu a răspuns că nu are această informaţie, dar este public faptul că Exxon vrea să iasă din România.

“Nu ştiu dacă este aşa. Eu n-am această informaţie.(…) La aceste negocieri nu am participat şi Exxon este o companie privată şi vedem ce decizie poate să ia. Sper că mai sunt… Romgaz mai este interesată. Vom vedea. Decizia Exxon de a pleca din România este o decizie care nu ne bucură. Înţeleg că, din păcate, acest Guvern a venit prea târziu pentru interesele Exxon şi deja erau pe punct de plecare. Asta este. Vom vedea ce va fi. Dar eu n-am această informaţie către cine vrea să vândă. Dar e public că vor să iasă din România”, a spus ministrul Finanţelor, la Realitatea Plus.

“Exxon se află în discuţii cu cele două companii. Discuţiile cu Lukoil sunt mai avansate”, au precizat sursele menţionate.

Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, declara pentru AGERPRES că societatea analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

“Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două”, a susţinut oficialul Romgaz.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată. 

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România, dar, dacă doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență”

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2020)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2020)

Comunicat - finalizare proiect BRUA - faza I