Ce s-a schimbat în mod fundamental în funcționarea statului român după 10 august 2018? NIMIC, a scris pe Facebook deputatul USR PLUS Mihai Polițeanu.
Acesta a explicat: “Nicio reformă fundamentală pentru care am fost atunci în stradă, dar și în toți anii de după Colectiv și OUG 13, nu a fost dusă la capăt. Mai mult, reprimarea violentă a demonstrației nu a fost investigată, iar vinovații nu au fost pedepsiți. Statul român a arătat încă o dată că poate încălca drepturile fundamentale ale românilor și se poate întoarce împotriva propriilor cetățeni cu impunitate.
Între timp, eu și alți colegi din societatea civilă am ajuns în Parlament, în consiliile locale și județene sau în ministere. Și nimic din ce ne dorim nu a devenit realitate: reforma legilor Justiției, desființarea Secției speciale, repornirea luptei anticorupție, reforma legilor electorale, reforma legii adunărilor publice, depolitizarea educației, eliminarea pensiilor speciale etc.
Oamenii încep să reproșeze toate aceste lucruri și pe bună dreptate. Da, există și explicații: aproape toate aceste proiecte majore de reformă au fost blocate de refuzul UDMR și/sau PNL de a le accepta. În aceeași măsura, cred că există și o lipsă de fermitate a noastră, a USR PLUS, în relația cu partenerii de guvernare, generată, poate, de frica de a nu pierde locul la masa guvernării.
Or românii nu ne-au trimis doar să ocupăm un scaun la Guvern, ci să reformăm România. Ieșirea de la guvernare nu trebuie să mai fie un motiv de paralizie în acțiunea noastră politică, ci o opțiune, chiar dacă ultima, în promovarea și susținerea de reforme curajoase”.
Şi copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat că din punctul de vedere al formaţiunii pe care o reprezintă dosarul 10 august reprezintă un “eşec al justiţiei”, al capacităţii de a soluţiona cauze importante, cu impact social.
“Am discutat şi legat de 10 august, e o aniversare astăzi, una tristă din mai multe puncte de vedere, nu doar legat de evenimentele care s-au petrecut, dar şi de faptul că în continuare aşteptăm adevărul legat de ceea ce s-a întâmplat acolo. Este, din punctul nostru de vedere, un eşec al justiţiei, al capacităţii de a soluţiona dosare importante, cu impact social. Ăsta e şi motivul pentru care dorim o reformare a justiţiei, să ne asigurăm că justiţia îşi face treaba, în primul rând, şi că are resursele să-şi facă treaba. Şi, din acest punct de vedere, Ministerul Justiţiei caută să asigure toate condiţiile pentru ca justiţia să fie independentă şi să aibă resursele să poată să-şi facă treaba”, a declarat Dacian Cioloş, marţi, la finalul Biroului Naţional al USR PLUS.
Copreşedintele USR PLUS a subliniat, referitor la dosarul 10 august, că “suntem la jumătatea termenului de prescripţie” şi în continuare acest dosar “trenează”. “Nu avem o direcţie clară în cercetarea acestui dosar şi nu aş vrea să ajungem în situaţia limită în care ne apropiem de termenul de prescripţie şi în continuare nu avem clarificări pe acest dosar”, a declarat Cioloş.
Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că așteaptă o anchetă corectă, rapidă și urmă căruia să aflăm adevărul foarte clar în Dosarul 10 august. El a spus că ne aflăm la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare a acestui dosar, pentru că, de trei ani de zile, opinia publică așteaptă o soluție.
Pe 10 august 2018, zeci de mii de români au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului social-democrat de la acea vreme, în mai multe oraşe din ţară şi în capitala Bucureşti, unde sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.