Update articol:

Der Spiegel: Prăbușirea ÖVP din Austria Inferioară este istorică, cel mai slab rezultat din 1945; Alegerile din Austria Inferioară sunt un dezastru pentru cancelarul Nehammer

Partidul Popular Austriac (OVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite dpa.

Der Spiegel scrie că prăbușirea ÖVP din Austria Inferioară este istorică. “Alegerile din Austria Inferioară sunt un dezastru pentru cancelarul Nehammer (…) Majoritatea absolută în parlamentul de stat a dispărut, la fel ca majoritatea în guvern. În curând ar putea avea loc o dezbatere despre liderul partidului și cancelarul Karl Nehammer”.

Exit Poll alegeri Austria Inferioară: Partidul lui Karl Nehammer – ÖVP – pierde semnificativ, FPÖ depășește SPÖ și ajunge pe locul doi

 

OVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% – cel mai slab rezultat din 1945 – şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. Totuşi, lidera formaţiunii din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie.

În schimb, FPO a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt “sistemului OVP” din Austria inferioară, învinuind totodată OVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPO s-a clasat sub FPO, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS – 6,5%.

“Oamenii au votat împotriva corupţiei”, a declarat duminică seara managerul federal al FPO Christian Hafenecker, adăugând că “este începutul”, în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Pe plan naţional, FPO se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPO şi OVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.

BVB | Știri BVB