Update articol:
APEL CĂTRE PREMIERUL VIORICA DĂNCILĂ 

Dian Popescu: “Opriţi jaful ALDE din sistemul energetic până nu e prea târziu, pentru că tot voi, PSD, veţi deconta”

  • Fostul senator contestă numirile din companiile energetice aflate în subordinea Ministerului Energiei

Dian Popescu, fostul lider ALDE Gorj şi fost senator, cel care a modificat legile energiei, contestă numirile recente făcute de ALDE în companiile de energie din România, mai ales numirile de ieri din Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuzând că, de când ALDE a preluat Ministerul Energiei, importurile de energie şi gaze au crescut considerabil, conform datelor ANRE, ajungând în situaţia să avem cea mai scumpă energie şi cel mai mare preţ la gazele naturale din Europa.

Dian Popescu ne-a spus: “Fac un apel la premierul Viorica Dăncilă să oprească jaful ALDE din sistemul energetic, până nu e prea târziu, şi să blocheze numirile din companiile energetice, în special de la Complexul Energetic Oltenia.

În condiţiile în care deja Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu probleme grave precum costurile CO2, cu certificatele verzi, creşterea redevenţelor, în loc să fie ajutat să fie menţinut în piaţă, cei de la ALDE fac numai numiri politice pentru a satisface poftele unor sponsori ALDE din zonă.

Nu poţi să numeşti numai nulităţi în companiile energetice – şoferi, nepoţi, fini -care nu ştiu nimic despre funcţionarea sistemului energetic national şi care nu au nici măcar cunoştinţe de bază privind piaţa de energie.

Cât am fost preşedinte PNL Gorj, preşedinte ALDE, senator, nu mi-am permis niciodată să numesc în funcţii atât de importante oameni fără nici o experienţă. Vorbim de şoferi care au ajuns secretari de stat la Ministerul Energiei. 

În 2015-2016 am modificat Legea 123 a energiei  şi gazelor naturale tocmai pentru a salva sistemul naţional energetic românesc şi a creşte securitatea energetică a României. Dar, dacă se va continua aşa, sistemul energetic se va duce în prăpastie”. 

Dian Popescu spune că importurile de energie şi gaze au crescut considerabil, ajungând în situaţia să avem cea mai scumpă energie şi cel mai mare preţ la gazele naturale din Europa.

Un nou Consiliu de Supraveghere la Complexul Energetic Oltenia

 

Fostul senator explică: “România a importat cu 80% mai multă electricitate în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform ANRE. În plus, pe PZU, avem preţuri cu 20 de euro mai mari decât în Cehia şi Slovacia şi am ajuns să avem cel mai mare preţ la energie din Europa.

Romgaz, pentru că este acţionar unic la Depogaz, în loc să mărească producţia de gaze ca să oblige OMV Petrom să scadă pe BRM preţul la gaze pentru consumatorii nevulnerabili, depozitează gaz propriu în acest moment şi a scăzut producţia foarte mult. Acest lucru a dus la scăderea producţiei atât la Romgaz, cât  şi la OMV Petrom, ceea ce a dus la creşteri de preţuri. A ajuns să fie mai ieftin gazul adus din Grecia, de la staţia de uscare din portul Pireu, vorbim de gazul lichefiat adus pe mare din Oman, din Qatar şi care ajunge la frontiera României cu 100 de lei/MWh, iar pe BRM este 114-120 de lei/MWh. Este mai ieftin gazul importat, transportat prin Grecia, Bulgaria, decât gazul din producţia internă.

Şi pentru anul viitor, pe trimestrul 1 şi 2, din ce s-a licitat în România, se pare că avem cel mai mare preţ la energie şi gaze din Europa, în contextul în care la ambele putem să avem independenţă energetică”.

Dian Popescu spune că este  momentul ca premierul să intervină în problemele din piaţa de energie întrucât economia României se bazează mult pe acest sector: “Piaţa de energie este 35 miliarde de euro, iar bugetul României – 60 de miliarde de euro. Sectorul energetic contează enorm în economia românească. De aceea, fac un apel la premier să intervină şi să oprească jaful din sistemul energetic până nu e prea târziu pentru că tot PSD va deconta, în condiţiile în care ALDE este un partid care nu va mai ajunge în Parlament, aşa cum nu a reuşit să treacă de pragul de 5% la alegerile europarlamentare”.

 

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)