Update articol:

Dimo Stefanov, Tavex România: Aurul fizic ar trebui văzut drept un diversificator de portofoliu, pentru investitori

Dimo Stefanov Tavex România

Aurul fizic poate fi o investiție care să acționeze ca un fel de asigurare pentru zile negre atunci când vremurile devin instabile, consideră Dimo Stefanov, country manager Tavex România. Acesta spune că o astfel de investiție trebuie văzută drept un diversificator de portofoliu.

Aproape orice dealer din lume tranzacționează aceste 5 tipuri de produse din aur foarte populare -monedele de aur de 1 oz „Frunza de arțar”, „Cangurul Autralian” și „American Eagle” și lingourile  de 20 gr. Valcambi 1 și de 1 oz PAMP -, astfel că odată cumpărate sunt lichide indiferent oriunde în lume ai vrea să le tranzacționezi, mai spune Dimo Stefanov.

Cel mai mic produs din aur pe care îl tranzacționează Tavex este un lingou de 1 gram, însă acesta este recomandat mai mult pentru cei care doresc să facă un cadou, pentru investitori fiind recomandate produsele de peste 10 grame.

Grupul financiar Tavex a fost fondat în 1991 în Estonia și este specializat în tranzacționarea cu aur, argint, schimb valutar și transferuri de bani. Este prezent în 10 țări din Europa, având o rețea de peste 30 de birouri și un număr total de 250 de angajați. Reprezentanța din România a fost deschisă la finalul anului 2019, având în prezent 3 birouri, toate în București.

***

Pentru ce tip de investitori este recomandată investiția în aur fizic?

Dimo Stefanov: Aurul fizic este o asigurare de portofoliu și ar trebui văzut drept un diversificator de portofoliu. Prin urmare, noi recomandăm aceste produse investitorilor care caută alternative la activele financiare și gândesc pe termen lung.

De ce ar cumpăra cineva aur fizic în loc să folosească instrumente derivate care urmăresc prețul aurului?

Dimo Stefanov: Atunci când utilizezi un instrument derivat, nu deții practic acel produs din aur, ci un contract financiar care, în vremuri de criză, nu mai este onorat în aceleași condiții ca în vremuri normale și a cărui lichiditate este aproape zero. În schimb, produsele din aur fizic pot oferi lichiditate maximă, chiar și atunci când toate celelalte active sunt nelichide sau când nu ai acces acces la ele din anumite motive.

Cât de lichidă este investiția în aur fizic?

Dimo Stefanov: Dacă investești în lingouri sau monede din aur, ele sunt lichide oriunde în lume datorită certificatului de proveniență. Iar orice dealer de renume tranzacționează aceste produse cu o marjă foarte mică față de prețul spot. Spre exemplu, aproape orice dealer din lume tranzacționează aceste 5 tipuri de produse din aur foarte populare (monedele de aur  de 1 oz „Frunza de arțar”, „Cangurul Autralian” și „American Eagle” și lingourile  de 20 gr Valcambi 1 și de 1 oz PAMP ), astfel că odată cumpărate sunt lichide indiferent unde în lume ai vrea să le tranzacționezi. Deși fiecare piață locală are specificul ei, iar unele produse sunt mai căutate decât altele, dealerii noștri recomandă clienților, în general, să cumpere cel mai ieftin produs.

Cum apreciați evoluția prețului aurului după declanșarea pandemiei? Ce evoluție vedeți în perioada următoare?

Dimo Stefanov: Raportat la valoarea dolarului American, toate tipurile de active, inclusiv produsele din aur, au scăzut brusc imediat după declanșarea pandemiei de Covid 19 ca urmare a reducerii considerabile a lichidităților și a defragmentării piețelor monetare internaționale. Sistemul Federal de Rezerve al SUA, în coordonare cu toate băncile centrale, a reacționat rapid și a susținut lichiditatea din piață. Ca urmare, acum avem valori maxime istorice la toate activele, inclusiv la aur. Suntem cumva în faza de „isterie” a inflației când vedem mulți jucători din piață care cred că acest măsuri excepționale luate de băncile centrale vor cauza o inflație record.
Am observant recent maxime istorice și pe piața mărfurilor, cum ar fi cuprul sau cheresteaua care au performanțe extraordinare datorită acestor măsuri luate de băncile centrale. Dacă acest trend al inflației va continua, vom vedea efecte pozitive asupra prețului aurului raportat la valoarea dolarului american. Există și riscul să nu se întâmple așa, iar istoria recentă avem exemple când investitorii au făcut asemenea pariuri cu privire la inflație și au pierdut masiv. Acest risc există mai ales pe piața bunurilor. Spre exemplu, deși pe piața obligațiunilor de stat din SUA s-a observat o oarecare normalizare, așteptările privind inflația nu sunt chiar atât de mari. Rămâne de văzut care piață indică direcția cea  bună  – piața obligațiunilor sau cea a mărfurilor.

Privind retrospectiv, aurul s-a apreciat întotdeauna, indiferent la ce monedă ne-am raporta. Va fi la fel și în anii următori? Probabil, dar totul depinde de reglementările sistemelor centrale financiare.

Câți clienți ați înregistrat în România?

Dimo Stefanov: În fiecare zi, deservim câteva sute de clienți.

Care este profilul clienților dvs din România?

Dimo Stefanov: Nu există un profil specific pieței din România, ci unul general valabil. Cei care investesc în aur fizic sunt, de obicei, persoane care doresc să-și diversifice portofoliul și, în același timp, să aibă o investiție care să acționeze ca un fel de asigurare pentru zile negre atunci când vremurile devin instabile. În plus, acești investitori și-au făcut temele înainte de a introduce în portofoliul lor produsele din aur. De aceea, noi punem mare preț pe educarea publicului și, de fiecare dată când un potențial investitor își manifestă interesul către astfel de tranzacții îi oferim toate informațiile necesare pentru a înțelege cât mai exact cum funcționează această piață și ce beneficii aduc produsele din aur pentru portofoliul de investiții.

Care este investiția minima?

Dimo Stefanov: Cel mai mic produs din aur pe care îl tranzacționăm este un lingou de 1 gram. Clienții trebuie să știe că, atunci când fac astfel de tranzacții, cu cât produsul are o greutate mai mare, cu atât mai competitiv este prețul pe gram de aur pur pe care îl primesc. De exemplu, un lingou Valcambi de 1 gram este tranzacționat la +30% din prețul aurului spot, un lingou Valcambi de 20 grame + 5% din prețul aurului spot, în timp ce un lingou de 100 grame la + 3% din prețul aurului spot. Din acest motiv, produsele din aur fizic de gramaj mici sunt mai degrabă cumpărate pentru a fi făcute cadou, în timp ce clienților care vor să investească le recomandăm să aleagă produse cu o greutate mai mare de 10 grame.

Cum trebuie depozitat aurul achiziționat ca investiție?

Dimo Stefanov: Lingourile de aur (cum ar fi Valcambi și PAMP) vin, direct de la rafinării, cu un certificat de proveniență (calitate). În schimb, producătorii de monede de aur, cum ar fi Perth Mint, Austrian Mint sau The Canadian Royal Mint, nu emit asemenea certificate și atunci dealerii nu au cum să ofere aceste certificate. Menționez asta penntru că sunt anumite companii pe piață care emit asemenea certificate pentru monedele pe care le tranzacționează și îi induc în eroare pe clienții mai puțin informați.

Lingourile de aur vin, de la rafinării, în pachete vidate în care sunt și certificatele de calitate, iar aceste ambalaje ar trebui păstrate intacte deoarece dealerii cumpără și vând aceste lingouri de la un client la altul. Iar dacă ambalajele nu mai sunt intacte, investitorii pot primi un preț mult mai mic pentru produsul lor. Asta pentru că dealerii vor fi nevoiți să le trimită înapoi la rafinărie pentru a fi re-topite, iar acesta este un proces costisitor.

Monedele vin în capsule de protecție, din care nu trebuie scoase, în special monedele din aur pur (24k) deoarece rămân amprentele imprimate pe ele. Orice urmă sau zgârietură scade din valoarea monedei, de aceea noi le recomandăm clienților să îi întrebe pe consultanții noștri cum este mai bine să păstreze produsele din aur pe care vor să le tranzacționeze.

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021