Update articol:

Directorul CIA a vizitat Israelul, pe fondul escaladării violenței israeliano-palestiniene; Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

William Burns William Burns Sursa foto: cia.gov
  • Vizita șefului CIA a avut loc pe fondul unei escaladări a tensiunilor în Cisiordania și Fâșia Gaza.

  • Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

 

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), Bill Burns, a vizitat Israelul în această săptămână pentru întâlniri la nivel înalt cu premierul Benjamin Netanyahu și șeful Mossadului David Barnea, a informat vineri KAN News.

Șeful CIA, a cărui vizită a avut loc pe fondul unei escaladări a tensiunilor în Cisiordania și Fâșia Gaza, s-a întâlnit și cu președintele egiptean Ahmed Fattah El-Sisi în cadrul călătoriei sale în Orientul Mijlociu.

Bill Burns a ajuns în regiune, după ce forțele de securitate israeliene au desfășurat joi o operațiune antiteroristă în Cisiordania care a ucis mai mulți palestinieni. Raidul a provocat o reacție dură din partea palestinienilor. În special, Autoritatea Națională Palestiniană a anunțat încetarea coordonării cu autoritățile israeliene în domeniul securității.

Comunitatea internațională a făcut apel la părți să detensioneze situația. În ziua precedentă, un număr semnificativ de soldați israelieni intraseră în Jenin și într-o tabără de refugiați din apropiere. Tinerii palestinieni au încercat să blocheze drumul către forțele de securitate israeliene, care au deschis focul asupra lor. Cel puțin 13 persoane au fost ucise în timpul acțiunilor armatei israeliene. Armata israeliană a întrerupt, de asemenea, alimentarea cu energie electrică a taberei și a interzis accesul lucrătorilor medicali și jurnaliștilor la aceasta. După ce au intrat în tabăra de refugiați, militarii s-au deplasat la reședința a trei persoane pe care intenționau să le rețină sub suspiciunea de organizare a unui atac terorist. Doi dintre suspecți au încercat să fugă în timp ce armata se apropia, au deschis focul și ambii palestinieni au fost uciși. Un altul s-a predat armatei israeliene.

  • Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite AFP.

Acest atac armat, al cărei autor a fost împuşcat, a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, pe fondul apelurilor internaţionale de a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violenţă în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Israel, şi în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

“Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi [în această] zi de comemorare” a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

“Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi” de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15 (18.15 GMT), a raportat poliţia.

Este “unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat presei la faţa locului şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.

Potrivit poliţiei, “teroristul a fost neutralizat şi declarat mort” după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti.

“L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui” şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a spus că a identificat în total zece victime lovite de gloanţe, printre care un bărbat de 70 de ani şi un adolescent de 14 ani. Un fotoreporter al agenţiei France Presse a văzut la faţa locului trei cadavre întinse pe stradă.

Vestea atacului a fost urmată de manifestări zgomotoase de bucurie la Ramallah şi în Fâşia Gaza, numeroşi rezidenţi fluturând drapeluri palestiniene, potrivit jurnaliştilor AFP.

La locul tragediei, zeci de israelieni l-au întâmpinat pe premierul Benjamin Netanyahu strigând “Moarte arabilor!”.

Într-un discurs televizat, Netanyahu a promis  “acţiuni imediate”, fără alte precizări, şi le-a cerut israelienilor să nu îşi facă dreptate singuri, ci să se bazeze pe armată şi pe poliţie.

Atacul de la Ierusalim “este o reacţie firească la crimele ocupaţiei (israeliene) împotriva poporului nostru palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea cu o zi înainte a nouă palestinieni în cursul unui raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Atentatul a fost condamnat de preşedintele american, Joe Biden, care i-a telefonat premierului israelian pentru a-l asigura de “angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului”.

Joe Biden a criticat acest “atac terorist cumplit”, numindu-l drept un “atac împotriva lumii civilizate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Parisul a condamnat “atacul terorist îngrozitor” din Ierusalimul de Est, iar Roma “un atac terorist laş”, mai scrie AFP.

Oficiali americani de rang înalt au vizitat Orientul Mijlociu în ultima vreme

Burns s-a alăturat altor oficiali americani de rang înalt care au vizitat Orientul Mijlociu în ultima vreme.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a fost în Israel la începutul lunii ianuarie pentru discuții cu prim-ministrul, abordând probleme presante din Orientul Mijlociu, cum ar fi organizarea unui front unit împotriva Iranului și un potențial acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să viziteze Israel săptămâna viitoare, ca parte a unei călătorii care include vizite în Egipt și Autoritatea Palestiniană.

BVB | Știri BVB