Update articol:

Directorul general al CERT-RO: Sistemele noastre interne au detectat 429.000 de atacuri cibernetice, în ultimele 24 de ore

Senzorii din sistemele noastre interne au detectat, în ultimele 24 de ore, 429.000 de atacuri cibernetice, ceea ce înseamnă că numărul şi complexitatea riscurilor cresc, a afirmat, marţi, la conferinţa “Ziua Comunicaţiilor”, Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), potrivit Agerpres.

“Avem o multitudine de provocări, cele mai multe legate de tehnologiile pe care le folosim pe perioada pandemiei, începând de la aplicaţiile pe care le utilizăm cu toţii pentru a comunica, pentru a interacţiona. E foarte clar că avem o digitalizare accelerată datorată pandemiei şi încerc că fiu optimist şi să văd partea bună a lucrurilor. Odată cu schimbarea modului de lucru, a adoptării ultrarapide şi de cele mai multe ori entuziaste, dar fără o înţelegere foarte bună a acestor tehnologii noi, apar şi multiple riscuri. Evident, riscurile sunt întotdeauna legate şi de oportunităţile create de digitalizare, de utilizarea rapidă şi accelerată a sistemelor de telecomunicaţii. Este un fapt, de asemenea, că numărul şi complexitatea riscurilor pe care le observăm, în special legate de securitatea cibernetică, cresc. Chiar mă uitam astăzi de dimineaţă pe o statistică: sistemele noastre interne au detectat 429.000 de atacuri cibernetice în ultimele 24 de ore. Numărul real este mult mai mare… Dacă ne imaginăm cât de repede se va accelera transformarea digitală, cât de repede se va accelera implementarea noilor tehnologii, în special în domeniul telecomunicaţiilor, ne putem imagina cât de rapid vor evolua aceste vulnerabilităţi şi în perioada următoare”, a menţionat Cîmpean.

Şeful CERT-RO a punctat, totodată, că va fi nevoie de o adaptare a nivelului de cunoştinţe a utilizatorului odată cu dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii, cum este şi 5G.

“Aşteptăm cu toţii o implementare cât mai rapidă a tehnologiei 5G, poate nu până la finalul anului, dar imediat după aceea licitaţiile să fie lansate, licenţele acordate şi să vedem rolul masiv al acestor tehnologii la nivelul ţării. Să nu uităm, însă, că va creşte suprafaţa de atac din punct de vedere al securităţii cibernetice. Numărul de dispozitive, de aplicaţii, modul în care le utilizăm se cam schimbă. Ne confruntăm cu câteva probleme destul de evidente. În primul rând va fi clar nevoie de o adaptare a nivelului nostru de cunoştinţe să înţelegem foarte bine aceste tehnologii (…)”, a susţinut Dan Cîmpean.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)