Update articol:

Directorul general al UniCredit va demisiona în aprilie 2021, din cauza divergenţelor cu Board-ul privind strategia băncii

Jean Pierre Mustier Sursa foto: unicreditgroup.eu

UniCredit SpA din Italia a anunțat că directorul executiv, Jean Pierre Mustier, va demisiona la sfârșitul mandatului său, în aprilie anul viitor, după ce a avut divergențe cu actualul Consiliu de Administrație al băncii din cauza strategiei băncii, transmite Reuters.

Fostul bancher francez de investiţii a condus UniCredit în timpul unui proces dificil de restructurare în ultimii patru ani, vânzând active de miliarde de euro, pentru a spori soliditatea financiară şi a curăţa bilanţul, reducând expunerea băncii la Italia, afectată de datorii. După încercări nereușite de a încheia un acord transfrontalier, Mustier, în vârstă de 59 de ani, a exclus fuziunile și achizițiile, o poziție din ce în ce mai în contradicție cu febra consolidării care străbate sectorul bancar fragmentat al Italiei.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că tensiunile între Jean Pierre Mustier şi Consiliul de Administraţie se concentrează pe o eventuală ofertă de preluare a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, precum şi pe un proiect privind divizarea activelor italiene şi a celor din străinătate ale UniCredit.

“În ultimele luni, a devenit evident că strategia băncii nu mai corespunde cu viziunea actualului Consiliu de Administraţie. Prin urmare am decis să mă retrag la finalul mandatului meu, în aprilie 2021, pentru a permite noului Board să elaboreze viitoarea strategie”, a declarat Mustier.

Luni, acţiunile UniCredit au închis în scădere cu 5% la Bursa de la Milano, după apariţia informaţiilor cu privire la guvernanţa băncii italiene, în timp ce titlurile Monte dei Paschi (MPS) au urcat cu 3%.

Guvernul caută un cumpărător pentru banca toscană pe care a salvat-o în 2017 și surse au declarat că a identificat UniCredit drept partenerul ideal datorită bilanțului său robust.

În octombrie, UniCredit SpA l-a numit pe economistul Pier Carlo Padoan în funcţia de director şi îl va desemna pe fostul şef al Trezoreriei în funcţia de preşedinte când va reînnoi Consiliul de Administraţie, în primăvara anului viitor.

Analiştii au apreciat că alegerea lui Padoan va spori presiunile asupra lui Mustier de a renunţa la poziţia sa de respingere a fuziunilor şi achiziţiilor (M&A).

Luni, UniCredit a informat că Padoan şi Consiliul de Administraţie vor căuta un nou director general. În procesul de selecţie este implicată şi firma de recrutare Spencer Stuart. De asemenea, reprezentanţii Poştei italiene au dezminţit luni că directorul general Matteo Del Fante ar putea fi unul din candidaţii la conducerea UniCredit.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (28/09/2021)

Convocare AGAO 03.11.2021/ 12.11.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (28/09/2021)

Vizibilitate crescuta a actiunilor TRP la nivel regional