Update articol:

Directorul general de la Credit Suisse demisionează în contextul unui scandal de spionaj

Directorul executiv al Credit Suisse, Tidjane Thiam, a renunțat la funcţie, după o luptă pentru putere cu preşedintele Urs Rohner al celei de-a doua cea mai mare bancă din Elveția, care se confruntă cu presiunea investitorilor cu privire la un scandal de spionaj, cercetat de autoritățile de reglementare elvețiene.

Scandalul de spionaj a agravat tensiunile dintre Thiam și președintele Urs Rohner, au spus surse din bancă. Deși mai mulți acționari majoritari și-au promis sprijinul pentru Thiam săptămâna aceasta, el s-a străduit să câștige susținerea consiliului de administrație.

Scandalul spionajului a izbucnit în septembrie, când un fost director din cadrul băncii, Iqbal Khan, între timp plecat la banca rivală UBS, a avut o dispută cu un detectiv particular care îl urmărea când se plimba prin Zurich cu soţia.

În decembrie, banca a recunoscut un al doilea caz de “filare”, vizând un fost director de resurse umane şi aflat în atenţia organismului elveţian de supraveghere financiară FINMA, iar în weekend Sonttag Zeitungg a relatat că a fost spionată şi organizaţia ecologistă Greenpeace.

Ceea ce banca a descris inițial drept un caz de spionaj condus de directorul operațional de atunci, Pierre-Olivier Bouee, s-a extins pe măsură ce au apărut detalii despre cazuri suplimentare de supraveghere. Instituția de supraveghere financiară FINMA desfășoară propria investigație, după ce banca a recunoscut că l-a urmărit pe fostul șef de resurse umane Peter Goerke. Plecarea lui Thiam nu pune punct scandalului.

FINMA examinează modul în care consiliului de administrație l-a supravegheat pe Thiam și pe adjuncții săi.

Tidjane Thiam, absolvent al Şcolii politehnice şi Şcolii de mine (inginerie) din Paris şi fost ministru în Cote D’Ivoire, a fost numit CEO la Credit Suisse în 2015 şi este creditat cu o politică de reducere a costurilor şi riscurilor în urma cărora banca a revenit pe profit în 2018, după trei ani consecutivi de pierderi. El a asigurat într-un comunicat că nu ştie nimic despre cazurile de “supraveghere”, potrivit Agerpres.

Postul său va fi preluat de Thomas Gottstein, care se ocupa până acum de activităţile băncii pentru piaţa elveţiană, fiind primul cetăţean elveţian care devine CEO la Credit Suisse după o serie de străini numiţi în această poziţie.

Tidjane Thiam, în vârstă de 57 de ani, se va retrage din funcţie la 14 februarie, după prezentarea rezultatelor anuale ale băncii, a indicat într-un comunicat nr. 2 din sectorul bancar elveţian.

 

 

BVBStiri BVB

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

Erste Group Bank AG (EBS) (20/09/2021)

Notificare - detineri < 4%