Update articol:
Audiat la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI

Directorul SRI: Am speranţa că am fost coerent

Bugetul SRI – mai mare decât al serviciului secret intern al Germaniei (BVF)

UPDATE:  Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a declarat, joi, după audierea sa în Comisia parlamentară de control al activităţii SRI timp de 8 ore şi jumătate, că speră că a fost coerent şi concis astfel încât parlamentarii să fi înţeles ce a comunicat, subliniind că în comisie s-a referit şi la protestele din 10 august. “Domnul preşedinte Manda o să vă dea toate detaliile cu privire la cele convenite şi discutate în comisie. Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis încât colegii parlamentari să fi înţeles ceea ce am comunicat. (…) Am comunicat şi de proteste, evident”, a afirmat Hellvig, fără să dea alte detalii.

La rândul său, președintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat  că Eduard Hellvig a dat explicații, în cele opt ore de audieri, legat de protocoale din 2016, unul secret și unul nesecret, invocând necesitatea celui secret din cauza vidului legislativ: “Am avut o discuție legată de cele două protocoale din decembrie 2016, cel secret și cel nesecret. Au avut la bază OUG 6, care în opinia SRI presupunea două elemente. Ca pe vidul legislativ ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI. Cea de-a doua: de a defini organul de cercetare specială și aici ne-a fost prezentat faptul că procedura e definită în Codul de procedură penală, că acesta a fost sensul și că modificările aduse legislației ca urmare a deciziei CCR, nu exista organ de cercetare specială penală. Spunea că e nevoie de acesta și în ceea ce privește infracțiunile de terorism sau la adresa securității naționale”, a declarat Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI, potrivit Mediafax.

Serviciul Român de Informații a precizat, prin directorul său, Eduard Hellvig, că nu are niciun protocol încheiat cu vreun partid politic, a mai spus Claudiu Manda.

Protocolul încheiat în 2016 între PG şi SRI a ajuns în luna august, a acestui an, la opinia publică. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era unul strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

“Conducerea SRI a invocat actele normative și în afara de OUG 6 mai sunt două legi care permit SRI să încheie protocoale. Sigur că suspiciunea opiniei publice e îndreptățită, în opinia mea. A rămas ca orice fel de protocol, act sau acord să fie prezentat Comisiei SRI, chiar dacă vorbim de document secret, nesecret, pentru a exista un control real. Am avut o discuție legată de celebrul protocol din 2009. Am crezut că avea acest protocol Comisia. Nu-l aveam la Comisie dar se face referire la echipele mixte. Am găsit raportul. E în spațiul public. Ne dorim să existe un moment T0 legat de protocoale pentru ca SRI să își desfășoare activitatea conform legislației în vigoare”, a spus președintele comisiei parlamentare.

De asemenea, Eduard Hellvig, directorul SRI, a vorbit în Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului, despre informările despre mitingul din 10 august. Potrivit preşedintelui Comisiei, Claudiu Manda, Hellvig a transmis că Serviciul a avut un om la centrul de coordonare a intervenţiei forţelor de ordine la miting. “Una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze şi să apară violenţe. Prima notă a fost trimisă pe data de 9 către mai multe instituţii şi structuri, beneficiari. Înainte de 9 au mai existat comunicări, dar o sinteză către MAI, Jandarmerie, consilierul preşedintelui a fost pe 9. Au fost chiar două pe 9. Următoarele au fost în timp real, SRI având om la centrul de comandă”, a declarat Manda.

Claudiu Manda a mai spus,  după audierea lui Eduard Hellvig, că bugetul SRI ar putea fi suplimentat la următoarea rectificare bugetară, dacă nevoia o va cere. Manda a explicat faptul că SRI are un buget mai mare decât alte servicii similare din Occident pentru că şi responsabilităţile sunt mai diversificate, iar alte ţări au mai multe servicii pe domenii de care în România se ocupă doar SRI. În bugetul SRI o pondere foarte mare o au cheltuielile de salarii, pensii, anumite misiuni. A fost făcută o comparaţie cu bugetele altor servicii din alte ţări, însă nu putem să facem o comparaţie având în vedere misiunile.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a mai spus, astăzi, potrivit ştiripesurse,  că prima informare despre pericolul peste porcine africane a fost făcută în timpul Guvernului Cioloş, iar primul caz de pestă a fost semnalat în iulie 2017.

………………

Directorul SRI, Eduard Hellvig, va fi audiat joi, de la ora 11.00, la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, printre temele abordate numărându-se protocoalele semnate de Serviciu, bugetul instituţiei, evenimentele de la protestul din 10 august şi pesta porcină africană.

“Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, cel pe care l-am văzut în spaţiul public. O să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră. Eventual, o să avem şi o discuţie preliminară despre raportul pe anul 2017, pentru că la discuţiile despre raportul pe 2015 am dorit lămuriri de la Curtea de Conturi şi de la alte instituţii ale statului. Să vă aşteptaţi la o şedinţă destul de lungă”, a declarat preşedintele comisiei, Claudiu Manda, marţi, la Senat.

SRI: Îi reamintim doamnei premier că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI

Întrebat despre o eventuală finanţare din exterior a protestului din 10 august, Manda a spus: “Am văzut şi eu ce a apărut în spaţiul public. Rămâne să vedem acest lucru, rămâne să vedem dacă SRI a ştiut despre acest lucru. Sunt mai multe subiecte. Sigur că, în măsura în care o să avem răspunsuri şi o să putem să le oferim opiniei publice, o să o facem. (…) Cred că ar trebui să fie o finanţare transparentă dacă vine din străinătate, şi aici e o chestie de legislaţie, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă această finanţare vine cu un anumit scop, de a destabiliza structurile şi instituţiilor statului, sigur sunt de competenţa organelor de anchetă din zona parchetelor, eventual, şi din alte instituţii”.

El a susţinut că parlamentarii din Comisia SRI sunt foarte interesaţi să discute cu oficialii SRI despre modificări legislative, despre “normele de care au nevoie pentru a-şi duce la îndeplinire misiunea şi să răspundă la ameninţările din anul 2018”.

“Aşa cum ne-am asumat politic, ne dorim ca toate aceste suspiciuni de intervenţie a serviciilor în zona de justiţie sau în zona politică să nu mai existe, să legiferăm în acest sens”, a concluzionat Claudiu Manda.

Romaniacurata.ro scria, cu aproximativ o lună în urmă, că bugetul SRI este mai mare decât al serviciului secret intern al Germaniei (BVF), crescând în ultimii ani cu mai mult de 100%, de la 224 de milioane de euro la 500 de milioane de euro.

SRI a reușit astfel să depășească chiar și la cheltuiala absolută Franța (300 mil. €) și Germania (350 mil. €), potrivit site-ului Romaniacurata.ro, care mai preciza că Polonia,  o țară mai mare decât România și cu economie aproape triplă, bugetul serviciului intern de informații a stagnat la mai puțin de 120 de milioane de euro.

Înainte de rectificare, bugetele serviciilor secrete din România arătau astfel:

SRI – 500 mil. €,

SIE – 63 mil. €,

SPP – 42 mil. €,

STS – 72 mil. €.

 

 

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023