Update articol:

Discuţii între responsabili din SUA şi Rusia în Turcia (presă)

Turcia Sursa foto: pixabay.com/photos/turkey-flag-istanbul-2160152

Responsabili ruşi şi americani poartă discuţii la Ankara, a relatat luni cotidianul rusesc Kommersant, citând o sursă, potrivit Reuters.

Din delegaţia rusă ar face parte şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a indicat interlocutorul publicaţiei ruse, potrivit Agerpres.

Informaţia apare în momentul în care Ucraina sărbătoreşte recucerirea oraşului Herson, din sudul ţării, cel mai important succes al forţelor sale, după retragerea trupelor ruse din zonă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Un responsabil turc a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora ar avea loc discuţii între SUA şi Rusia în Turcia, dar a spus că Ankara lucrează cu unele ţări împotriva terorismului, inclusiv cu privire la o explozie care a ucis şase persoane cu o zi în urmă la Istanbul.

Ankara a atribuit responsabilitatea pentru atac militanţilor kurzi din Siria împotriva cărora a desfăşurat mai multe operaţiuni în nordul Siriei. În trecut, autorităţile turce au notificat Moscova şi Washingtonul înainte de operaţiunile sale.

Turcia s-a prezentat adesea drept un arbitru între Moscova şi Occident, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, scrie Reuters, care aminteşte că Turcia a contribuit în vară la intermedierea unui acord între Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale ucrainene prin porturi din Marea Neagră.

La rândul său, Kremlinul a declarat luni că nu poate nici confirma, nici infirma informaţiile potrivit cărora oficiali ruşi şi americani ar purta discuţii în capitala turcă.

Potrivit The Moscow Times, delegaţia americană este condusă de şeful CIA, William Burns.

Întâlnirea, care nu a fost anunţată public, are loc după ce armata rusă s-a retras din Herson, iar diplomaţi şi oficiali ruşi au cerut discuţii cu Ucraina de cinci ori într-o săptămână, conform publicaţiei amintite.

Ministerul de Externe rus a anunţat în două rânduri că este pregătit de o soluţionare diplomatică a conflictului care a intrat în a noua lună, “fără condiţii prealabile”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a subliniat că Moscova este pregătită de “negocieri, ţinându-se cont de realitatea din teren în acest moment”.