Update articol:

Discuții OMV – Gazprom privind plata în ruble pentru gaze, Austria spune că va plăti în euro

austria Sursa foto: pixabay.com

Firma austriacă de energie OMV (OMVV.VI) și compania rusă Gazprom (GAZP.MM) au avut un contact inițial cu privire la plata gazelor naturale în ruble, a declarat vineri un purtător de cuvânt al OMV, Austria subliniind că nu există nicio bază pentru plata în altă monedă decât euro sau dolari, potrivit Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut cumpărătorilor străini să plătească gazul în ruble de vineri sau riscă să li se întrerupă livrările. Având în vedere că mai sunt câteva săptămâni până la scadența facturilor, guvernele din Europa, care se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din gazul său, vorbesc cu companiile energetice despre această cerere.

Purtătorul de cuvânt a declarat vineri dimineață că OMV așteaptă informații scrise de la Gazprom. Vineri seara, ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat pentru postul național de televiziune ORF că informațiile au ajuns.

“Au fost predate documente. Ele sunt în prezent examinate în detaliu de către OMV, dar din câte știm în prezent, plățile pot fi efectuate în continuare în euro”, a declarat Gewessler pentru ORF.

Joi, Moscova a decretat că cumpărătorii străini de gaz rusesc ar trebui să deschidă de vineri conturi în ruble la Gazprombank administrată de stat (GZPRI.MM) sau riscă să fie întrerupte livrările.

Gazprombank a fost ferită de sancțiunile dure impuse altor bănci rusești, astfel încât cumpărătorii europeni de gaze să poată deschide un cont la ea și să o lase să cumpere ruble în numele lor.

Gewessler a spus că aranjamentul este motivul pentru care plata în euro ar putea continua, deși ea nu a menționat Gazprombank pe nume. Statul austriac deține 31,5% din OMV.

Comisia Europeană a declarat vineri că cei cu contracte care necesită plata în euro sau dolari ar trebui să respecte asta. Cancelarul austriac Karl Nehammer, a cărui țară primește 80% din gazul său din Rusia, a declarat că o va face. „Contractele sunt pe termen lung până în 2040, sunt în dolari și euro și ne vom ține de ele”, a spus el la ORF.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM